Η Άνοιξη μπήκε, πως θα τονώσουμε τον οργανισμό στα παιδιά μας;

Η Άνοιξη μπήκε, πως θα τονώσουμε τον οργανισμό στα παιδιά μας;

 

Ημερολογιακά έχουμε μπει και επίσημα στην Άνοιξη, ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και τα παιδιά αποκτούν περισσότερη ενεργητικότητα και διάθεση για παιχνίδι και ομαδικές δραστηριότητες.

Το διάβασμα στο σχολείο γίνεται πιο απαιτητικό λόγω εξετάσεων, ενώ η διατροφή τείνει να γίνεται λιγότερο πλήρης και να απασχολεί λιγότερο τα παιδιά.

Γι αυτό ευθύνονται, ο λιγότερος χρόνος που δαπανούν για τη διατροφή και το γεγονός ότι αρκετά φρούτα και λαχανικά που αρέσουν στα παιδιά είναι πια ακατάλληλα για κατανάλωση ή εκτός εποχής (για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο δεν υπάρχουν φρούτα εποχής ενώ για τα λαχανικά, εποχής θεωρούνται οι αγκινάρες, τα καρότα και το μαρούλι).

Η ζέστη που αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού και σε υγρά.
Πρέπει να επισημάνουμε(στους γονείς) ότι η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι ισορροπημένη όλες τις περιόδους του χρόνου προκειμένου να πετύχουμε μια υγιή και φυσιολογική ανάπτυξη.

Οι γονείς πρέπει να δίνουν την ίδια σημασία στη σωστή διατροφή των παιδιών ακόμη και όταν αυτά έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε άλλα πράγματα.

Τα παιδιά πρέπει να προσλαμβάνουν 4-7 μικρομερίδες από φρούτα και λαχανικά συνολικά ανάλογα με την ηλικία(4-12 ετών).

 

Η εποχικότητα αυτών είναι σημαντική και καλό θα είναι να μη δίνονται στα παιδιά φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής αλλά να ενθαρρύνεται η κατανάλωση των εποχικών.

 

Έτσι, η πρόσληψη βιταμίνης C, Α και κάποιων βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι πιο πιθανό να είναι επαρκής.

 

Πρέπει να σημειώσουμε κάτι που πολλά παιδιά αμελούν πολύ συχνά είτε λόγω χρόνου είτε λόγω συνήθειας και αυτό είναι το πρωινό.

 

Είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα, ειδικά για τα παιδιά, γιατί τους παρέχει ενέργεια για να ξεκινήσουν την ημέρα τους και ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης και απορρόφησης πληροφοριών στο σχολείο.

 

Στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) δείχνουν ότι 83% των παιδιών δεν παίρνει σωστό πρωινό στο σπίτι, ενώ το 89% δεν παίρνει ούτε κολατσιό από το σπίτι.

 

Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρόγευμα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες μεσημεριανού ή τσιμπολογούν snacks, συνήθως ανθυγιεινά.

 

Ένα σωστό πρωινό πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 25% (1/4) των θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών που χρειάζεται το παιδί καθημερινά.

 

Παραδείγματα καλού πρωινού είναι α)ένα ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα(1,5%) με ψωμί ολικής αλέσεως αλειμμένο με φυτική soft μαργαρίνη και μέλι μαζί με ένα φρούτο, αλλά και β)γάλα με νιφάδες βρώμης (ή με άλλο φυσικό δημητριακό) χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με ένα φρούτο.

 

Σημαντικό επίσης είναι να μάθουμε στα παιδιά να επιλέγουν ένα καλό και υγιεινό κολατσιό στο σχολείο, το οποίο θα τους δώσει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και δε θα τα φορτώσει με άχρηστες θερμίδες  που μελλοντικά θα οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το θέμα της επαρκούς ενυδάτωσης, όπως αναφέραμε και πριν.

 

Λόγω της σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας, οι ανάγκες σε υγρά για τα παιδιά αυξάνουν και είναι γεγονός ότι η φυσική δραστηριότητα των παιδιών αυξάνει αυτή την εποχή.

 

Έτσι, παίζουν και ιδρώνουν περισσότερο ενώ, από την άλλη, δεν πίνουν περισσότερο ή αρκετό νερό για να καλύψουν τις απώλειές τους.

 

Πρέπει και πάλι οι γονείς να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας στο παιδί ένα μπουκαλάκι νερό  για το σχολείο, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση χυμών και γάλακτος που επίσης συνεισφέρουν στην πρόσληψη υγρών.

Οι συστάσεις για πρόσληψη υγρών για παιδιά 1-10 ετών είναι 100 ml/kg σωματικού βάρους και επιπλέον 50 ml/ κάθε kg> 10 για ηλικίες 11-20 ετών.

 

Υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις που τα παιδιά εμφανίζουν αυξημένες ανάγκες και πιθανώς να χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση θρεπτικών συστατικών.

 

Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό, περίοδοι με πολύ διάβασμα, όπως προετοιμασία για εξετάσεις, αίσθημα κόπωσης, αυξημένο άγχος ή κλινικές εκδηλώσεις ελλείψεων- δερματίτιδες.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών θα μπορούσαν να καλυφθούν από τη λήψη ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος καθημερινά κατά προτίμηση με το πρωινό, τουλάχιστον για το διάστημα που οι ανάγκες είναι πιο αυξημένες.

 

Πρέπει να σημειώσουμε, βέβαια, ότι τα συμπληρώματα διατροφής συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν την τροφή, γι’ αυτό και πρέπει η διατροφή να είναι η σωστότερη δυνατή, και η χορήγηση τους να γίνεται πάντα με την συμβουλή του παιδιάτρου και του διατροφολόγου-διαιτολόγου.

 

Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που παρατηρούνται στις διάφορες περιόδους του χρόνου συχνά επηρεάζουν τον τρόπο διατροφής και για τα παιδιά.

 

Θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον, κυρίως των γονιών, να εστιάζεται στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών.

 

Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων από τροφές(φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρεατικά), επαρκή ενυδάτωση,  επιμονή σε σωστές διατροφικές συνήθειες που ακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως η συστηματική λήψη πρωινού και σε ορισμένες περιπτώσεις, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend