Διατροφή για καλή ψυχική υγεία το Χειμώνα

Διατροφή για καλή ψυχική υγεία το Χειμώνα

Διατροφή για καλή ψυχική υγεία το Χειμώνα

Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη περίοδος για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και πιο συγκεκριμένα κατάθλιψη. Το Χειμώνα η μέρα είναι αρκετά πιο μικρή σε σχέση με το Καλοκαίρι, σκοτεινιάζει νωρίς, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ λιγότερη έκθεση στο φως του ήλιου που μας φτιάχνει τη διάθεση, ενώ και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις περισσότερες φορές μας κάνουν να θέλουμε απλώς να μείνουμε σπίτι. 

Επιπλέον, οι χειμερινοί μήνες είναι μια περίοδος από διατροφική σκοπιά, γεμάτη πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη φαγητά λόγω των πολλών εορτών(Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κλπ), τα οποία δεν ωφελούν την ψυχική μας υγεία. Η σχέση μεταξύ ανθυγιεινής διατροφής και κατάθλιψης είναι συχνά ένας φαύλος κύκλος, γιατί αν ακολουθούμε μια κακή διατροφή, τότε νιώθουμε μεγαλύτερη κατάθλιψη, και όταν νιώθουμε μεγαλύτερη κατάθλιψη, πιθανότατα τρώμε περισσότερες «κακές» για την υγεία μας τροφές.

Οι διατροφικές μας συνήθειες αποτελούν ένα τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση κατάθλιψης. Επομένως, το να καταναλώνουμε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και όσπρια μας οδηγεί στο να βελτιώσουμε τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής της διάθεσης.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε αναψυκτικά, χυμούς του εμπορίου και άλλα τρόφιμα κακής ποιότητας, έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια σε σχέση με όσους ακολουθούν μια διατροφή γεμάτη με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Βασικός αρνητικός παράγοντας της παραπάνω κατάστασης, είναι ότι όταν αισθανόμαστε άγχος και κατάθλιψη, τείνουμε να λαχταράμε «ανακουφιστικές» για εμάς τροφές, που είναι υψηλότερες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Δυστυχώς, η άμεση ανακούφιση που νιώθουμε από αυτά τα τρόφιμα(ειδικά όσα έχουν ζάχαρη) εξαφανίζεται γρήγορα, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει πτώση της διάθεσής μας.

Επιπλέον, όταν καταναλώνουμε και συχνά φαγητά τύπου «fast food» δυσκολεύουμε  τον εγκέφαλο μας να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα μπορεί, καθώς  και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο. Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα έχουν αντιστρόφως συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πολύ καλύτερα.

Ακολουθώντας μια υγιεινή-ισορροπημένη διατροφή μπορούμε επίσης να προωθήσουμε την παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο μας(χημικές ουσίες που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων μας). Ένας νευροδιαβιβαστής που φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή μας, είναι η σεροτονίνη, μια ορμόνη που αυξάνει την ηρεμία και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της διάθεσης μας.

Ας δούμε όμως ποιες υγιεινές τροφές του Χειμώνα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών και είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης μας στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φολικό οξύ(τεχνητή μορφή φυλλικού οξέος) μπορεί να ωφελήσουν όσους εμφανίζουν κατάθλιψη.

Ρόδι: Το ρόδι αποτελεί μια επίσης εξαιρετική Χειμερινή τροφή που πρέπει να καταναλώνουμε τακτικά, είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Είναι ιδιαίτερα εύκολο να αποκομίσουμε τα οφέλη του, μιας και η κατανάλωση ακόμα και του χυμού του μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των αντιοξειδωτικών που προσλαμβάνουμε. Τα ρόδια περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η φλεγμονή αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες κατάθλιψης, άγχους και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Κολοκύθα: Η κολοκύθα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και το μαγνήσιο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων και διαταραχών κατάθλιψης. Οι σπόροι κολοκύθας είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές για καλή-ισορροπημένη διατροφή.

Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μα κυρίως είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη και για την ψυχική μας υγεία, μιας και οδηγεί σε μείωση της φλεγμονής και  επομένως σε πρόληψη των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend