Επιλέγω ζωικό γάλα ή φυτικό ρόφημα γάλα;

Επιλέγω ζωικό γάλα ή φυτικό ρόφημα-γάλα;

Επιλέγω ζωικό γάλα ή φυτικό ρόφημα-γάλα;

 

Είναι μεγάλος, στις μέρες μας, ο αριθμός των ανθρώπων εκείνων που αναζητούν απάντηση στο ερώτημα: ποιο γάλα είναι καλύτερο για την υγεία τους, το ζωικό ή φυτικά ροφήματα-γάλατα, ποιο να προτιμήσουν, ποια είναι τα οφέλη του καθενός και ποιες διαφορές έχουν.

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως σε αυτό το ερώτημα, και να λύσουμε τις όποιες απορίες υπάρχουν σχετικά με αυτό το θέμα.

 

 

Ζωικά Γάλατα

Αγελαδινό γάλα: Στο αγελαδινό γάλα συναντούμε θρεπτικά συστατικά όπως, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και D, καθώς και μέταλλα, κυρίως ασβέστιο και φωσφόρο, σε ποσότητες αρκετά υψηλές. Το αγελαδινό γάλα διακρίνεται, σύμφωνα με την περιεκτικότητά του σε λίπος, σε τρεις κατηγορίες: α) «πλήρες», με όλα τα λιπαρά(τουλάχιστον 3,25%), β) «με χαμηλά λιπαρά»(2% ή λιγότερο) και γ) «χωρίς λιπαρά».

Μπορούμε να βρούμε και τις τρεις κατηγορίες, με προσθήκη επιπλέον ασβεστίου, με προσθήκη λιπαρών Ω-3 ή με βιταμίνη D και E. Tο φρέσκο αγελαδινό γάλα μικρής διάρκειας μπορεί να κρατήσει μέχρι και πέντε μέρες από την ημερομηνία εμφιάλωσης του. Δεν έχει ιδιαίτερα έντονη οσμή. Έχει, όμως, λιγότερο ασβέστιο σε σχέση με το πρόβειο και το κατσικίσιο, καθώς και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε λακτόζη δεν είναι ανεκτό από όσους δεν διαθέτουν το ένζυμο λακτάση(υπολακτασία) που διασπά τη λακτόζη.

Πρόβειο γάλα: Υψηλής θρεπτικής άξιας γάλα, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Περιέχει διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών σε σχέση με το αγελαδινό, ενώ περιέχει 25% περισσότερο ασβέστιο. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φωσφόρο. Έχει υψηλή διατροφική αξία και μεγάλη περιεκτικότητα σε συζευγμένο λινολεϊκό (CLA), το οποίο σύμφωνα με αρκετές έρευνες, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους στον οργανισμό. Τα μειονεκτήματα του είναι, η έντονη οσμή και η επικινδυνότητα ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών λόγω τις χαμηλής θερμοκρασίας παστερίωσής του.

Κατσικίσιο γάλα: Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Εμφανίζει υψηλά ποσοστά βιταμίνης Β2, βιταμίνης C, φωσφόρου και καλίου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, που αποτελεί δομικό συστατικό της ορμόνης σεροτονίνης, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την καλή κατάσταση του νευρικού συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας. Επίσης είναι ανεκτό από όσους παρουσιάζουν υπολακτασία(δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα), αποτελώντας έτσι μία καλή εναλλακτική λύση. Μειονεκτήματα του, η έντονη οσμή και η επικινδυνότητα ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών λόγω τις χαμηλής θερμοκρασίας παστερίωσης του, καθώς και η χαμηλή περιεκτικότητα του σε φυλλικό οξύ, σε σχέση με άλλα είδη γάλακτος.

Φυτικά ροφήματα-γάλατα

  • Δεν περιέχουν λακτόζη 
  • Δεν περιέχουν χοληστερόλη
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • Αυξημένη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά μας
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Ισορροπημένη αναλογία νατρίου και καλίου
  • Ιδανικά για όσους έχουν αργή πέψη, προβλήματα δυσκοιλιότητας, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για όσους εμφανίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας
  • Συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου

Γάλα σόγιας: Παρασκευάζεται είτε με σόγια είτε με πρωτεΐνη σόγιας. Όσον αφορά τη διατροφή, είναι το πιο κοντινό φυτικό ρόφημα στο αγελαδινό γάλα. Περιέχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά περίπου το μισό αριθμό θερμίδων, λιπών και υδατανθράκων. Είναι μια από τις λίγες φυτικές πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή όσα δεν μπορούμε να παράγουμε στο σώμα και πρέπει να τα λάβουμε από τις τροφές.

Γάλα αμυγδάλου: Φτιάχνεται είτε με ολόκληρα αμύγδαλα είτε με βούτυρο αμύγδαλου και νερό. Σε σχέση με το αγελαδινό, περιέχει λιγότερο από το ένα τέταρτο των θερμίδων και λιγότερο από το μισό λίπος. Είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Γάλα καρύδας: Παράγεται από νερό και τη λευκή σάρκα της καφέ καρύδας. Περιέχει το ένα τρίτο των θερμίδων του αγελαδινού γάλακτος, το μισό λίπος και σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μεταξύ των φυτικών ροφημάτων. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες, αλλά ταιριάζει σε όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη υδατανθράκων.

Γάλα βρώμης: Γίνεται από ένα μείγμα βρώμης και νερού. Παρόλα αυτά, οι παρασκευαστές του συχνά προσθέτουν επιπλέον συστατικά όπως έλαια και αλάτι για να παράγουν μια επιθυμητή γεύση και υφή.

Γάλα από ρύζι: Παράγεται από αλεσμένο λευκό ή καστανό ρύζι και νερό. Είναι το λιγότερο αλλεργιογόνο μεταξύ των φυτικών ροφημάτων. Αυτό το καθιστά ασφαλή επιλογή για όσους έχουν αλλεργίες ή δυσανεξίες σε γαλακτοκομικά προϊόντα, γλουτένη, σόγια ή ξηρούς καρπούς.

Γάλα από ξηρούς καρπούς: Είναι φτιαγμένο από ένα μείγμα καρυδιού με κάσιους ή φυστικοβούτυρο και νερό. Περιέχει λιγότερα από το ένα τρίτο των θερμίδων του αγελαδινού γάλακτος, το μισό λίπος και σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα με αυξημένες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες.

Γάλα κάνναβης: Παράγεται από τους σπόρους του φυτού της κάνναβης. Περιέχει μια παρόμοια ποσότητα λίπους με το αγελαδινό γάλα, αλλά περίπου τις μισές θερμίδες και πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης σημαντικά λιγότερους υδατάνθρακες. Είναι καλή επιλογή για vegans και χορτοφάγους, δεδομένου ότι ένα ποτήρι του, παρέχει 2-3 γραμμάρια υψηλής ποιότητας, πλήρη πρωτεΐνη, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Γάλα από Κινόα: Παρασκευάζεται από νερό και quinoa(βρώσιμος σπόρος που συνήθως παρασκευάζεται και καταναλώνεται ως σιτάρι). Ολόκληρος ο σπόρος είναι ακετά θρεπτικός, χωρίς γλουτένη και πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Είναι ελαφρώς πιο ακριβό από τα άλλα φυτικά ροφήματα και μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να το βρούμε στα σούπερ μάρκετ.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του μπορεί να επιλέξει όποιο γάλα θέλει, εφόσον όμως ενημερωθεί πρώτα για το τι μπορεί να του προσφέρει και τι όχι.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend