Τζίντζερ(πιπερόριζα) αξίζει μια θέση στη διατροφή μας;

Τζίντζερ(πιπερόριζα) αξίζει μια θέση στη διατροφή μας;

Τζίντζερ(πιπερόριζα) αξίζει μια θέση στη διατροφή μας;

Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε ως τζίντζερ και όχι ως πιπερόριζα, χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική αλλά και στη παρασκευή διάφορων ροφημάτων. Σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας η φρέσκια πιπερόριζα είναι ένα από τα κύρια συστατικά για την προετοιμασία φαγητών με λαχανικά και φακές. Η πιπερόριζα αποξηραμένη και αλεσμένη, σε μορφή σκόνης, χρησιμοποιείται επίσης σε τοπικά φαγητά. Φρέσκια και αποξηραμένη πιπερόριζα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε καφέ ή τσάι, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Στη δυτική κουζίνα η πιπερόριζα χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή ροφημάτων, γλυκών(μπισκότα πιπερόριζας ή κέικ) και καρυκευμάτων.

Η πιπερόριζα είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale(Ζιγγίβερις η φαρμακευτική) η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά. Άλλα γνωστά μέλη της ομάδας φυτών Zingiberaceae, είναι το καρδάμωμο(κακουλέ), ο κουρκουμάς(κιτρινόριζα) και η γκαλάνγκα. Η πιπερόριζα έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αποτελείται από περίπου 80% νερό ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσια σε πολλά φυτοχημικά συστατικά, στα οποία οφείλονται οι ευεργετικές της δράσεις για την υγεία μας.

Θρεπτικά η πιπερόριζα μας παρέχει υδατάνθρακες(άμυλο), διάφορα λιπίδια(παλμιτικό, ελαϊκό, λινελαϊκό, καπρικό, στεατικό, λινολενικό, αραχιδικό, τριγλυκερίδια, φωσφατιδικό οξύ, λεκιθίνες, ginger-γλυκολιπίδια Α, Β και C), ελαιορητίνες, ομόλογα τζιντζερόλης, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων με πλάγια μεθυλική αλυσίδα, ομόλογα shogaol που είναι προϊόντα αφυδάτωσης των ελαίων της πιπερόριζας και τζιντζερόνη. Επίσης η πιπερόριζα περιέχει αιθέρια έλαια όπως το β- βισαβολένιο και το τζιντζιμπερένιο, την τζιντζιβερόλη, τη ντζιντζιβερενόλη, το α-κουρκουμένιο, το β-σεσκιφελλανδρένιο, την β-σεσκιφελλανδρόλη(cis και trans) και πολυάριθμους μονοτερπενικούς υδρογονάνθρακες, αλκοόλες και αλδεϋδες. Τέλος το φυτό της πιπερόριζας περιέχει διάφορα αμινοξέα, όπως αργινίνη, ασπαρτικό οξύ, κυστεϊνη, γλυκίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, σερίνη, θρεονίνη και βαλίνη, πρωτεΐνες, ρητίνες, διτερπένια (γαλανολακτόνη), βιταμίνες, νικοτινικό οξύ(νιασίνη), βιταμίνη Α και ανόργανα στοιχεία.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση τζίντζερ:

Αντιμικροβιακή δράση: Ορισμένα από τα συστατικά που περιέχει το φρέσκο τζίντζερ ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στη δράση των μικροβίων. Η πιπερόριζα μπορεί να δράσει ενάντια σε βακτήρια όπως το E.coli και η shigella αλλά και να συμβάλει στην καταπολέμηση ιών όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός(RSV). Αυτή η αντιβακτηριακή ιδιότητα του τζίντζερ βοηθά στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, αφού εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν περιοδοντίτιδα και άλλα οδοντικά προβλήματα. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Όταν καταναλωθεί, ζεσταίνει το σώμα μας χάρη στην τζιντζερόλη που περιέχει, με αποτέλεσμα την ταχύτερη αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Η κατανάλωσή του  τζίντζερ ανακουφίζει επίσης από την δυσφορία του στομάχου, μειώνει τον πόνο, τον πυρετό και καταστέλλει το βήχα..

Ανακούφιση συμπτωμάτων ναυτίας και εμετού: Το τζίντζερ βοηθάει να ανακουφίσουμε ένα ταραγμένο στομάχι, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνα σε εγκύους βρέθηκε ότι η κατανάλωση ενός γραμμαρίου τζίντζερ την ημέρα για τουλάχιστον 4 ημέρες είναι μια αποτελεσματική μη φαρμακολογική λύση για την θεραπεία της ναυτίας στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης χωρίς να έχει καμία παρενέργεια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ναυτίας που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία.

Ανακούφιση συμπτωμάτων αρθρίτιδας: Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως βοηθά στη μείωση του οιδήματος. Με αυτό τον τρόπο  μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα. Έρευνα έδειξε πως η καθημερινή χορήγηση τζίντζερ μείωσε σημαντικά τον πόνο των ασθενών που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα και βελτίωσε την κινητικότητά τους. Ακόμα η έρευνα έδειξε πως η ομάδα των ασθενών που έλαβαν τζίντζερ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διακόψουν τη θεραπεία που ακολουθούσαν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου σε σχέση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ανακούφιση συμπτωμάτων δυσπεψίας: Κατανάλωση τζίντζερ πριν από κάποιο γεύμα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα όσων υποφέρουν από χρόνια δυσπεψία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να βοηθήσει, εμποδίζοντας τη συγκέντρωση αερίων και επομένως το φούσκωμα. Αντίστοιχα, μετά από ένα γεύμα «βόμβα», ένα ρόφημα με τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει ώστε να χωνέψουμε πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Ρύθμιση χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα: Η καθημερινή κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να μειώσει την κακή(LDL) χοληστερόλη, επομένως και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Κατανάλωση 5 γραμμαριών τζίντζερ καθημερινά για 3 μήνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης κατά περίπου 30 μονάδες. Επίσης μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η πιπερόριζα βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό μας και επομένως στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος στα επιθυμητά όρια.

Ανακούφιση από πόνους περιόδου και μείωση όγκου του αίματος: Έρευνες έδειξαν πως γυναίκες που έπαιρναν 1500mg τζίντζερ σε σκόνη τις 3 πρώτες μέρες της περιόδου τους, είχαν σημαντικά λιγότερο πόνο σε σύγκριση με πριν. Επίσης οι γυναίκες που κατανάλωναν συστηματικά πιπερόριζα μείωσαν σημαντικά τον όγκο του αίματος που «χάνανε» κατά την περίοδο τους.

Ρύθμιση σωματικού βάρους: Χάρη στη τζιντζερόλη που περιέχει, το τζίντζερ δημιουργεί ένα αίσθημα ζεστασιάς αυξάνοντας τον μεταβολισμό μας και έτσι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και μας δίνει αρκετή ενέργεια. Εμφανίζει δηλαδή παρόμοια δράση με την καψαϊκίνη που βρίσκουμε στις καυτερές πιπεριές. Τέλος η 6-τζιντζερόλη και 6-παραδόλη, που περιέχει, καθώς και κάποια άλλα φυτοχημικά συστατικά όπως η τζιντζερόνη, είναι αυτά τα οποία του προσδίδουν και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend