Μυρωδικά και οφέλη για την υγεία μας!
Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα χρησιμοποιούμε πολλά μυρωδικά, τα οποία δεν κάνουν μόνο νοστιμότερο το φαγητό μας, αλλά ωφελούν και την υγεία μας. Γενικά υπάρχουν πάνω από 300 μυρωδικά και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες όλου του κόσμου, πολλά από τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.
Ας δούμε όμως ποια μυρωδικά, εκτός από γεύση, μας δίνουν και τις ευεργετικές για την υγεία μας, ιδιότητες τους.
Σκόρδο: Αν και είναι λαχανικό, το σκόρδο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά παγκοσμίως. Αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο συστατικό σε πολλές κουζίνες, λόγω της μυρωδιάς και του βάθους της γεύσης που προσδίδει στα φαγητά. Το σκόρδο χρησιμοποιείται επίσης για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι, Κινέζοι και Ινδοί το χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα στην παραδοσιακή τους Ιατρική. Το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και ακολούθως και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Μας παρέχει επίσης αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού μας να προστατεύεται από το οξειδωτικό στρες, το οποίο οδηγεί σε παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.
Άνηθος: Ο άνηθος αποτελεί ιδανικό μυρωδικό για το φαγητό και τις σαλάτες μας και συμβάλλει στη χώνεψη κυρίως όταν τον καταναλώνουμε ωμό. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα όπως φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Κανέλα: Ίσως το πιο δημοφιλές μυρωδικό-μπαχαρικό στον κόσμο. Εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα μας. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Μπορούμε να προσθέσουμε την κανέλα σε smoothies, πάνω από ψιλοκομμένα μήλα, να την πασπαλίσουμε πάνω σε τηγανίτες, ή να αφήσουμε ένα ολόκληρο ξυλαράκι κανέλας να σιγοβράζει μαζί με το κρέας μας.
Ρίγανη: Η ρίγανη περιέχει πολλά αιθέρια έλαια, κυρίως όμως θυμόλη και καρβακρόλη, οι οποίες εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας μας από διάφορες ασθένειες. Επιπρόσθετα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα μας, καθιστώντας ακόμα και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.
Μαϊντανός: Από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα και αγαπημένα μυρωδικά, στις κουζίνες των περισσότερων, γνωστός από την αρχαιότητα οπότε και χρησιμοποιούνταν σαν καρύκευμα και σαν φάρμακο. Εμφανίζει ισχυρή διουρητική δράση, που τον καθιστά πολύτιμο σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, πρηξίματος ποδιών και χεριών. Επίσης ο μαϊντανός συμβάλλει στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας, είναι εξαιρετικό ως τονωτικό και αντιφλεγμονώδες. Τα φύλλα οι μίσχοι και η ρίζα του, σε πολτοποιημένη κατάσταση και σε τοπική χρήση καταπραΰνουν τον πόνο και τη φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων.
Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς είναι το μπαχαρικό που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα στο κάρι. Μεταξύ των διαφορετικών ενώσεων που περιέχει, η πιο σημαντική είναι η κουρκουμίνη, η οποία εμφανίζει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Σήμερα, το μπαχαρικό χρησιμοποιείται περισσότερο στην ινδική κουζίνα. Εκεί, πιστεύεται ότι ο κουρκουμάς, ενισχύει την ενέργεια του σώματος, ανακουφίζει από τα αέρια, βοηθά στην πέψη, ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, βελτιώνει την αρθρίτιδα και πολλά άλλα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά του κουρκουμά μπορεί να προστατεύσουν τον εγκέφαλο, να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου και να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Δεντρολίβανο: Το δεντρολίβανο θεωρείται τονωτικό και βοηθητικό της σεξουαλικής λειτουργίας. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό. Ως συστατικό διαφόρων παρασκευασμάτων μας ανακουφίζει από τον πονόδοντο. Επίσης συμβάλλει κατά της τριχόπτωσης και της πιτυρίδας. Στην μαγειρική θεωρείται εξαιρετικό αρωματικό για ψητά και τηγανητά ψάρια.
Μέντα: Η μέντα περιέχει μια αρκετά δροσιστική ουσία, τη μενθόλη. Έχει ισχυρή αντισηπτική δράση, καταπολεμά το συνάχι, τη γρίπη και τον πονόλαιμο. Επίσης είναι χωνευτική, ηρεμιστική σε μικρές ποσότητες και αφροδισιακή σε μεγάλες. Τα αιθέρια έλαια της βρίσκουν εξαιρετική εφαρμογή, στον αρωματισμό αρκετών προϊόντων(οδοντόπαστες, τσίχλες, σαμπουάν).
Βασιλικός: Το όνομά του προέρχεται από την Ελληνική λέξη βασιλιάς. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική για αρωματισμό σαλτσών. Ο βασιλικός περιέχει θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα. Επιπρόσθετα, έχει αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη οφέλη και μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την ψυχική μας υγεία, ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο χρήσης του.
Θυμάρι: Το θυμάρι είναι ένα από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Το εκχύλισμά του βοηθά στην πρόληψη του κρυώματος, στην πτώση του πυρετού, στην καταπολέμηση της γρίπης, των εντερικών διαταραχών και των δερματικών λοιμώξεων. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου μας. Όσοι πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση καλό είναι να το αποφεύγουν, μιας και ανεβάζει την πίεση. Στην μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας.
Δάφνη: Τα φύλλα της δάφνης νοστιμίζουν σάλτσες, ψαρικά, κρέατα και όσπρια στην κουζίνα μας. Το εκχύλισμα της καταπολεμά τα φουσκώματα, τη δυσπεψία και αυξάνει την όρεξη. Εμφανίζει αντισηπτική δράση και είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για την καταπολέμηση των ρευματισμών.
Δυόσμος: Ο δυόσμος εμφανίζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως η καταπολέμηση των πόνων του στομάχου, της ναυτίας, του λόξιγκα και της δυσπεψίας. Επίσης συμβάλλει στην καταπολέμηση των νευρώσεων και των διάφορων εκδηλώσεων τους όπως: αϋπνίες, σπασμοί, τρεμούλες, ημικρανίες, ταχυπαλμίες. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ως μυρωδικό σε κεφτέδες, πίτες, σάλτσες κλπ.