Τα πιο συχνά συμπτώματα που φανερώνουν έλλειψη ασβεστίου

Τα πιο συχνά συμπτώματα που φανερώνουν έλλειψη ασβεστίου

Τα πιο συχνά συμπτώματα που φανερώνουν έλλειψη ασβεστίου

Ένα από τα πιο σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας είναι το ασβέστιο. Έχουμε όμως ποτέ σκεφθεί αν λαμβάνουμε την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου για εμάς, που αποδεδειγμένα ωφελεί τόσο άντρες όσο και γυναίκες;

Η πιο γνωστή δράση του είναι η ενίσχυση της δομής και της πυκνότητας των οστών και των δοντιών μας. Σημαντική όμως επίσης δράση του είναι ότι επαρκής πρόσληψη του συμβάλλει και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού μας συστήματος, καθώς και στη μείωση του κοιλιακού λίπους σε όσους ακολουθούν υποθερμιδικό διαιτολόγιο.

Το 99% του αποθηκευμένου ασβεστίου στον οργανισμό μας το συναντάμε στα οστά και στα δόντια μας. Το σώμα μας δεν μπορεί να το συνθέσει και επομένως πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά τις απαιτούμενες ποσότητες του μέσω της τροφής μας. Όταν δε γίνεται αυτό, τότε ο οργανισμός μας απορροφά ασβέστιο από τα οστά και τα δόντια, μειώνοντας έτσι την πυκνότητά τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε οστεοπόρωση.

Ανάλογα με την ηλικία, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου κυμαίνεται μεταξύ 800-1200 mg. Καλύτερες πηγές του είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο(σαρδέλα, γαύρος), το σουσάμι, το ταχίνι, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα. Τα 100γρ ταχίνι μας παρέχουν 426mg ασβεστίου, γεγονός που μας δείχνει ότι με κατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ασβέστιο, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσουμε γαλακτοκομικά.

Βραχυπρόθεσμα, τα περισσότερα συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου είναι διακριτά σε τέτοιο βαθμό που μπορεί και να μείνουν απαρατήρητα. Αλλά αν δεν τα αντιμετωπίσουμε, μπορεί να επιδεινωθούν. Ενώ με μια εξέταση αίματος μπορούμε να προσδιορίσουμε τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μας είναι συνήθως φυσιολογικά ακόμα και όταν η πρόσληψη του είναι χαμηλή. Αυτό συμβαίνει επειδή όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το σώμα μας παίρνει ασβέστιο από τα οστά και τα δόντια μας για να το χρησιμοποιήσει στις λειτουργίες του. Μακροπρόθεσμα, αυτό οδηγεί σε μείωση της οστικής μάζας και αυξημένους κινδύνους για τα οστά μας.

Ας δούμε όμως ορισμένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ασβεστίου.   

Συχνοί τραυματισμοί: Η αποδυνάμωση των οστών μας λόγω των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου έχει σαν αποτέλεσμα τους συχνούς τραυματισμούς, ακόμη και εξαιτίας μιας ήπιας πτώσης ή άλλου μικροατυχήματος. Η οστική μας μάζα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της στην ηλικία περίπου των 30 ετών και μετά σταδιακά μειώνεται. Η επάρκεια ασβεστίου στο αίμα μας είναι απαραίτητη ώστε να μη το χάνουμε από τα οστά μας.

Κούραση: Η κούραση είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση, από την άποψη ότι είναι πολύ γενικός όρος, και μπορούν να την επιδεινώσουν ή και να την προκαλέσουν και άλλα συμπτώματα, εκτός της έλλειψης ασβεστίου.

Κράμπες: Η χρόνια έλλειψη ασβεστίου οδηγεί συχνά σε δυσλειτουργίες του μυϊκού  μας συστήματος, προκαλώντας αυξημένη ευαισθησία, ακούσιους σπασμούς και πόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασβέστιο, μας είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε την καλή κινητικότητα των μυών μας.

Κακή υγεία δοντιών: Τα δόντια μας δεν είναι οστά, αλλά είναι συνδεδεμένα με αυτά. Αν το σώμα μας αφαιρεί το ασβέστιο από τα οστά μας για να καλύψει τις ανάγκες του, αυτό κάποια στιγμή θα επηρεάσει και την υγεία των δοντιών μας. Θα κάνει τα δόντια μας πιο επιρρεπή σε τερηδόνα και χαλάρωση, ακόμα και σε περιοδοντίτιδα. 

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η έλλειψη ασβεστίου είναι μια σπάνια αλλά όμως πιθανή αιτία που κρύβεται πίσω από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μέτρο πρόληψης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. 

Νευρολογικής φύσης συμπτώματα: Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου οδηγούν στη λεγόμενη νευρομυϊκή ευερεθιστότητα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα, κυρίως γύρω από το στόμα και στα ακροδάχτυλα. Επίσης έλλειψη ασβεστίου στα κύτταρα του εγκεφάλου μας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζαλάδα και σύγχυση. Μια σοβαρή έλλειψη ασβεστίου προκαλεί εντονότερα νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι ανεξέλεγκτοι σπασμοί. 

Καρδιαγγειακής φύσης συμπτώματα: Το ασβέστιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδιάς μας, δηλαδή στην αποστολή σημάτων προς τους μυς της καρδιάς ώστε να εξασφαλίσουμε τη παροχή αίματος στο υπόλοιπο σώμα μας. Έτσι, μια έλλειψη ασβεστίου μπορεί να διαταράξει τον καρδιακό μας παλμό, προκαλώντας μας αρρυθμίες.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend