Μούρα, αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας;

Μούρα, αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας;

Μούρα, αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας;

Είναι πάρα πολλές τα τελευταία χρόνια, οι μελέτες και οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελούν θεμέλιο λίθο ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής, καθώς η κατανάλωση τους σχετίζεται με περιορισμό των καρδιακών νοσημάτων, αλλά και με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Εντούτοις, πολλοί είναι αυτοί που δεν καταναλώνουν ούτε την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα των 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Τη διατροφική αυτή έλλειψη μπορούν να καλύψουν τα διαφόρων ειδών, εδώδιμα, μικρά και ζουμερά φρούτα όπως τα μούρα. Τα μούρα ανήκουν στην οικογένεια των Μορεωδών(Moraceae), γένος Morus. Η οικογένεια τους, περιλαμβάνει τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα μύρτιλα, τις φράουλες, τα κράνμπερι, τα μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα.  Τα μούρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ μας αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, προστατεύουν, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, από καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και από πολλές μορφές καρκίνου. Γι’ αυτό και περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπερτροφών.

 

Ας δούμε όμως ποια οφέλη προκύπτουν για την υγεία μας από την κατανάλωση τους και αν αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας.

Μούρα, αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας;Καρκίνος: Τα μούρα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά τα οποία δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να βλάψουν τα υγιή κύτταρα του οργανισμού μας και να τους προκαλέσουν καρκινική μετάλλαξη. Περιέχουν επίσης Κηκιδικό οξύ(αντιοξειδωτικό), που προστατεύει το δέρμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και εξουδετερώνει τη δράση των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη όγκων. Τέλος, τα μαύρα μούρα αποτρέπουν την εμφάνιση κακοήθειας στη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο και το παχύ έντερο.

Ανοσοποιητικό: Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αμυντικό όπλο έναντι οποιασδήποτε ασθένειας ή ξένων παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα μας. Μία μερίδα μούρων καλύπτει σχεδόν εξολοκλήρου τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C. Ο συνδυασμός της βιταμίνης C με τα μέταλλα και τις άλλες βιταμίνες των μούρων, δημιουργεί μια ασπίδα κατά των ασθενειών. Τα καροτενοειδή που περιέχουν τα μούρα, μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Κυκλοφορία αίματος: Τα μούρα είναι πλούσια σε σίδηρο και μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας. Αυτό βοηθάει το σώμα μας να αυξήσει την κατανομή του οξυγόνου σε σημαντικούς ιστούς και όργανα, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση του μεταβολισμού και στη βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας αυτών των συστημάτων.

Καρδιαγγειακό σύστημα: Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα μούρα, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και αν αποτελέσουν τακτικό συμπλήρωμα της διατροφής μας, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς μας. Η τακτική πρόσληψη σκόνης φύλλων μουριάς και τσαγιού φύλλων μουριάς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τριγλυκεριδίων και της κακής(LDL) χοληστερόλης στο αίμα μας και επομένως, συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κατανάλωση μιας χούφτας μούρων την ημέρα μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Επιπλέον, τα μούρα περιέχουν φυτοοιστρογόνα(ουσίες με ήπια δράση παρόμοια με αυτήν των οιστρογόνων που εκκρίνει ο γυναικείος οργανισμός) και συμβάλουν στον περιορισμό του κινδύνου θρομβώσεων, εγκεφαλικών, καρδιακών αρρυθμιών, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πέψη: Τα μούρα περιέχουν διαιτητικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και την επιτάχυνση της κυκλοφορίας των τροφίμων, στο γαστρεντερικό μας, μέσω του πεπτικού μας σωλήνα, μειώνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα να εμφανίσουμε δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και κράμπες. 

Οστά: Η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο, ο σίδηρος, καθώς και τα ιχνοστοιχεία φωσφόρου και μαγνησίου που βρίσκουμε στα μούρα, συμβάλλουν στην υγεία των οστών μας, γιατί προάγουν τη δημιουργία και συντήρηση του οστικού μας ιστού.

Αρτηριακή πίεση: Τα μούρα είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, η οποία είναι ένα σημαντικό, για την υγεία μας, φλαβονοειδές. Η ρεσβερατρόλη οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής νιτρικού οξειδίου(αγγειοδιασταλτικό) με αποτέλεσμα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία μας και να μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων και επομένως τις πιθανότητες να εμφανίσουμε καρδιακά προβλήματα.

Όραση: Τα μούρα περιέχουν επίσης, ένα καροτενοειδες, τη ζεαξανθίνη, η οποία έχει συνδεθεί με τη μείωση του οξειδωτικού στρες σε ορισμένα οφθαλμικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένης της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς μας χιτώνα. Επιπλέον, η ζεαξανθίνη λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό αποτρέπει ορισμένες βλάβες στον αμφιβληστροειδή.

Αντιφλεγμονώδης δράση: Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα φύλλα μουριάς εμφανίζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ότι το τσάι από φύλλα μουριάς συμβάλλει στη μείωση του πόνου από φλεγμονές.

Αντιγηραντικές ιδιότητες: Οι βιταμίνες Α και Ε, τα καροτενοειδή(λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, β-καροτένιο), που περιέχουν τα μούρα, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι, προστατεύουν τον οργανισμό μας, από τη φθορά και τη πρόωρη γήρανση.

Μέταλλα – ιχνοστοιχεία: Τα μούρα αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Η παρουσία τους σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό μας είναι σημαντική για μεγάλο μέρος ζωτικών μας λειτουργιών.

Με βάση όλα τα παραπάνω οφέλη που προκύπτουν για την υγεία μας, από την κατανάλωση μούρων, σίγουρα αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend