Τι προσέχουμε στη διατροφή μας αν πάσχουμε από γαστρίτιδα ή πεπτικό έλκος
- Καταναλώνουμε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 έως 3 σνακς-ενδιάμεσα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ανά περίπου 3 ώρες. Αποφεύγουμε τα μεγάλα χρονικά διαστήματα νηστείας και μεγάλα σε ποσότητα γεύματα
- Τρώμε αργά και μασάμε καλά την τροφή μας
- Δεν τρώμε όρθιοι(στο πόδι) και αφιερώνουμε αρκετή ώρα στην κατανάλωση κάθε γεύματος
- Προσπαθούμε να καταναλώνουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας 2 με 3 ώρες πριν την βραδινή κατάκλιση
- Μειώνουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση καφέ και ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά
- Μειώνουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων και προϊόντων τους, καθώς και την κατανάλωση τομάτας και προϊόντων της
- Συμπεριλαμβάνουμε μία πηγή πρωτεΐνης(έστω και σε μικρή ποσότητα) σε όλα τα γεύματα(γάλα, γιαούρτι ή τυρί χαμηλό σε λιπαρά, αυγό)
- Χρησιμοποιούμε συμπληρώματα ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων κατόπιν συμβουλής του Διαιτολόγου ή του γιατρού μας.
-
Προτεινόμενα Τρόφιμα
Τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία
Αμυλούχα και Σιτηρά
Ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως χωρίς σπόρους, λευκό ψωμί ή φρυγανιές, πίτα αραβική ή ελληνική ψημένες και χωρίς την προσθήκη λίπους
Δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς σοκολάτα
Ρύζι, μακαρόνια, πατάτες βραστές
Κρακερς και μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά χωρίς σπόρουςΑμυλούχα και Σιτηρά
Κρουασάν, μπισκότα σοκολάτας, δημητριακά σοκολάτας, δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα, ψωμί με σπόρους
Κριτσίνια με σπόρους ή σουσάμι
Παξιμάδι με σπόρους ή σουσάμι
Δημητριακά All Bran με πολλές φυτικές ίνες
Καστανό ή άγριο ρύζι
Πατατάκια και ξηροί καρποίΛαχανικά
Βραστά λαχανικά και κάποια ωμά (όχι πράσινα και τομάτα) σε μικρές ποσότητεςΛαχανικά
Ωμά πράσινα λαχανικά και τομάτες
Μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, αγγούρι, πιπεριές, ρόκα, icebergΦρούτα
Μήλο, αχλάδι ή και άλλα μη εσπεριδοειδή σε μικρές ποσότητεςΦρούτα
Λεμόνι, γκρεΐπ φρούιτ, ανανάς, πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλες, μούρα, σύκα, δαμάσκηνα
Χυμοί εσπεριδοειδώνΓαλακτοκομικά
Γάλα και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά
Κίτρινα τυριά με λιπαρά λιγότερο από 12%
Cottage cheese
κατίκιΓαλακτοκομικά
Πλήρες γάλα, σοκολατούχο γάλα
Κρέμα γάλακτος
Γάλα εβαπορέ, σαντιγύ
Τυριά με λιπαρά από 15% και πάνωΟμάδα κρέατος (υποκατάστατα)
Όλα τα μαλακά άπαχα κρεατικά: πουλερικά, φιλέτο μοσχαριού, ψαρονέφρι
Ψάρια (εκτός από τα πολύ λιπαρά-σολομός-τσιπούρα)
Αυγά (έως 3 κρόκοι/ εβδ.) Σούπες
Σούπες χωρίς λιπαρά κρεατικά και χωρίς μπαχαρικάΟμάδα κρέατος (υποκατάστατα)
Μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας με λίπος, αλλαντικά, λουκάνικα, ζαμπόν, καπνιστά κρέατα
Τηγανιτά κρεατικά ή κρεατικά με λιπαρές σως
όσπρια
βούτυροΛιπαρά και σνακ
Σως χαμηλές σε λιπαρά (γιαούρτι-τυρί χαμηλό σε λιπαρά)
Μαργαρίνη, φυτικές στερόλες
Ζάχαρη, μέλι, ζελέ, μαρμελάδα χωρίς σπόρους
Κέικ χαμηλό σε λιπαρά χωρίς σοκολάταΛιπαρα και σνακ
Σως και dressings υψηλές σε λιπαρά
Μπισκότα, σοκολάτες, γλυκά με κρέμα γάλακτος, τσίχλες, καραμέλες
Όλα τα γλυκά που περιέχουν ξηρούς καρπούς
Σιροπιαστά γλυκάΛοιπά
Αλάτι, βότανα
Κέτσαπ και μουστάρδαΛοιπά
Καφές, αναψυκτικά, τσάι που περιέχει καφεΐνη
Σκόρδο, τσίλι, πιπέρι, πίκλες
Αλκοόλ
Νικοτίνη
Ασπιρίνη