που έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία μαγειρεμένα

Λαχανικά που έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία μαγειρεμένα

Λαχανικά που έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία μαγειρεμένα

 

Τα λαχανικά αποτελούν βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής. Με τη μορφή σαλάτας συνοδεύουν τα γεύματα μας, ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας και την  άμυνα του οργανισμού μας.   Μεταξύ των συστάσεων που θα ακούσει κάποιος με πρόβλημα υγείας από τον γιατρό του είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό η πρόταση, να προσέχει τη διατροφή του και να τρώει σαλάτες και λαχανικά. 

Το ερώτημα λοιπόν που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι γιατί οι σαλάτες είναι τόσο σημαντικές στη διατροφή μας; Οι δίαιτες με ωμές τροφές(μια από αυτές είναι και τα λαχανικά) είναι μια αρκετά πρόσφατη τάση. Η πεποίθηση είναι ότι όσο λιγότερο επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα, τόσο το καλύτερο για εμάς. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα πιο θρεπτικά όταν τρώγονται ωμά. Κάποια λαχανικά γίνονται ακόμα πιο θρεπτικά όταν τα μαγειρεύουμε. Μερικά από αυτά θα αναφέρουμε παρακάτω.

Καρότα: Τα μαγειρεμένα καρότα μας αποδίδουν περισσότερη β-καροτίνη από ότι τα ωμά καρότα, η β-καροτίνη μετατρέπεται στο σώμα μας σε βιταμίνη Α. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών, την όραση και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ντομάτες: Το μαγείρεμα τους, αυξάνει πολύ την απελευθέρωση του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου που περιέχουν. Το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου(του προστάτη). Αυτή η αυξημένη ποσότητα λυκοπενίου προέρχεται από τη θερμότητα που βοηθά στη διάσπαση των παχιών κυτταρικών τοιχωμάτων, τα οποία περιέχουν επίσης πολλά  ακόμα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Μανιτάρια: Τα μανιτάρια περιέχουν σε μεγάλα ποσά εργοθειονίνης, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας, η οποία απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα. Η εργοθειονίνη συμβάλλει στη διάσπαση των ελεύθερων ριζών, χημικών ουσιών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας, προκαλώντας ασθένειες και επιταχύνοντας την γήρανση του οργανισμού μας.

Σπαράγγια: Σε αρκετά λαχανικά, σημαντικά θρεπτικά συστατικά παγιδεύονται μερικές φορές μέσα στα κυτταρικά τοιχώματα. Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται, τα τοιχώματα καταρρέουν, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν πιο εύκολα από τον οργανισμό μας. Τα σπαράγγια  όταν μαγειρευτούν, καταστρέφονται τα κυτταρικά τους τοιχώματα, καθιστώντας τις βιταμίνες A, B9, C και E πιο διαθέσιμες για απορρόφηση από τον οργανισμό μας.

Πιπεριές: Οι πιπεριές αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πιο συγκεκριμένα περιέχουν τα καροτενοειδή, τη β-καροτίνη, τη β-κρυπτοξανθίνη και τη λουτεΐνη. Κατά το μαγείρεμα τους διασπώνται τα κυτταρικά τους τοιχώματα, καθιστώντας έτσι τα καροτενοειδή πιο εύκολα να απορροφήσιμα από το σώμα μας. Όπως και στις ντομάτες, η βιταμίνη C των πιπεριών χάνεται όταν αυτές τις βράζουμε ή τις μαγειρεύουμε στον ατμό, γιατί μπορεί να διαρρεύσει στο νερό. Επομένως καλύτερα μπορούμε να τις ψήσουμε, για να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά της συστατικά στο μέγιστο.

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρος. Ωστόσο, αυτά τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται πιο εύκολα όταν το σπανάκι μαγειρεύεται, γιατί το σπανάκι είναι πλούσιο σε οξαλικό οξύ(το συναντάμε σε πολλά φυτά) που εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου. Το βράσιμο του σπανακιού απελευθερώνει το δεσμευμένο ασβέστιο, καθιστώντας το πιο εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend