trofes pou periorizoun tin kaoura

Τροφές που περιορίζουν την καούρα(γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)

Τροφές που περιορίζουν την καούρα(γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)

Το στομάχι μας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης, αλλά και στη γενικότερη υγεία μας, γι’ αυτό και δεν αποκαλείται άδικα ως «δεύτερος εγκέφαλος». Το στομάχι μας είναι αρκετά ευαίσθητο και αν δεν προσέχουμε τη διατροφή μας, είναι πιθανό να μας απασχολεί συχνά πυκνά. Η καούρα είναι το χαρακτηριστικό αίσθημα καψίματος που εκδηλώνεται στο στήθος μας όταν κινούνται ανοδικά τα οξέα του στομάχου μας προς τον οισοφάγο. 

Αποτελεί το βασικότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μιας χρόνιας πάθησης που χαρακτηρίζεται επίσης από δυσκολία κατάποσης τροφής, βήχα, αναπνευστικό συριγμό και πόνο στο στήθος.

Ίσως το βασικότερο βήμα για την αντιμετώπιση της καούρας, είτε είναι περιοδική είτε συχνή, είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι εκείνες οι τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της καούρας.

Βρώμη: Είναι χορταστική και απορροφά τα οξέα του στομάχου μας και αποτρέπεί τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μπανάνες: Οι μπανάνες έχουν μέτριο pH(5,6) κι έτσι αποτελούν κατάλληλη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πεπόνι: Το πεπόνι έχει ph(6,1) κι έτσι είναι και αυτό, κατάλληλο για τους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιδείνωση στις καούρες προκαλεί μόνο σε ένα ποσοστό 1-2% των ατόμων.

Μάραθος: Ο μάραθος βελτιώνει τη στομαχική μας λειτουργία και διευκολύνει την πέψη, αποτρέποντας την παλινδρόμηση οξέων προς τον οισοφάγο μας. Αποτελεί εξαιρετική προσθήκη στις σαλάτες μας.

Πουλερικά: Τα πουλερικά(κοτόπουλο, γαλοπούλα), κατά προτίμηση ψητά και όχι τηγανητά και φυσικά χωρίς την πέτσα τους, είναι ήπια για το στομάχι μας και βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της καούρας.

Ψάρια: Τα ψάρια αποτελούν κατάλληλη επιλογή όταν τα καταναλώνουμε ψητά στον φούρνο ή ποσέ και όχι τηγανητά ή σε συνδυασμό με λιπαρές σάλτσες.

Μπρόκολο: Το μπρόκολο, αλλά και άλλα λαχανικά όπως τα σπαράγγια και το κουνουπίδι, είναι κατάλληλα για όσους ταλαιπωρούνται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καθώς έχουν χαμηλά επίπεδα οξύτητας.

Ρόφημα αμυγδάλου: Το ρόφημα(γάλα) αμυγδάλου έχει αλκαλικό pH και επομένως βοηθά στην εξουδετέρωση των όξινων τροφών στο στομάχι μας.

Καστανό ρύζι: Το καστανό ρύζι μας εφοδιάζει με σύνθετους υδατάνθρακες(φυτικές ίνες), οι οποίοι διασπώνται με αργό ρυθμό στο στομάχι μας χωρίς να προκαλούν ενοχλήσεις.

Σέλινο: Το σέλινο χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό είναι ήπιο για το στομάχι μας και διευκολύνει την πέψη.

Ασπράδι αυγού: Το ασπράδι του αυγού μας παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και εμφανίζει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξέα(παραλείπουμε τον κρόκο γιατί δεν θα μας βοηθήσει με την καούρα).

Τζίντζερ: Η πιπερόριζα(τζίντζερ) αποτελεί μια φυσική θεραπεία για στομαχικές διαταραχές εδώ και χιλιετίες, το τζίντζερ φαίνεται να έχει οφέλη και στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend