6 λόγοι για να εντάξουμε τα μανιτάρια στη διατροφή μας

6 λόγοι για να εντάξουμε τα μανιτάρια στη διατροφή μας

6 λόγοι για να εντάξουμε τα μανιτάρια στη διατροφή μας

Τα μανιτάρια είναι βρώσιμοι μύκητες και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Μας παρέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Β, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και αντιοξειδωτικά. Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι απαραίτητοι για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Μας αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως υποκατάστατο κρέατος. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και μπορούν να μας προσφέρουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες και να βελτιώσουν την υγεία του οργανισμού μας. Τα πιο δημοφιλή είναι τα λευκά μανιτάρια, τα shiitake και τα chanterelle.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά όλους εκείνους τους λόγους που αξίζει να βάλουμε τα μανιτάρια στην καθημερινή μας διατροφή.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας των οστών:  Τα μανιτάρια όταν εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία παράγουν βιταμίνη D. Μισό φλιτζάνι λευκά ωμά μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία μας αποδίδουν το 46% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη D και επομένως η κατανάλωση τους σε τακτική βάση αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο για να χτίσει και να διατηρήσει γερά τα οστά μας. Επίπλέον η βιταμίνη Β6, που περιέχουν βοηθά το σώμα μας να μπορεί να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες και DNA. Τα μανιτάρια Shiitake αποτελούν την καλύτερη επιλογή για να προσλάβουμε βιταμίνη Β6. Επομένως η κατανάλωση τους βοηθά το ανοσοποιητικό και την υγεία των οστών μας.  

Ενίσχυση της υγείας του εντέρου: Τα μανιτάρια περιέχουν πολυσακχαρίτες που δρουν ως πρεβιοτικά, θρεπτικά συστατικά, που τρέφουν τα προβιοτικά. Τα πρεβιοτικά αποτελούν τον «δεύτερο εγκέφαλο» του οργανισμού μας και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιπποκράτης είχε επισημάνει ότι «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο». Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ή βακτήρια, που έχουν οφέλη για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην πέψη και παράγουν θρεπτικά συστατικά.

Διατήρηση φυσιολογικών τιμών αρτηριακής πίεσης: Ένα ολόκληρο μανιτάρι portobello μας αποδίδει  306mg καλίου. Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μας. Επίσης περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα νατρίου, ένα ολόκληρο φλιτζάνι λευκά μανιτάρια μας αποδίδει μόλις 5mg νατρίου. Εξαιτίας της αλμυρής γεύσης τους μειώνεται η επιθυμία μας να προσθέσουμε αλάτι, έτσι η αρτηριακή μας πίεση θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα. 

Συμβολή στη μείωση της χοληστερόλης: Τα μανιτάρια αποτελούν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος ενώ μας παρέχουν ελάχιστες θερμίδες, λίπος και χοληστερόλη. Έρευνες δείχνουν ότι ειδικά τα μανιτάρια shiitake, βοηθούν στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και στη μείωση της φλεγμονής.

Ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου: Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για έναν εγκέφαλο που γερνάει και τα μανιτάρια μπορούν να είναι μέρος αυτής της διατροφής. Περιέχουν εργοθειονεΐνη, η οποία δεν είναι μόνο αντιοξειδωτικό αλλά έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρα προστατευτικά έναντι στις βλάβες των νευρώνων του εγκεφάλου.  Επίσης κατανάλωση μανιταριών συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να προλάβει την απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους, όπως αναφέρει μια σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη. Όπως προέκυψε, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα από δύο φλιτζάνια μανιτάρια την εβδομάδα είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικής εξασθένισης(MCI) και ότι ακόμα και εκείνοι που κατανάλωσαν μόνο ένα φλιτζάνι είδαν κάποιο όφελος.

Μειώση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου: Μια ανασκόπηση 17 μελετών για τον καρκίνο από το 1966 έως το 2020 δείχνει ότι η κατανάλωση μόλις 18 γραμμαρίων μανιταριών(δύο μεσαία μανιτάρια) την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 45%. Τα μανιτάρια είναι μια ισχυρή πηγή εργοθειονίνης, που προλαμβάνει ή επιβραδύνει τις κυτταρικές βλάβες.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend