Τροφές που βλάπτουν την υγεία της καρδιάς μας

Τροφές που βλάπτουν την υγεία της καρδιάς μας

Τροφές που βλάπτουν την υγεία της καρδιάς μας

Είναι γνωστό στους περισσότερους, ότι για να προστατεύσουμε την καρδιά μας πρέπει να μην καπνίζουμε, να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ,  να   περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού, να ακολουθούμε κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας και κυρίως να μη στηρίζουμε τη διατροφή μας στο γρήγορο και έτοιμο φαγητό(συσκευασμένα ή επεξεργασμένα προϊόντα, ζωικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος και τηγανητά). 

Πρέπει να στηρίζουμε τη διατροφή μας σε διατροφικές επιλογές που προάγουν την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού, γιατί η σωστή επιλογή τροφίμων που απαρτίζουν το καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι τροφές που αποδεδειγμένα βλάπτουν τη σωστή λειτουργία της καρδιά μας και καλό θα ήταν να αποφεύγουμε για να μην την επιβαρύνουμε είναι οι παρακάτω:

Επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά: Τα επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών, όπως το  μπέικον και τα λουκάνικα, είναι μερικά από τα χειρότερα τρόφιμα για την καρδιά μας, λόγω της υψηλής ποσότητας κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν. Η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η αρτηριοσκλήρυνση και τα κορεσμένα λιπαρά συνδέονται άμεσα, κάτι που κάνει την καρδιά μας να κουράζεται περισσότερο για να στέλνει αίμα σε όλο το σώμα. Καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση σάντουιτς με αλλαντικά και hot dog. Επιλέγουμε άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, γαλοπούλα, ή ψάρια κυρίως ταπλούσια σε ωμέγα-3  όπως σολομός, γαύρος και τόνος.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Η συχνή κατανάλωση δημητριακών με ζάχαρη, προϊόντων ζαχαροπλαστικής, γλυκών, μπισκότων κλπ, οδηγούν σε απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης και μετά σε απότομη πτώση τους, η οποία μας κάνει να νιώθουμε πιο πεινασμένοι από πριν και να τρώμε περισσότερο. Καλό είναι να αποφεύγουμε τέτοια τρόφιμα και να χρησιμοποιούμε δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό μας, όπως η βρώμη.

Τηγανητά φαγητά: Η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων, οδηγεί σε  εμφάνιση παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Τα τηγανητά φαγητά αποτελούν μια από τις χειρότερες επιλογές για την καρδιά μας. Το ψήσιμο είναι πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος και επιπλέον μας απαλλάσσει από πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

Αναψυκτικά και χυμοί με ζάχαρη: Πολλοί συσχετίζουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μας με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ωστόσο τα συμπυκνωμένα γλυκά, όπως τα αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των χυμών του εμπορίου(παρά τις βιταμίνες που μας παρέχουν), μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μας. Τα τριγλυκερίδια με σειρά τους, σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουμε κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι καλύτερο λοιπόν να τρώμε ολόκληρα τα φρούτα ή να τα βάζουμε στο μπλέντερ για να φτιάξουμε smoothies. Όσο για τα αναψυκτικά, στην ουσία είναι ζάχαρη και νερό, οπότε η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι περιορισμένη.

Τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά: Τα τρόφιμα που είναι γεμάτα με τεχνητά trans λιπαρά είναι από τα πιο επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς μας, γιατί έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της HDL(καλή) χοληστερόλης και αυξάνουν τα επίπεδα της LDL(κακή) χοληστερόλης στο αίμα μας. Θα τα βρούμε σε μεγάλο βαθμό σε κατεψυγμένες ζύμες, αρτοσκευάσματα, πίτσες, σε τηγανητά και στα γλυκά.

Έτοιμες σούπες και σάλτσες: Ορισμένες έτοιμες σούπες και σάλτσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος(dressing) και αποτελούν πολύ κακή επιλογή για την υγεία της καρδιάς μας. Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου καλό είναι να κυμαίνεται στα 2.300mg την ημέρα. Η ιδανική ημερήσια ποσότητα πρόσληψης είναι 1.500mg για τους περισσότερους ενήλικες και ειδικά για όσους έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Για να παραμείνουμε εντός των συνιστώμενων ορίων πρόσληψης νατρίου για βέλτιστη υγεία της καρδιάς μας, διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων στο σούπερ μάρκετ και επιλέγουμε έτοιμες σούπες και σάλτσες που φέρουν την ένδειξη «χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι» ή «χωρίς πρόσθετο αλάτι».  Καλό είναι να φτιάχνουμε σάλτσες και σούπες στο σπίτι  μας με βάση τη φρέσκια ντομάτα και τα φρέσκα λαχανικά.

Καρυκεύματα: Τα περισσότερα καρυκεύματα περιέχουν αλάτι. Αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας για όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να περιορίσουμε ή να διακόψουμε την κατανάλωση τους.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι από τα πιο καταστροφικά πράγματα για την υγεία της καρδιάς μας, λόγω των θερμίδων που περιέχει αλλά και της ζάχαρης λόγω των αναψυκτικών που προσθέτουμε στα ποτά μας. Οι συστάσεις για ασφαλή ημερήσια κατανάλωση είναι ένα αλκοολούχο ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ διαφορετικά και έχει βρεθεί επίσης μια σχέση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων καταστάσεων όπως ο καρκίνος του μαστού και ο εθισμός.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend