Είναι η σαλάτα απαραίτητη με τα γεύματα μας;

Είναι η σαλάτα απαραίτητη με τα γεύματα μας;

 

Τα λαχανικά αποτελούν βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής. Με τη μορφή σαλάτας συνοδεύουν τα γεύματα μας, ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας και την άμυνα του οργανισμού μας. Μεταξύ των συστάσεων που θα ακούσει κάποιος με πρόβλημα υγείας από τον γιατρό του είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό η πρόταση, να προσέχει τη διατροφή του και να τρώει σαλάτες και λαχανικά. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι σαλάτες είναι τόσο σημαντικές στη διατροφή μας; Μήπως λανθασμένα είχατε και έχετε την εντύπωση ότι είναι μόνο για όσους έχουν περιττά κιλά ή για όσους έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας όπως χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια; Μερικά από τα οφέλη της σωστής κατανάλωσης σαλάτας με κάθε μας γεύμα είναι τα ακόλουθα:

  1. Η μεγάλη περίοδος μεγάλης οικονομικής κρίσης των τελευταίων επτά ετών που διανύουμε, έχει ως αποτέλεσμα να διαμαρτυρόμαστε(δικαίως) για έξοδα και περικοπές μισθών, όμως το τραπέζι μας εξακολουθεί να κοστίζει ακριβά. Αυτό συμβαίνει γιατί αντί για ντομάτες ή κολοκυθάκια βραστά ή μαρούλι καταναλώνουμε κρέας και διάφορα άλλα φαγητά με μεγαλύτερο κόστος στη τσέπη μας, σε σχέση με τα λαχανικά.
  2. Την σαλάτα μπορούμε να τη φτιάξουμε άμεσα μέσα σε ελάχιστα λεπτά, επομένως όσοι έχουμε πολύ φορτωμένο πρόγραμμα μπορούμε άνετα να αποφύγουμε το fast food, το οποίο είναι πλούσιο σε trans λιπαρά και να ετοιμάσουμε μια υπέροχη χωριάτικη σαλάτα όταν είναι η εποχή της ή μια νοστιμότατη και δροσερή τονοσαλάτα με μαρούλι ή λάχανο αντίστοιχα.
  3. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού(περίπου 90%) και η αιτιολογία της αποδίδεται στο έντονο stress. Το άγχος επιβαρύνει τη λειτουργία του εντέρου, όμως για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα θα πρέπει να ξεκινήσουμε την κατανάλωση σαλάτας καθημερινά γιατί οι φυτικές ίνες(συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 20–35gr) των λαχανικών βοηθούν στη δημιουργία μαλακών κοπράνων.
  4. Όταν συνοδεύουμε κάθε μας γεύμα με ένα πιάτο σαλάτα μπορούμε πολύ πιο εύκολα να χορτάσουμε με λιγότερες θερμίδες. Η σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προκαλεί γρηγορότερο κορεσμό, μειώνοντας έτσι ασυναίσθητα τις ποσότητες του κυρίως πιάτου.
  5. Η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο οποίο συνεισφέρουν ιδιαίτερα τα λαχανικά. Τα λαχανικά αποτελούνται κατά 90% από νερό και επομένως η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας ειδικά κατά τους μήνες Μάιο έως Σεπτέμβριο που σημειώνονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες βοηθάει στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Μερικά από τα πιο απλά οφέλη που έχει η κατανάλωση σαλάτας συνοδευτικά με τα γεύματα μας, είναι τα όσα αναφέραμε παραπάνω. Καλό είναι να κατανοήσουμε πως αν βρούμε μια συνταγή από μια υπέροχη και χορταστική σαλάτα και την φτιάξουμε, θα συνειδητοποιήσουμε πως αν υπάρχει φαντασία και διάθεση μπορεί η σαλάτα, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, να γίνει ο καλύτερος φίλος κάθε ανθρώπου που σέβεται και αγαπάει το σώμα του.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend