Μπαχαρικά και μυρωδικά, δίνουν μόνο γεύση στα φαγητά μας ή δρουν και θεραπευτικά;

Μπαχαρικά και μυρωδικά, δίνουν μόνο γεύση στα φαγητά μας ή δρουν και θεραπευτικά;

Μπαχαρικά και μυρωδικά, δίνουν μόνο γεύση στα φαγητά μας ή δρουν και θεραπευτικά;

Η χρήση των μπαχαρικών είναι μία πολύ παλιά συνήθεια στην διατροφή των ανθρώπων. Το εμπόριο των μπαχαρικών είναι από τα αρχαιότερα και είχαν ανοιχθεί ολόκληρες εμπορικές οδοί για τη μεταφορά τους από την Ασία στην Ευρώπη. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ελαίων, φαρμάκων, αφροδισιακών και διαφόρων τελετουργιών. Αρχαία βιβλία ιατρικής και βοτανολογίας αναφέρουν τα μπαχαρικά ως σπουδαία φάρμακα στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τα θεωρούσαν ακριβά ως δώρα και τα εκτιμούσαν ιδιαίτερα. 

Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, από την αρχαιότητα έως και σήμερα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε επιπλέον γεύση και να κάνουμε πιο ενδιαφέρον το φαγητό μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αλάτι. Το κάθε ένα μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά πολλά και διαφορετικά πιάτα. 

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως τι εννοούμε λέγοντας μπαχαρικά και τι μυρωδικά. 

Μυρωδικά θεωρούμε τα φύλλα από τα φυτά, τα οποία χρησιμοποιούμε στη μαγειρική φρέσκα, ή αποξηραμένα. 

Μπαχαρικά είναι τα υπόλοιπα τμήματα του φυτού, όπως μπουμπούκια(γαρίφαλο), φλούδες(κανέλα), ρίζες(τζίντζερ, κουρκουμάς), σπόροι(κόλιανδρος). Το κύριο χαρακτηριστικό των μπαχαρικών είναι ότι τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας αποκλειστικά αποξηραμένα, γιατί μόνο έτσι αναπτύσσουν τη μέγιστη γεύση και το άρωμά τους.

Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα μυρωδικά και μπαχαρικά που μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι μας.

Ρίγανη: Από τα πιο αγαπημένα βότανα της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της Μεσογειακής Διατροφής. Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν αφέψημα ρίγανης για να γιατρέψουν τους σπασμούς της κοιλιάς, αλλά και τις διάρροιες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ο συνδυασμός της με το ελαιόλαδο προσδίδει εκείνη τη χαρακτηριστική γεύση των Ελληνικών παραδοσιακών συνταγών. Συνδυάζεται καλά με οποιοδήποτε φαγητό, αλλά περισσότερο με το κοτόπουλο και τις σαλάτες.

Κανέλα:  Η κανέλα περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, βοηθάει στην αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, έχει αφροδισιακές ιδιότητες και βοηθάει στον κορεσμό μας. Ταιριάζει σε πολλά γλυκά, αλλά και στο κόκκινο κρασί.

Σκόρδο: Το σκόρδο μπορούμε το χρησιμοποιήσουμε στα φαγητά μας, ωμό ή λιωμένο, είτε σε σκόνη. Μας προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει επίσης την υγεία της καρδιάς μας. Συνδυάζεται με όλα τα φαγητά, αρκεί να μας αρέσει η γεύση του.

Τζίντζερ: Η γεύση της πιπερόριζας(τζίντζερ) είναι πολύ έντονη, πικάντικη με μια γλυκάδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Μας βοηθά να ρυθμίσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, αλλά είναι επίσης και από τα πιο δυνατά όπλα μας ενάντια στη ναυτία.

Μοσχοκάρυδο: Το μοσχοκάρυδο περιέχει αιθέριο έλαιο με θεραπευτικές ιδιότητες. Το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε άρωμα σε πολλά αρτοσκευάσματα, σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σε κρέατα, λαχανικά, σάλτσες και τυριά. Μας προσφέρει και μια σειρά από αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ενώσεις. Μπορούμε να το δοκιμάσουμε ακόμα και με τον καφέ μας, ενώ σίγουρα αξίζει να το προσθέσουμε σε ένα πιάτο με κοτόπουλο.

Γλυκάνισος: Θεωρείται ότι βοηθά στη χώνεψη και είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε σάλτσες για ζυμαρικά ή ρύζι.

Δενδρολίβανο: Το δενδρολίβανο έχει μια υπέροχη μυρωδιά, δίνει στο φαγητό μας μια ιδιαίτερη γεύση και μπορεί να βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στον οργανισμό μας, ενώ πιθανόν εμφανίζει και αντικαρκινικές ιδιότητες.  

Κρόκος Κοζάνης: Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν, δίνει μια υπέροχη γεύση, με πολύ μικρή δόση, στα φαγητά μας και μας παρέχει παράλληλα αρκετά καροτενοειδή, που φροντίζουν την υγεία των ματιών μας.

Κάππαρη: Η κάππαρη, ανοίγει την όρεξη μας και διεγείρει τα γαστρικά υγρά. Αποτελεί ιδανική επιλογή για σαλάτες λαχανικών με θαλασσινά, μακαρονάδες, αλλά και σε ψωμιά τα οποία έχουν αρωματιστεί με ρίγανη και μαντζουράνα.

Μαύρο πιπέρι: Θεωρείται και όχι άδικα, ο Βασιλιάς των μπαχαρικών. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, βελτιώνει την όρεξη μας, βοηθά στη χώνεψη και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα περισσότερα φαγητά.

Βανίλια: Η βανίλια βοηθά στη χώνεψη μας, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μας προκαλέσει φλεγμονές. Τονώνει επίσης το νευρικό μας σύστημα. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά, μπισκότα, κέικ, παγωτά ή ακόμα και στο τσάι μας.

Τσίλι: Το τσίλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ενδείκνυται για κρυολογήματα και γρίπη. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε σάλτσες και σούπες.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend