Φράουλα, ο Ανοιξιάτικος καρπός με τα πολλά οφέλη για την υγεία μας!
Η Φράουλα είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae) με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών.
Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.
Στην Ελλάδα γνωστή είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις, δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές.
Ο καρπός αυτής της φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος.
Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς, την Φράουλα Ανανάσα.
Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό.
Ο καρπός της είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνεια της πολλά μικρά σπόρια.
Η καλλιέργεια της είναι αρκετά εύκολη ακόμα και για τους πιο αρχάριους.
Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση, καθώς ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5-8 μεγάλες φράουλες μας αποδίδει περισσότερη βιταμίνη C από την συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση καθώς οι φαινόλες που περιέχει μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX(kυκλοξυγονάση) που προκαλεί φλεγμονή.
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν τη δράση αυτού του ενζύμου, τα συναντάμε σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος.
Η γαστρίτιδα και οι φλεγμονές της βλεννώδους μεμβράνης του στομάχου, σχετίζονται συνήθως με την κατανάλωση αλκοόλ.
Όμως αιτία πρόκλησης τους μπορεί να είναι και ιογενείς λοιμώξεις ή η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως π.χ. η ασπιρίνη αλλά και αντιβιοτικών που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού.
Στην περίπτωση του έλκους οι συμβατικές θεραπείες πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με φάρμακα τα οποία διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι φράουλες αποτελούν μια φυσική αντιοξειδωτική λύση-βοήθημα για το πρόβλημα.
Εμφανίζουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από νάτριο(αλάτι).
Είναι φρούτο πλούσιο σε πηκτίνη(διαλυτή φυτική ίνα) και συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.
Περιέχουν πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης.
Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, οι φράουλες έχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών ασθενειών.
Ορισμένα από τα οφέλη της φράουλας για τον οργανισμό μας είναι η προστασία των ματιών, η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, η προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα και τις καρδιοπάθειες.
Η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και η ανθοκυάνη, έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, αποτελώντας μια εξαιρετική «ασπίδα» για την καταπολέμηση του καρκίνου και των όγκων.
Η ημερήσια πρόσληψη φράουλας, φαίνεται πως μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Φράουλες για υγεία και ομορφιά
Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και αποτελούν μια καλή επιλογή για απώλεια βάρους.
Ένα φλιτζάνι φράουλες έχει 3γρ. φυτικών ινών και περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C(αντιοξειδωτικό που βοηθά το δέρμα να παραμένει υγιές).
Αποτελώντας πηγή φυτικών ινών βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, και έχουν καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση, ενώ παράλληλα συμβάλλούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Η φράουλα είναι ένα από τα καλύτερα καθαριστικά των δοντιών μας με άριστες λευκαντικές ιδιότητες.
Ενώ παράλληλα προστατεύει τα δόντια από το σχηματισμό οδοντικής πλάκας.
Τα αντιοξειδωτικά που «κρύβονται» στη φράουλα, επαναφέρουν την επιδερμίδα και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στην αγορά τους, γιατί θεωρούνται από τις πλέον επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα τροφές.
Καλό είναι να διαλέγουμε φράουλες που δεν έχουν ζαρώματα και κακώσεις, να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό χρώμα, πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή και ευδιάκριτες μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους.
Αγοράζουμε όσες έχουν μικρό, ή και κανονικό μέγεθος.
Χαλούν εύκολα και έτσι καλό είναι να τις αγοράζουμε σε μικρές ποσότητες.
Προτιμάμε να τις καταναλώνουμε στην εποχή τους, καθώς το υπόλοιπο διάστημα οι ποικιλίες διεγείρονται τεχνητά.
Οι βιολογικές φράουλες είναι καλή επιλογή;
Η κατανάλωση τους δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας.
Είναι πιθανόν υπεύθυνες για αλλεργικά εξανθήματα, εξαιτίας του χνουδιού στην επιφάνειά τους.
Λόγω αυτού, τα άτομα με αλλεργίες πρέπει να είναι προσεχτικά όταν τις καταναλώνουν ή τις χρησιμοποιούν.
Προσοχή στην κατανάλωσή τους πρέπει να δίνουν όσοι πάσχουν από νεφροπάθειες, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και δεν ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Συντήρηση
Οι φράουλες είναι ευαίσθητο φρούτο και γι᾽ αυτό δεν πρέπει να τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου παρά μόνο λίγες ώρες.
Μπορούμε να τις διατηρήσουμε ολόκληρες, αν δεν τις έχουμε πλύνει, σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο, στο ψυγείο μέχρι και δύο ημέρες.
Πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος με τρυπημένο κάλυμμα για να επιτρέπεται η είσοδος του κρύου αέρα.
Χρειάζεται να πλένονται καλά πριν τις καταναλώσουμε γιατί η τραχιά επιφάνεια τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης και λιπασμάτων.
Καλό είναι να μην τις αφήνουμε να μουλιάσουν, όταν τις πλένουμε γιατί θα χάσουν το άρωμα και το χρώμα τους.
Είναι προτιμότερο να τις βάλουμε σε σουρωτήρι, και να ρίξουμε άφθονο τρεχούμενο νερό .
Φροντίζουμε να τις καταναλώσουμε αμέσως μετά το πλύσιμο.