Σε ποια τρόφιμα βρίσκουμε την κάθε βιταμίνη;

Σε ποια τρόφιμα βρίσκουμε την κάθε βιταμίνη;

Σε ποια τρόφιμα βρίσκουμε την κάθε βιταμίνη;

 

Διατροφικές Πηγές βιταμίνης C

Γκουάβα, κόκκινο πιπέρι, παπάγια, χυμός πορτοκαλιού, πορτοκάλι, ανανάς, μπρόκολο, πράσινη πιπεριά, λάχανο ποικιλίας kohrabi, φράουλες, γκρέιπ φρουτ, πεπόνι ποικιλίας cantaloupe, χυμός τομάτας, μάνγκο, μανταρίνι, πατάτα, λάχανο ώμο, ντομάτες, χόρτα Collard, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, γογγύλια, κουνουπίδι, βατόμουρα και όλα τα μούρα καθώς και acerola (φρούτο παρεμφερές του κερασιού από τη Δυτική Ινδία)
Διατροφικές Πηγές Αδιάλυτων Φυτικών Ινών

Kαρύδια Βραζιλίας, ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, φρούτα και λαχανικά με την φλούδα, φιστίκια, ποπ κορν, μαύρο ρύζι και πίτουρο σιταριού.

Διατροφικές Πηγές Διαλυτών Φυτικών Ινών

Μήλα, κριθάρι, φασόλια, τεύτλα, καρότα , cranberry, φραγκοστάφυλα, γκρέιπ φρουτ, σταφύλια ποικιλίας concord, βρώμη (πίτουρο βρώμης, αλεύρι από βρώμη), πορτοκάλια, ροδάκινα, αχλάδια, ξινά δαμάσκηνα, δαμάσκηνα, φλοιό psyllium, κυδώνια , σίκαλη, σπόρους σησαμιού.

Διατροφικές Πηγές Παντοθενικού Οξέος (Pantothenic Acid)

Σολωμός, συκώτι, νεφρό, αυγά, μαγιά, κοτόπουλο, γιαούρτι, γλυκοπατάτα, γάλα, ζαμπόν, καλαμπόκι, μακαρόνια ολικής αλέσεως, φασόλια, αβοκάντο, μανιτάρια, κόκκοι σόγιας, μπανάνες, πορτοκάλια, Collard χόρτα, πατάτες, μπρόκολο, πεπόνι ποικιλίας cantaloupe, φιστικοβούτυρο, μήλα, φύτρα σιταριού, ολικής αλέσεως ψωμί και δημητριακά

Διατροφικές Πηγές βιταμίνης B1(Θειαμίνη)

Μοσχαρίσιο συκώτι, χοιρινό, μαγιά μπύρας, ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά, ρύζι, σπόροι ηλίανθου, χοιρινή μπριζόλα, φύτρα σιταριού, μπιζέλια, μαυρομάτικα φασόλια, κουκιά, καρπούζι, καναδικό μπέικον, ψάρια, φάβα, πλιγούρι βρώμης, μαύρα φασόλια, στρείδια, γάλα, πατάτες, δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως.

Διατροφικές Πηγές Βιταμίνης Β12

Συκώτι, μοσχαρίσιο κρέας, νεφρό, κοτόπουλο, ψάρια όπως ο σολομός, τόνος και ιππόγλωσσος, γιαούρτι, γάλα, ελβετικό τυρί, αμερικανικό λιωμένο τυρί και αυγά
Δημητριακά πρωινού, γάλα σόγιας και χορτοφαγικά μπιφτέκια που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12

Διατροφικές Πηγές βιταμίνης Β2(Ριβοφλαβίνη)

Κρέας οργάνων, όπως νεφρά και συκώτι από μοσχαρίσιο κρέας, κρέας, πουλερικά, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως λάχανο και σπανάκι, γιαούρτι, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψωμί και δημητριακά, μαγιά μπύρας, κόκκοι σόγιας, τυριά όπως το ελβετικό τυρί , μαυρομάτικα φασόλια, μπιζέλια, ρεβίθια, φασόλια, φιστίκια, και μπρόκολο.

Διατροφικές Πηγές βιταμίνης Β3(Νιασίνη)

Πουλερικά, μοσχαρίσιο κρέας, ψάρια όπως τόνος, σολομός, βακαλάος, και ιππόγλωσσος, συκώτι, νεφρό, φιστίκια, φιστικοβούτυρο, καφέ ρύζι, σπαγκέτι, σιτηρά, ηλιόσπορος, σόγια, αυγά, όσπρια όπως φασόλια Λίμα, μπιζέλια, μαυρομάτικα φασόλια, και ρεβίθια

Διατροφικές Πηγές Βιταμίνης Β6

Κοτόπουλο, κρέας οργάνων, κρέας, χοιρινό, φιστικοβούτυρο, μαύρα φασόλια, αμύγδαλα, ολικής αλέσεως και εμπλουτισμένα δημητριακά και ψωμί, αλεύρι από βρώμη, πατάτες, μπανάνες, καρπούζι, σόγια, μαγιά μπύρας, ηλιόσπορος, ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και ο ιππόγλωσσος Ειρηνικού, όσπρια, όπως φασόλια και μπιζέλια, φύτρα σίτου, καφέ ρύζι, σπανάκι, και κρόκος αυγού.

Διατροφικές Πηγές Φυλλικού Οξέος

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως τα γογγύλια, το σπανάκι και το μαρούλι
  • Φασόλια, κουκιά, φασόλια Pinto, μαύρα φασόλια, μαυρομάτικα φασόλια, μπιζέλια, φάβα και φασόλια Λίμα
  • Κρέας οργάνων, κρέας, θαλασσινά, αυγά, μαγιά μπύρας, σπαράγγια, μπρόκολο και χόρτα collards
  • Τα περισσότερα τρόφιμα εμπλουτισμένα με σιτηρά, προϊόντα δημητριακών και ψωμιού ολικής αλέσεως, αλεύρι, μακαρόνια, ρύζι, cornmeal, και κόκκοι καλαμποκιού πρέπει να είναι εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, σύμφωνα με νέα νομοθεσία.

Διατροφικές Πηγές Βιταμίνης Κ

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως γογγύλια, λάχανο, μαϊντανός, μπρόκολο, σπανάκι, και πράσινο λάχανο.
  • Πίτουρα σιταριού, φύτρα σιταριού, φράουλες, πορτοκάλια, όσπρια.
  • Μοσχαρίσιο συκώτι, κουνουπίδι, σογιέλαιο, ντομάτες, κρόκος αυγού, γάλα, αραβοσιτέλαιο, μελάσα, γιαούρτι, τριφύλλι.

Διατροφικές Πηγές Βιταμίνης Α και Β-Καροτίνης

  • Βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως γλυκοπατάτα, καρότα, μάνγκο, παπάγια, βερίκοκα, ροδάκινα, πεπόνι ποικιλίας cantaloupe, ντομάτες, πορτοκάλια, κόκκινο πιπέρι και κολοκύθα.
  • Σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, όπως λάχανο, μαρούλι, γογγύλια χόρτα, σπανάκι, χόρτα collards, πράσινη πιπεριά και μπρόκολο.
  • Μοσχαρίσιο συκώτι, νεφρό, μουρουνόλαδο, γάλα, κρόκοι αυγού, τυρί cheddar, κρέμα γάλακτος, εμπλουτισμένα δημητριακά και μαργαρίνη.

Διατροφικές Πηγές Βιταμίνης D

  • Μουρουνόλαδο, σαρδέλες, βούτυρο και κρόκοι αυγών
  • Ενισχυμένο γάλα
  • Συκώτι
  • Λιπαρά ψάρια αλμυρού νερού, όπως σκουμπρί, σολομός, τόνος και ρέγγα

Διατροφικές Πηγές Βιταμίνης Ε

Αμύγδαλα, φύτρα σιταριού, φιστικοβούτυρο, αραβοσιτέλαιο, ηλιόσπορος, καρύδια pecan, λάδι κάρδαμου, φιστίκια, σογιέλαιο, μουρουνόλαδο, αστακός, σολομός, ολικής αλέσεως δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κρόκοι αυγών.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend