Κακάο, ένα ρόφημα με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας
Το κακάο είναι ένα αγαπημένο, χειμερινό κυρίως, ρόφημα με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών δείχνει ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα οποία παρεμποδίζουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και μας προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.
Το κακάο αρχικά καλλιεργήθηκε στη Νότια Αμερική. Οι πρώτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή των Mάγια το 600 μ.Χ. Στην εποχή των Αζτέκων το κακάο ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και ο χρυσός. Οι καρποί του προσφερόταν συνήθως στους θεούς και στους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα.
Την εποχή των εξερευνήσεων οι Ισπανοί θαλασσοπόροι εισήγαγαν το κακάο στην Ευρώπη. Το 1850 άρχισε η μαζική παραγωγή σκόνης κακάο και σήμερα καταναλώνονται παγκοσμίως πάνω από 4,5 εκατομμύρια τόνοι κακάο κάθε χρόνο. Η σκόνη κακάο προέρχεται από το φυτό Theobroma cacao, ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Είναι δέντρο με ύψος 6-8 μέτρα, με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 τέσσερα χρόνια από την στιγμή που φυτεύεται για να καρπίσει. Κάθε δέντρο παράγει ετήσια περίπου 20 με 30 καρπούς, από τους οποίους συλλέγουμε 2 κιλά κόκκους κακάο. Οι ποικιλίες του είναι πολλές, η λέξη Theobroma έχει Ελληνική προέλευση, από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών.
Οφέλη του κακάο στην υγεία μας
Είναι ένα προϊόν που συγκεντρώνει τόσα πολλά διατροφικά συστατικά, γεγονός που το καθιστά πολύ σπάνιο. Ας δούμε όμως τι οφέλη έχουμε στην υγεία μας από την κατανάλωση του.
Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Οι επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο στην καρδιά μας και στην κυκλοφορία του αίματος οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της χοληστερόλης, και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας. Οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με θρόμβωση και πιθανότατα εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών. Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων μας.
Βελτίωση νοητικής υγείας: Η ένταξη περισσότερης σκόνης κακάο στη διατροφή μας φαίνεται να συμβάλλει στη βελτίωση της προσοχής, της μνήμης και της αντίληψης και αποκαθιστά και τις νοητικές επιδόσεις σε όσους ταλαιπωρούνται από αϋπνίες.
Τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος: Η σκόνη του κακάο είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Αυτά τα τρία μέταλλα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας και τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το σελήνιο που περιέχει το κακάο έχει φανεί πως περιορίζει τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας σε πάσχοντες από καρκίνο.
Καλύτερη νευρομυϊκή λειτουργία: Η σκόνη του κακάο είναι πλούσια επίσης σε μαγνήσιο, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή της μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς της νευρομυϊκής μας λειτουργίας. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση των μυϊκών μας συσπάσεων και συμβάλει στην ομαλή νευρική λειτουργία. Επιπρόσθετα συμβάλλει στην προστασία των νευρικών μας κυττάρων και μειώνει τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών.
Επούλωση πληγών: Η σοκολάτα με 90% κακάο περιέχει άφθονο ψευδάργυρο, μέταλλο που συμβάλει στην αποτελεσματικότερη επούλωση των πληγών.
Περιορισμός φλεγμονών: Η σκόνη κακάο είναι πλούσια σε θεοβρωμίνη, ουσία που συμβάλει στη μείωση των φλεγμονών και μπορεί να μας προστατεύσει από νόσους όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.
Ποια η διατροφική αξία του κακάο;
1 κουταλιά σκόνης κακάο μας αποδίδει: Θερμίδες: 49, Υδατάνθρακες: 12γρ, Φυτικές ίνες: 7γρ, Πρωτεΐνες: 4γρ, Λιπαρά: 3γρ.
Το κακάο αποτελεί μια τροφή πολύ ωφέλιμη για την υγεία μας και πρέπει να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης. Από μόνο του δεν περιέχει ζάχαρη ή λιπαρά, τα περισσότερα εμπορικά προϊόντα σοκολάτας, ωστόσο, περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και λίπη. Καλό είναι λοιπόν να επιλέγουμε προϊόντα που περιέχουν 60-70% κακάο ή περισσότερο για να αποκομίσουμε τα περισσότερα οφέλη του.