poia ofeli exei i katanalosi mavris sokolatas gia tin ygeia mas

Ποια οφέλη έχει, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, για την υγεία μας

Ποια οφέλη έχει, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, για την υγεία μας

 

Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά-σνακ που μπορούμε να καταναλώσουμε. Παρ’ όλα αυτά, το κατά πόσο η μαύρη σοκολάτα είναι υγιεινή για εμάς εξαρτάται από ορισμένους σημαντικούς παράγοντες, όπως το να μην την υπερκαταναλώνουμε, καθώς είναι μια τροφή με υψηλή θερμιδική αξία που έχει υποστεί επεξεργασία.

Το κακάο, από το οποίο φτιάχνεται, είναι πλούσιο σε μέταλλα και προστατευτικές φυτικές ενώσεις. Αυτό μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας με διάφορους τρόπους, όπως η βελτίωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων και η υποστήριξη της υγείας του πεπτικού μας συστήματος. Όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο έχει η μαύρη σοκολάτα, τόσο πιο υγιεινή είναι. Ωστόσο, αξίζει να έχουμε κατά νου ότι δεν διατηρούν όλες οι μαύρες σοκολάτες τις ευεργετικές της ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία παρασκευής(καθαρισμός, ζύμωση, ψήσιμο και αλκαλοποίηση) καθώς και η προσθήκη συστατικών όπως ζάχαρη και γαλακτωματοποιητές μπορεί να αφαιρέσει από την μαύρη σοκολάτα πολλές από τις ευεργετικές φυτικές της ενώσεις. Τα περισσότερα προϊόντα  μαύρης σοκολάτας περιέχουν μεταξύ 70 με 85% κακάο, αν και ορισμένα είδη μπορεί να περιέχουν πολύ χαμηλότερα ή και υψηλότερα ποσοστά.

 

Ας δούμε όμως ποιο είναι το διατροφικό προφίλ της μαύρης σοκολάτας.

Οι ακριβείς διατροφικές τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με την μάρκα σοκολάτας που θα επιλέξουμε. Αυτό οφείλεται στη διακύμανση των επιπέδων βουτύρου, κακάο, καθώς και άλλων συστατικών που χρησιμοποιούνται στα εμπορικά προϊόντα.

Μια μερίδα(20γρ) μαύρης σοκολάτας με 70-85% περιεκτικότητα σε κακάο περιέχει συνήθως:

120 θερμίδες, 1,6γρ πρωτεΐνης, 8,5γρ λιπαρών, 4,9γρ κορεσμένων λιπαρών, 7,3γρ υδατανθράκων, 5γρ ζάχαρης και 2,2γρ φυτικών ινών

 

 

Ποια είναι όμως τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία μας;

Καλή πηγή μετάλλων & ιχνοστοιχείων: Η μαύρη σοκολάτα, με την υψηλή περιεκτικότητά της σε κακάο, έχει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της πυκνής περιεκτικότητάς της σε θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. 

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα  μας και στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης, στη σύσπαση των μυών, στη λειτουργία των νεύρων και στη σύνθεση του DNA μας. Το μαγνήσιο το βρίσκουμε επίσης σε μεγάλες ποσότητες στα φασόλια. Η σκούρα σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, με μια μερίδα της, να καλύπτει το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής μας. 

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε σίδηρο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή της πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα μας, της αιμοσφαιρίνης, καθώς και για την ανάπτυξη, την κυτταρική λειτουργία και τη σύνθεση ορισμένων ορμονών. Μια μερίδα μαύρης σοκολάτας μας  παρέχει 3,37mg σιδήρου, που καλύπτει το 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. 

Τέλος, εκτός από τον σίδηρο και το μαγνήσιο, η μαύρη σοκολάτα είναι καλή πηγή μαγγανίου και χαλκού. Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, ενώ ο χαλκός δρα ως συμπαράγοντας για τα ένζυμα που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας, τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, τον μεταβολισμό του σιδήρου και άλλα.

Υγεία της καρδιάς: Ένα από τα σημαντικά οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι ότι είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η αθηροσκλήρωση(συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες μας), η αυξημένη χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σχετίζεται με μείωση της αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες και με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Μια ανασκόπηση του 2022 σε 31 μελέτες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κακάο μείωσε σημαντικά τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε άτομα τόσο με φυσιολογικά, όσο και με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Καλή λειτουργία εγκεφάλου: Λόγω των ευεργετικών επιδράσεών της στο αγγειακό μας σύστημα, η τακτική κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν, ότι οι φλαβανόλες της μαύρης σοκολάτας, μας προσφέρουν κάποια νευροπροστατευτικά οφέλη, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι ευεργετικές για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους.

Υγεία μικροβιώματος του εντέρου: Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας φαίνεται να ρυθμίζει τα βακτήρια(προβιοτικά) που ζουν στο έντερό μας, γνωστή και ως μικροχλωρίδα ή μικροβίωμα του εντέρου. Η μαύρη σοκολάτα παρέχει θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι ωφελούν το έντερο μας, όπως τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά αποτελούν τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια(προβιοτικά) που βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρεβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων(προβιοτικά), βελτιώνοντας έτσι την υγεία του γαστρεντερικού μας, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας.

Προστασία έναντι του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής: Η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων, ιδιαίτερα φλαβονοειδών όπως οι κατεχίνες, οι ανθοκυανίνες και οι προανθοκυανιδίνες. Επειδή είναι πιο πλούσια σε κακάο, η μαύρη σοκολάτα είναι πέντε φορές πιο πλούσια σε φλαβονοειδή σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος. Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συμβάλλει αποτελεσματικά, στη μείωση των δεικτών φλεγμονής.

 

Είναι η μαύρη σοκολάτα ασφαλής για όλους;

Η μέτρια κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο μαύρης σοκολάτας θεωρείται ασφαλής και μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Το κακάο είναι μια τροφή φυτικής προέλευσης και τα περισσότερα προϊόντα μαύρης σοκολάτας(που δεν περιέχουν γαλακτοκομικά) είναι κατάλληλα και για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει διεγερτικά, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, οπότε καλό είναι όσοι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις, να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη της.

Τέλος η αλλεργία στο κακάο είναι σπάνια, εντούτοις ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία στην μαύρη σοκολάτα ή σε κάποιο από τα άλλα συστατικά της. Για παράδειγμα, η λεκιθίνη σόγιας είναι ένας κοινός σταθεροποιητής που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και ένα από τα γνωστά αλλεργιογόνα διατροφικών προϊόντων.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend