poso threptiko einai to aspro lachano

Πόσο θρεπτικό είναι το άσπρο λάχανο;

Το άσπρο λάχανο είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα λαχανικά, για μικρούς και μεγάλους. Ανήκει στην κατηγορία των κραμβοειδών, μαζί με το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Αποτελεί μια από τις αγαπημένες σαλάτες, που μπορούμε να ετοιμάσουμε σε διάφορες παραλλαγές, σκέτη με λάδι και λεμόνι, πικάντικη με καρότο, σέλινο και κόκκινη πιπεριά, ακόμα και σαν τουρσί, που έχει πολλά προβιοτικά, ευεργετικά για την υγεία του εντέρου μας. Επίσης και μαγειρεμένο είναι ιδιαίτερα νόστιμο και εύπεπτο. Το λάχανο λόγω της πληθώρας των φυτικών ινών που μας παρέχει, προκαλεί κορεσμό με ελάχιστες θερμίδες. Εκτός από την τραγανή του υφή και τη χαρακτηριστική του γεύση, έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, και για αυτό αξίζει μια σταθερή θέση στα πιάτα μας.

Το άσπρο λάχανο εμφανίζει υψηλή αντιοξειδωτική δράση, λόγω της βιταμίνης C και της ινδόλης-3-καρβινόλης που περιέχει και έχει βρεθεί πως συμβάλλει στην ακεραιότητα του δέρματος μας, στην προστασία από την οξείδωση των βιταμινών Α και Ε και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Ακόμα, λόγω της περιεκτικότητας του σε φυλλικό οξύ, συμβάλλει στη σταθεροποίηση του DNA μας. 

 Θρεπτική αξία άσπρου λάχανου:

Τα 100γρ άσπρου λάχανου μας αποδίδουν μόλις 24 θερμίδες, 1,44γρ πρωτεΐνης, 5,58γρ υδατανθράκων, 0,12 γρ λιπαρών, 47mg ασβεστίου, 15mg μαγνησίου, 23mg φωσφόρου, 246mg καλίου, 18mg νατρίου, 171 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, 43mg φυλλικού οξέος, 32,2mg βιταμίνης C, 90mgc β-καροτενίου, 110mgc λουτεΐνης και ζεαξανθίνης και 2,3γρ φυτικών ινών.

Εντάσσουμε το άσπρο λάχανο στη διατροφή μας γιατί: 

  • Το άσπρο λάχανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ινδόλη-3-καρβινόλη, που συνδυαστικά, μας προστατεύουν από την οξείδωση των βιταμινών Α και Ε και μας βοηθάνε να διατηρήσουμε την υγεία του δέρματος μας.
  • Τα περισσότερα σταυρανθή, στα οποία ανήκει και το άσπρο λάχανο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι αντικαρκινικές αυτές ιδιότητες αποδίδονται σε δύο ουσίες που περιέχει, την ινδόλη-3-καρβινόλη και τη σουλφοραφάνη. Η κατανάλωσή του άσπρου λάχανου επομένως συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος και των πνευμόνων.
  • Το άσπρο λάχανο όπως είπαμε είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, η οποία, μας προφυλάσσει επίσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους του στομάχου.
  • Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων κυττάρων και στη σύνθεση του RNA και DNA.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου μας και συμβάλλουν στη διατήρηση των ισορροπημένων επίπεδων γλυκόζης στο αίμα μας, καθώς και στον κορεσμό.
  • Το λάχανο περιέχει δύο ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της κακής(LDL) χοληστερόλης στο αίμα μας, διαλυτές φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Οι φυτοστερόλες είναι φυτικές ενώσεις που είναι δομικά παρόμοιες με τη χοληστερόλη και μειώνουν την κακή(LDL) χοληστερόλη εμποδίζοντας την απορρόφησή της στον πεπτικό μας σωλήνα.
  • Το άσπρο λάχανο εμφανίζει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι μια μορφή πολυακόρεστων λιπαρών, που ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί για να διατηρήσει την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα μάτια υγιή.
  • Τα 100 γραμμάρια άσπρου λάχανου περιέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών που καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών μας και επομένως βοηθά την πέψη μας. Περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες(είδος υδατάνθρακα που δεν μπορεί να διασπαστεί στο έντερο μας) και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου μας. Είναι όμως πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο μας, λειτουργώντας ως πρεβιοτικά, τροφή δηλαδή για αυτά τα βακτήρια.
  • Είναι πλούσιο σε κάλιο και η πρόσληψη διατροφικού καλίου είναι σημαντική για τη μείωση της αρτηριακής μας πίεσης. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης που το σώμα μας έχει ανάγκη για να λειτουργεί σωστά. Μία από τις κύριες εργασίες του είναι να βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα μας.
  • Το άσπρο λάχανο είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, συστατικό απαραίτητο για τα οστά μας και για την πρόληψη της αναιμίας.
  • Τέλος το άσπρο λάχανο είναι ένα λαχανικό με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

 

 

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend