Το μυστικό για άριστες επιδόσεις, κρύβεται σε Φυσικά συστατικά τροφών.

Το μυστικό για άριστες επιδόσεις, κρύβεται σε Φυσικά συστατικά τροφών.

Το μυστικό για άριστες επιδόσεις, κρύβεται σε
Φυσικά συστατικά τροφών.

 

Υπάρχουν κάποια συστατικά σε ορισμένες τροφές τα οποία αυξάνουν την πνευματική και σωματική μας απόδοση.
Πολύ καλό παράδειγμα αποτελεί η καφεΐνη του καφέ. Τη συναντούμε στον καφέ, το τσάι, σε αναψυκτικά τύπου κόλα. Αυξάνει τη δραστηριότητα του φλοιού του εγκεφάλου και ως ένα βαθμό, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κόπωσης, ενώ μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε περιπτώσεις όπου απαιτείται ιδιαίτερη ικανότητα σκέψης και μνήμης. Καλό είναι, άτομα με ιδιαίτερη ευαισθησία, να την αποφεύγουν, αφού 2-3 φλιτζάνια καφέ μπορούν να προκαλέσουν νευρικότητα, ταχυπαλμία, αϋπνία.

Υπάρχουν και άλλα συστατικά, με όμοια δράση, που μπορούμε να βρούμε σε συμπληρώματα, όπως ο βασιλικός πολτός, το τζίνσενγκ, το συνένζυμο Q1O και η καρνιτίνη, τα οποία δεν προκαλούν παρενέργειες.

Μια ουσία με ευεργετικές ιδιότητες είναι ο βασιλικός πολτός. Πρόκειται για μια άσπρη ουσία σαν ζελέ που εκκρίνεται από νεαρές μέλισσες και με αυτή τρέφονται οι νύμφες της βασίλισσας. Σε εμάς λειτουργεί ως ελιξίριο νεότητας, καθώς τονώνει τον εξασθενημένο μας οργανισμό. Αρκετοί αθλητές τον χρησιμοποιούν με ευεργετικά αποτελέσματα. Περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και τις βιταμίνες D και Ε. Περιέχει επίσης ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χλώριο και νάτριο. Η κατανάλωσή του δεν προκαλεί παρενέργειες.

Ένα ακόμα συστατικό με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία μας είναι και το τζίνσενγκ. Δύο είναι οι κύριες ποικιλίες του, το Κορεάτικο και το Σιβηριανό, ενώ υπάρχει και το Αμερικάνικο. Οι ιδιότητές του είναι αξιοθαύμαστες, όπως η βελτίωση της απόδοσης, της συγκέντρωσης και της μνήμης, η ρύθμιση του κυκλοφορικού συστήματος, της πίεσης του αίματος. Μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα και απομακρύνει τις τοξίνες. Μπορούμε να το λαμβάνουμε σε περιόδους έντονου άγχους, ενώ είναι ιδανικό για αθλήματα που απαιτούν αντοχή.

Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το συνένζυμο Q10. Το Q10 παράγεται από τον οργανισμό μας, μιας και ο καρδιακός μυς χρειάζεται μεγάλες ποσότητες(400mgr) για να λειτουργήσει. Συμβάλλει στη μετατροπή της χημικής ενέργειας των τροφών σε βιολογική και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ο οργανισμός μειώνει την παραγωγή του όσο αυξάνεται η ηλικία μας. Μπορούμε να το βρούμε στα λιπαρά ψάρια, όπως είναι η σαρδέλα(6,5 mgr/100γρ) και το σκουμπρί (4 mgr/100γρ), αλλά και στη σόγια(9mgr/100γρ).

Άλλο ένα συστατικό με αξιοσημείωτά ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας είναι η καρνιτίνη, μία ουσία απαραίτητη για την είσοδο των λιπαρών οξέων μακράς αλύσου στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων, για την παραγωγή ενέργειας.
Ανεπάρκεια καρνιτίνης μπορούν να εμφανίσουν άτομα που δεν καταναλώνουν ικανοποιητικές ποσότητες κρέατος, γιατί αυτό αποτελεί την καλύτερη πηγή της. Η εξωγενής χορήγησή της βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών, ενώ επίσης αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου II.

Πρέπει να σημειώσουμε πως σε κάθε περίπτωση τα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνονται αφού αναγνωριστούν οι ανάγκες του οργανισμού μας. Αν και διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, η σύσταση από γιατρό ή διαιτολόγο είναι αυτή που θα οδηγήσει στην λήψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend