Παιδική ηλικία, ανάγκες σε φρούτα και λαχανικά

Παιδική ηλικία, ανάγκες σε φρούτα και λαχανικά

Παιδική ηλικία, ανάγκες σε φρούτα και λαχανικά

Παιδική ηλικία ονομάζουμε τη χρονική περίοδο από τη βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία και μπορούμε να τη χωρίσουμε σε τρεις υποπεριόδους:
α) Νηπιακή ηλικία(1-3 ετών)
β) Προσχολική ηλικία(4-6 ετών)
γ) Σχολική ηλικία(7-10 ετών)

Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά

Στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, η ανάπτυξη και οι λειτουργικές  αλλαγές που πραγματοποιούνται, απαιτούν και αντίστοιχη ορθή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να:
α) Διατηρήσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού τους
β) Αναπληρώσουν τις φυσιολογικές «φθορές» παράγοντας νέα κύτταρα
γ) Ανταπεξέλθουν στις καθημερινές σωματικές τους δραστηριότητες
δ) Αναπτυχθούν
ε) Δημιουργήσουν αποθέματα στον οργανισμό τους για διάφορα θρεπτικά συστατικά

Ένας ισορροπημένος τρόπος διατροφής, με ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων, μπορεί να προσφέρει στα παιδιά τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας τους.
Μία απαραίτητη ομάδα τροφίμων στη καθημερινή διατροφή των παιδιών, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι συστάσεις κατανάλωσης τους είναι:

  • Μια μικρή μερίδα σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα
  • 2-4 φρούτα την ημέρα(ωμά, πολτοποιημένα, ή ως χυμός ή κομπόστα)

Φρούτα και λαχανικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εύκολα σνακ-μικρογεύματα από τα μικρά παιδιά που είναι σε ηλικία να τα πιάσουν με το χέρι  τους, είναι:

  • Φέτες μπανάνας
  • Τεμαχισμένα μαλακά φρούτα
  • Ψιλοκομμένο μήλο ή αχλάδι
  • Κονσερβοποιημένα ή βρασμένα λαχανικά(πράσινα φασόλια, μπρόκολο, καρότο)

Καλό είναι να αποφεύγονται:

  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Μικρά φρούτα με φλοιό ή φλούδα (π.χ. σταφύλια)
  • Ωμά λαχανικά

 

Όταν τα παιδιά δεν θέλουν να φάνε λαχανικά

Όταν τα παιδιά αρνούνται να καταναλώσουν λαχανικά, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην αντιμετώπιση τους και να μην αρχίζουν διαμάχες κατά την διάρκεια των γευμάτων. Μία με δύο κουταλιές του γλυκού λαχανικά πρέπει να βρίσκονται πάντα στο πιάτο ως μέρος κάθε κύριου γεύματος και να απομακρύνονται αν δεν καταναλωθούν. Επίσης οι σούπες με λαχανικά είναι μία συχνά εύκολη και αποδεκτή λύση.

Tips:

  • Στην παιδική ηλικία αυτό που τραβάει την προσοχή είναι τα έντονα χρώματα και επομένως, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, είναι αυτά που αρέσουν στα παιδιά.
  • Στα παιδιά αρέσουν τα τραγανά και όχι τα μαλακά λαχανικά.

Επομένως τα λαχανικά πρέπει να παρασκευάζονται έτσι ώστε όχι μόνο να είναι τραγανά, αλλά και να διατηρούν μεγάλο μέρος της υγρασίας, του χρώματος, του αρώματος, της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών τους. Δεν τα βράζουμε ποτέ για πολύ ώρα σε μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα σε λίγο νερό.

  • Προσοχή δίνουμε σε φρούτα και λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στα μικρά παιδιά(ξηροί καρποί, ελιές, κομμάτια μήλου, σταφύλια, καρότα)
  • Σε πολλά παιδιά αρέσει να «βουτάνε» κομμάτια ωμών λαχανικών σε τριμμένο τυρί ή διάφορες σάλτσες, κυρίως όταν τις έχουν παρασκευάσει μόνα τους.
  •  Οι γονείς που κάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ μαζί με τα παιδιά τους, καλό είναι να τα παρακινούν να διαλέξουν μόνα τους φρούτα και λαχανικά, και ίσως επιλέξουν και κάποια φρούτα ή λαχανικά που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν.
Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend