Αχλάδι, ένα φρούτο γεμάτο οφέλη για την υγεία μας

Αχλάδι, ένα φρούτο γεμάτο οφέλη για την υγεία μας

Αχλάδι, ένα φρούτο γεμάτο οφέλη για την υγεία μας

Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων είναι το αχλάδι, ένα φρούτο ωφέλιμο αλλά και πολύ γευστικό που βοηθά σημαντικά την υγεία μας. Η καταγωγή του είναι από τον μακρινό Καύκασο και την Ανατολία. Στην Ελλάδα έχουμε αναφορές για τις πρώτες καλλιεργούμενες ποικιλίες αχλαδιών πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Το αχλάδι είναι πυρηνόκαρπο φρούτο και ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών(μήλα, βερίκοκα, αμύγδαλα).   

Υπάρχουν και ποικιλίες αχλαδιών με σχήμα μήλου. Eξωτερικά έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κιτρινωπό, ελαφρύ κίτρινο, πράσινο με κόκκινο, ανάλογα με την ποικιλία που ανήκουν. Εσωτερικά η σάρκα τους είναι συνήθως λευκή πιο μαλακή από τα μήλα και πιο γλυκιά. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αχλαδιών. 

Στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι η ποικιλία κρυστάλλια. Το χρώμα τους είναι κιτρινοπράσινο και η σάρκα τους λευκή. Η ποικιλία κοντούλες. Με ελαφρύ πράσινο χρώμα εξωτερικά, με θαυμάσιο άρωμα και γεύση. Είναι ευαίσθητες στη μεταφορά τους. Τέλος η ποικιλία βουτυράτα, με χρώμα κιτρινωπό εξωτερικά. Η σάρκα τους είναι μαλακή και η γεύση τους γλυκιά ελαφρώς βουτυράτη. Τα αχλάδια τα μαζεύουμε πριν ωριμάσουν καλά αλλά σε τέτοιο στάδιο ώστε στη συνέχεια η ωρίμανση να γίνει χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση και το χρώμα τους. 

Τα αχλάδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, ενώ μας αποδίδουν λίγες θερμίδες, έχουν χαμηλή οξύτητα και πολύ χαμηλή αλλεργιογόνο δράση. Έχουν μόνο ένα έως τρία γραμμάρια οξέος ανά λίτρο, λιγότερο από ότι τα μήλα(4 έως 15 γραμμάρια οξέος ανά λίτρο), αλλά εξίσου πολλή ζάχαρη, έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση, είναι ευκολομάσητα για τα δόντια και πολύ εύπεπτα για τα άτομα με ευαισθησία στα οξέα και τα μωρά. Το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών τους είναι μη διαλυτοί πολυσακχαρίτες(NSP). Επίσης, αποτελούν καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και η πυριδοξίνη.

Η ισχυρή τους αντιοξειδωτική ικανότητα σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C(περιέχουν ποσότητα που καλύπτει περίπου το 7% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα) και με τις μέτριες ποσότητες β-καροτενίου, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης που περιέχουν. Η περιεκτικότητα των αχλαδιών σε φυτικές ίνες μας παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, προστασία έναντι στην ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και  προστασία έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι φυτικές ίνες, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού μας βάρους και στη μείωση των επιπέδων κακής(LDL) χοληστερόλης στο αίμα μας. Επιπλέον, προστατεύουν τον βλεννογόνο του παχέος εντέρου μας από την επαφή με δευτερογενή χολικά οξέα, τα οποία δεσμεύουν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου.

Τα αχλάδια περιέχουν φλαβονόλες και ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, που πέραν των φυτικών ινών που συμβάλλουν στην προστασία έναντι του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, συμβάλλουν με τη σειρά τους στην βελτίωση της ευαισθησίας μας απέναντι στην ινσουλίνη. Επιπροσθέτως, η αντιοξειδωτική δράση των αχλαδιών συμβάλλει στη μείωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου, καθιστώντας υψηλή την αντικαρκινική του δράση. Όπως και στα μήλα, οι περισσότερες βιταμίνες στα αχλάδια βρίσκονται κάτω από τη φλούδα τους, οπότε είναι καλό, εάν υπάρχει η δυνατότητα, να τα καταναλώνουμε με τη φλούδα τους. 

Τέλος όσον αφορά στο τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε αχλάδια, αρχικά δεν επιλέγουμε τα πολύ ώριμα, πρέπει να αγοράζουμε εκείνα που υποχωρούν ελαφρώς όταν τα πιέζουμε τα δάκτυλα μας. Την ωριμότητα τους μπορούμε επίσης να την προσδιορίσουμε από το χρώμα τους, όσα έχουν ανοιχτότερο χρώμα, είναι ήδη πολύ ώριμα. Αν αγοράσουμε μεγάλη ποσότητα, θα πρέπει να αποθηκεύσουμε το μεγαλύτερο μέρος της στο ψυγείο και να βάλουμε στο μπολ με τα φρούτα μόνο ό,τι χρειαζόμαστε για τις επόμενες μία ή δύο ημέρες. Έτσι τα αχλάδια μας θα διατηρηθούν περισσότερο και θα αποφύγουμε τις απώλειες λόγω υπερβολικής ωρίμανσης τους.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend