Υγιεινά λιπαρά, συμβάλλουν στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης όσων κάνουν τρέξιμο;
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ξεκινούν ερασιτεχνικά το τρέξιμο και συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου. Η αλλαγή αυτή στη ζωή μας είναι καλοδεχούμενη και έχει ως αποτέλεσμα την προαγωγή της υγείας μας, αλλά και μίας γενικότερης στροφής μας προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει και πιο σωστές διατροφικές συνήθειες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατροφή και η άσκηση είναι έννοιες αλληλένδετες, καθώς και οι δύο στοχεύουν στην επίτευξη φυσιολογικού βάρους, στη βελτίωση της υγείας και της αθλητικής απόδοσης.
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν με φυσικό τρόπο την αθλητική απόδοση, είναι η διατροφική πρόσληψη λίπους. Το λίπος είναι αναπόσπαστο συστατικό του καθημερινού διαιτολογίου των ανθρώπων που γυμνάζονται, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο φαίνεται ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλουν θετικά στη βελτίωση της αθλητικής μας απόδοσης και όχι μόνο.
Ένα μικρό λοιπόν, σε μέγεθος τρόφιμο αλλά με μεγάλη θρεπτική αξία μιας και μας παρέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αποτελεί πραγματικά πολύτιμη τροφή για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, κυρίως κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι το σουσάμι.
Στο πλαίσιο πρόσφατης μελέτης, αξιολογήθηκε η επίδραση που είχε η συμπληρωματική χορήγηση σουσαμιού σε ημι-επαγγελματίες παίκτες ποδοσφαίρου, σε βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με τη μυϊκή κόπωση, την εξάντληση και την αθλητική απόδοση μέσω της αερόβιας ικανότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά, τα ιχνοστοιχεία και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το σουσάμι, συνέβαλαν στην προστασία των μυών των αθλητών, από το οξειδωτικό στρες, από τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος αλλά και στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας τους.
Το σουσάμι, καθώς και τα προϊόντα του, όπως το ταχίνι και ο χαλβάς, αποτελούν μια πηγή υγιεινών λιπαρών στην διατροφή μας. Το ταχίνι μας αποδίδει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών του σουσαμιού, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα καθώς και φυτοσυστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα τελευταία χρόνια, το ταχίνι αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής ολοένα και περισσότερων ανθρώπων, είτε λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, ή λόγω της ιδιαίτερης και πλούσιας γεύσης του και συμπεριλαμβάνεται στις υπέρ τροφές.
Το ταχίνι παράγεται εξολοκλήρου από αλεσμένο σουσάμι και για να του προσδώσουμε ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε συστατικά όπως, κακάο, πορτοκάλι και μέλι.
Ας δούμε όμως κάποιες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δράση και το ρόλο των συστατικών του σουσαμιού και του ταχινιού:
• Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που περιέχουν(σουσάμι και ταχίνι), συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας και στον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
• Ο σίδηρος που περιέχουν(σουσάμι και ταχίνι) συμβάλλει στην παραγωγή ερυθροκυττάρων και στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς που το χρειάζονται.
• Το μαγνήσιο που περιέχουν(σουσάμι και ταχίνι), συμβάλλει στη φυσιολογική μυϊκή συστολή και λειτουργία.
• Η πρωτεΐνη που περιέχουν(σουσάμι και ταχίνι), συμβάλλει στην αναδόμηση και συντήρηση του μυϊκού ιστού.
• Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν(σουσάμι και ταχίνι), συμβάλλουν στην καλή εγκεφαλική, νευρική και μυϊκή λειτουργία, αλλά και στη βελτιωμένη νευρομυϊκή συναρμογή.
• Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν(σουσάμι και ταχίνι), συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, το οποίο αυξάνεται κατά την άσκηση, ενώ συμβάλλουν και στην προστασία των κυττάρων.
- Τέλος, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν(σουσάμι και ταχίνι), συμβάλλουν στην παροχή ενέργειας, είτε με τη μορφή γλυκόζης στο αίμα, είτε αναπληρώνοντας τις αποθήκες γλυκογόνου μετά την άσκηση.