fistikia Aiginis, enas xiros karpos me polla ofeli gia tin ygeia mas

Φιστίκια Αιγίνης, ένας ξηρός καρπός με πολλά οφέλη για την υγεία μας

Φιστίκια Αιγίνης, ένας ξηρός καρπός με πολλά οφέλη για την υγεία μας      

                     

Τα φιστίκια είναι ένας από τους καλύτερους ποιοτικά και νόστιμους ξηρούς καρπούς. Έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιοτίνη, πρωτεΐνες και ανόργανα άλατα. Καταναλώνονται καβουρδισμένα, με ή χωρίς αλάτι, νωπά είτε νωπά ανάλατα και χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική. Στη Χώρα μας καλλιεργείται μία από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο, η Αιγινήτικη με τα περίφημα και ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας φιστίκια Αιγίνης. Η φήμη τους οδήγησε στο γεγονός να αποκαλείται παλαιότερα ο καρπός Φιστίκι Αιγίνης, ανεξαρτήτως προέλευσης, ώσπου το 1996 η ονομασία προέλευσης από την Αίγινα κατοχυρώθηκε με Κοινοτική απόφαση, και έτσι στις άλλες περιοχές αποκαλείται πλέον κελυφωτό φιστίκι.

Θρεπτική αξία:

Τα φιστίκια Αιγίνης μας προσφέρουν μια πληθώρα ευεργετικών συστατικών καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια.

Θρεπτική αξία ανά 100γρ

Ενέργεια 574kcal

Λίπος 51.6g

Πρωτεΐνη 17.6g

Υδατάνθρακες 11.6g

Φυτικές ίνες 10.5g

Βιταμίνη Α 0.025mg

Βιταμίνη Β1 0.69mg

Βιταμίνη Β2 0.2mg

Βιταμίνη Β3 1.45mg

Βιταμίνη Β5 1.19mg

Βιταμίνη B6 0.25mg

βιταμίνη Β7 0.018mg

Φολικό οξύ 58mg

Βιταμίνη Ε 5.2mg

Βιταμίνη C 7mg

Ασβέστιο 136mg

Κάλιο 1020mg

Μαγνήσιο 158mg

Φώσφορος 500mg

Νάτριο 6mg

Σίδηρος 7.3mg

Ψευδάργυρος 1.4mg

Ας δούμε ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης.

Υγεία καρδιάς: Τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν να θωρακίσουν την υγεία της καρδιάς μας, καθώς με φυσικό τρόπο μειώνουν τη χοληστερόλη. Περιέχουν L-αργινίνη που βελτιώνει την ελαστικότητα των αρτηριών μας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα. Η L-αργινίνη συμβάλλει στην επαύξηση της σύνθεσης του κολλαγόνου, ενώ παράλληλα δρα θετικά στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του μυϊκού μας συστήματος. Τέλος, η L-αργινίνη ενισχύει την κινητικότητα του σπέρματος και την ανδρική στύση.

Υγεία πεπτικού: Οι φυτικές ίνες στα φιστίκια Αιγίνης προάγουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο μας, των προβιοτικών, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Η τακτική τους κατανάλωση έχει συσχετιστεί με βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου και καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Καλό είναι όσοι αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια να εντάξουν τα φιστίκια Αιγίνης καθημερινά στη διατροφή τους.

Έλεγχος βάρους: Τα φιστίκια Αιγίνης αποτελούν ιδανική επιλογή ως σνακ καθώς μας δημιουργούν αίσθημα πληρότητας. Αν και περιέχουν πολλές θερμίδες, σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, έχουν χαμηλό αριθμό θερμίδων(10 ανάλατα φιστίκια Αιγίνης έχουν 40 θερμίδες).

Προστασία έναντι του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ: Οι φυτικές ίνες και τα  «καλά» λιπαρά που περιέχουν τα φιστίκια μπορούν να μας βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας, καθιστώντας τα καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη. Η χαμηλή περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες τα καθιστά κατάλληλα για διατροφή διαβητικών. Λόγω του φωσφόρου που περιέχουν μπορούν να συμβάλλουν στη διάσπαση της πρωτεΐνης σε αμινοξέα.

Υγεία νευρικού συστήματος: Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης Β6 η οποία δημιουργεί τη μυελίνη. Η μυελίνη είναι η λιποειδής ουσία που περιβάλλει το νευράξονα των εμμύελων νευρικών ινών η οποία συμβάλει στην ενίσχυση της ταχύτητας μεταγωγής του σήματος. Τα αντιοξειδωτικά και τα ωφέλιμα λιπαρά τους, συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του εγκεφάλου μας, βελτιώνοντας την μνήμη, την συγκέντρωση και μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Τόνωση οργανισμού: Τα φιστίκια Αιγίνης, όπως αναφέραμε και πιο πάνω αποτελούν πηγή βιταμίνης Β6, που βοηθά το σώμα μας να παράγει αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα μας. Η έλλειψή της οδηγεί σε αναιμία και άλλες παθήσεις. Επομένως, οι γυναίκες λόγω της έμμηνου ρήσης είναι καλό να τα εντάξουν στη διατροφή τους.

Υγεία ματιών: Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν τους ιστούς μας από τη ζημιά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ηλικία, το μπλε φως και τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας θα ωφεληθούν από την κατανάλωση τους.

Υγεία δέρματος: Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν βιταμίνη Ε, βιταμίνη απαραίτητη για το δέρμα μας, προκειμένου να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες. Κατά συνέπεια, η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής να καταπολεμήσει τα σημάδια της γήρανσης.

Υγεία μαλλιών: Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν βιοτίνη και συμβάλουν έτσι στην αποτροπή της τριχόπτωσης, ενώ τονώνουν το τριχωτό της κεφαλής μας. Επίσης, συμβάλουν στη σύνθεση της κερατίνης προκαλώντας την αντίδραση των κυτταρικών ενζύμων ώστε να παράγουν αμινοξέα. Όταν ο οργανισμός μας δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα βιοτίνης τα μαλλιά μας εμφανίζουν πιτυρίδα, αποδυναμώνονται, ενώ οι άκρες τους σπάνε.

Συμβουλές: 

  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλατισμένων φιστικιών Αιγίνης καθώς το αλάτι που περιέχουν προκαλεί κατακράτηση υγρών.
  • Καλό είναι να μην καταναλώνουμε περισσότερο από 30 γραμμάρια φιστικιών Αιγίνης καθημερινά.
  • Τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες όπως, εξανθήματα, κνίδωση, πρήξιμο και αναπνευστικά προβλήματα.
Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend