Κολλαγόνο, πως αυξάνουμε διατροφικά την πρόσληψη του

Κολλαγόνο, πως αυξάνουμε διατροφικά την πρόσληψη του

Κολλαγόνο, πως αυξάνουμε διατροφικά την πρόσληψη του

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη για την οποία ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές της δράσεις, αλλά και τους πολλούς τρόπους που μπορούμε να ενισχύσουμε την πρόσληψη της στο σώμα μας. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη πρωτεΐνη του οργανισμού μας, υπάρχει στους τένοντες, στις αρθρώσεις, στο χόνδρο, στην επιδερμίδα και στους συνδέσμους μας. Βοηθά τα μέρη του σώματός μας να «ταιριάζουν» μεταξύ τους και έχουν ζωτική σημασία για τη δύναμη της δομής των οστών και του δέρματος.

Υπάρχει πλέον πληθώρα σκευασμάτων που υπόσχονται την αύξηση πρόσληψης κολλαγόνου, όπως συμπληρώματα, κρέμες κλπ. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει, αντίθετα, μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να συνθέσει επαρκείς ποσότητες κολλαγόνου. Το σώμα μας λοιπόν συνθέτει κολλαγόνο καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, όσο μεγαλώνουμε όμως, τα επίπεδα παραγωγής του μειώνονται και είναι στο χέρι μας να τα διατηρούμε υψηλά καταναλώνοντας τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, μέταλλα και ορισμένες βιταμίνες. 

Μια μη ισορροπημένη «κακή» διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για να παράγει το σώμα μας λιγότερο κολλαγόνο και αυτό το αντιλαμβανόμαστε αν το δέρμα μας είναι θαμπό και ξηρό και αν οι πληγές μας αργούν να επουλωθούν. 

Μπορούμε να προσλάβουμε ικανοποιητικές ποσότητες κολλαγόνου, διατροφικά από τις ακόλουθες τροφές:    

Ζωμός οστών κρέατος: Ίσως η πιο ιδανική τροφή για την ενίσχυση πρόσληψης κολλαγόνου, είναι ο ζωμός από οστά κρέατος. Ενώ τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν το σώμα μας να συνθέσει κολλαγόνο, ο ορός των οστών είναι ένα από τα σπάνια τρόφιμα που περιέχουν μια πραγματικά βιοδιαθέσιμη μορφή κολλαγόνου που το σώμα μας μπορεί να αξιοποιήσει άμεσα. Οι τύποι κολλαγόνου(I, II και III) συγκεντρώνονται στους τένοντες, τους συνδέσμους, τα οστά και τις αρθρώσεις. Το μαγείρεμα αυτών των ζωικών μερών για μεγάλες χρονικές περιόδους βοηθά στην απελευθέρωση κολλαγόνου από τα οστά, καθώς και άλλων αμινοξέων, πρωτεϊνών και ηλεκτρολυτών, βελτιώνοντας την εμφάνιση του δέρματος και έχοντας ως αποτέλεσμα έναν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ζωμό, αναμφισβήτητα ανώτερο από τα οποιαδήποτε συμπληρώματα κολλαγόνου. Ο ζωμός από οστά βοοειδών είναι πλουσιότερος στο κολλαγόνο τύπου Ι, γεγονός που το καθιστά την καλύτερη επιλογή για την υγεία του δέρματος μας, ενώ ο ζωμός από οστά κοτόπουλου και γαλοπούλας είναι υψηλότερος στο κολλαγόνο τύπου II και αποτελεί καλή επιλογή για τη στήριξη των αρθρώσεων μας.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: Όταν το σώμα μας παράγει κολλαγόνο, αξιοποιεί πολλά αμινοξέα, τα οποία διατροφικά τα συναντάμε σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα φασόλια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα(γάλα, τυρί).

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και βασική για τη σύνθεση υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου. Το υαλουρονικό οξύ βοηθά στην επιτάχυνση του χρόνου αποκατάστασης και ανακούφισης των πόνων στις αρθρώσεις μας. Το υαλουρονικό οξύ επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου από τον οργανισμό μας. Συντίθεται φυσιολογικά στο σώμα μας, αλλά η σύνθεση του μειώνεται καθώς γερνάμε. Τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C και αμινοξέα μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου στο σώμα μας καθώς και τα δύο είναι σημαντικά για το δέρμα μας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, οι κόκκινες πιπεριές, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το ακτινίδιο και  οι φράουλες.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο και χαλκό: Το σώμα μας χρειάζεται αυτά τα δύο μέταλλα, τον ψευδάργυρο και τον χαλκό, για να συνθέσει κολλαγόνο σε ικανοποιητικές ποσότητες, αλλά και για πολλές ακόμα λειτουργίες του. Ψευδάργυρο και χαλκό συναντάμε σε τροφές όπως τα κρέατα, τα οστρακοειδή(γαρίδες, μύδια, αστακός), τους ξηρούς καρπούς(καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους), τα δημητριακά ολικής άλεσης(καστανό ρύζι, κινόα) και τα όσπρια(φασόλια, ρεβίθια κλπ).

Κόλιανδρος: Ο κόλιανδρος είναι ένα βότανο που συνήθως χρησιμοποιούμε στη μαγειρική. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Ο κόλιανδρος περιέχει επίσης λινολενικό οξύ, που αποτελεί ισχυρό αντιγηραντικό παράγοντα για το δέρμα μας. Το λινολενικό οξύ περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματός μας, οι οποίες φθείρουν τα υγιή κύτταρα του δέρματος μας.

Συμπερασματικά, καταλήγουμε πως από τη στιγμή που καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες τροφών που μας παρέχουν τα αναγκαία συστατικά για να παράξει ο οργανισμός μας κολλαγόνο, τα συμπληρώματα του μας είναι περιττά. Καλό είναι να μη ξεχνάμε πως δεν υπάρχει τρόπος να αντιστρέψουμε εντελώς τα σημάδια της γήρανσης. Είναι πολύ πιο εύκολο να προστατέψουμε το δέρμα μας ώστε να είναι υγιές από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, από το να προσπαθήσουμε να το «επισκευάσουμε» όσο μεγαλώνουμε και γερνάμε. Η ενίσχυση του κολλαγόνου βελτιώνει φυσικά όχι μόνο την εμφάνισή μας, αλλά και γενικά την υγεία μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend