Συμβάλλει στην επούλωση πληγών, η σωστή διατροφή;

Συμβάλλει στην επούλωση πληγών, η σωστή διατροφή;

Συμβάλλει στην επούλωση πληγών, η σωστή διατροφή;

Σε όλους μας έχει συμβεί να κάνουμε κάποια πληγή στη διάρκεια της ζωής μας και η επούλωση της μας έχει απασχολήσει ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και την καθημερινότητα μας. Είναι γεγονός ότι η σωστή διατροφή συμβάλλει στην καλύτερη επούλωση των πληγών. Μαζί θα δούμε το πως.

Το φαγητό αποτελεί το καύσιμο μας και όσο πιο θρεπτικό είναι, τόσο καλύτερα λειτουργεί και το σώμα μας. Ότι τρώμε επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη δύναμή μας, ακόμη και το πόσο γρήγορα θα νιώσουμε καλύτερα μετά από κάποια ασθένεια, ή πόσο γρήγορα θα επουλωθεί μια πληγή μας.

Η διαδικασία της επούλωσης πληγών λοιπόν, σχετίζεται με τη διατροφή μας καθώς επηρεάζεται και βελτιώνεται από τα θρεπτικά συστατικά της. Στην κάθε φάση της διαδικασίας επούλωσης πληγών υπάρχει ανάγκη για διάφορα θρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν κύριο ρόλο. Επίσης, υπάρχει ανάγκη για επαρκή ενεργειακή πρόσληψη με ιδιαίτερη σημασία κυρίως στις πρωτεΐνες, αλλά και στα λιπαρά και τους υδατάνθρακες.

Όταν δεν τρεφόμαστε σωστά, δεν προσλαμβάνουμε την απαραίτητη ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις στα στάδια επούλωσης των τραυμάτων. Έτσι επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής μας και μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο χρόνιο τραύμα. Η ανοσολογική απόκριση, η σύνθεση κολλαγόνου και η αντοχή του τραύματος επηρεάζονται αρνητικά από μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Σε υποσιτισμένους ασθενείς υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ «κακής» διατροφής και καθυστερημένης επούλωσης πληγών, με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών όπως η λοίμωξη.

Ένα από τα κλειδιά για την διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων είναι το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που παρέχει δομή και υποστήριξη στο δέρμα, τους μυς, τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς μας.

Κατά την επούλωση ενός τραύματος το σώμα μας χρειάζεται:

  • Θερμίδες, για την παροχή ενέργειας.
  • Πρωτεΐνες, για την οικοδόμηση, διατήρηση και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος.
  • Βιταμίνες και μέταλλα, για την αποκατάσταση και αναδόμηση του κατεστραμμένου ιστού.

Πρωτεΐνες: Η πρωτεΐνες βοηθάνε στην επιδιόρθωση των ιστών, το οποίο είναι και ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε κατά τη θεραπεία από έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση, καθώς ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου. Επειδή οι πρωτεΐνες είναι τόσο σημαντικές για την επούλωση των πληγών, προσπαθούμε να φάμε πρώτα το πρωτεϊνικό τμήμα του γεύματος μας σε περίπτωση που χορτάσουμε γρήγορα. Το γιαούρτι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, όπως και το το cottage cheese.

Λιπαρά: Τα λιπαρά οξέα αποτελούν πηγή ενέργειας για τη διαδικασία της επούλωσης του τραύματος. Επιπλέον, λειτουργούν ως δομικά στοιχεία για τον επιδερμικό και δερματικό μας ιστό. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα πρέπει να τα προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής καθώς δεν μπορούμε να τα συνθέσουμε  στο σώμα μας. Καλές πηγές λινελαϊκού οξέος είναι: το καλαμποκέλαιο, το κραμβέλαιο, το σογιέλαιο και το αραχιδέλαιο. Καλές πηγές α-λινολενικού οξέος είναι: ο λιναρόσπορος, το σογιέλαιο και άλλα σπορέλαια. Καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι: τα λιπαρά ψάρια(σολομός, τόνος, σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί, μπαρμπούνι), οι ξηροί καρποί(καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια), ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο, το ηλιέλαιο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Υδατάνθρακες: Η ισορροπημένη κατανάλωση υδατανθράκων είναι επίσης σημαντική στην επούλωση τραυμάτων. Οι υδατάνθρακες ενεργοποιούν την παραγωγή ινσουλίνης, που βοηθά στη διαδικασία της επούλωσης πληγών. Η ανεπάρκεια γλυκόζης επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματική επούλωση των τραυμάτων, ωστόσο, η αυξημένη επίσης γλυκόζη στο αίμα δεν βοηθά καθώς μπορεί να μειώσει τη δράση των κοκκιώδων κυττάρων και να αυξήσει τις επιπλοκές λόγω μόλυνσης. Καλές πηγές υδατανθράκων είναι: το ψωμί, οι φρυγανιές, τα δημητριακά, τα παξιμάδια, το ρύζι, τα μακαρόνια, τα αμυλούχα λαχανικά(πατάτες, καλαμπόκι, αρακάς, φασολάκια), τα φρούτα και τα όσπρια.

Βιταμίνη C: Οι περισσότεροι θεωρούμε τη βιταμίνη C ενισχυτικό του ανοσοποιητικού μας, αλλά η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην παραγωγή κολλαγόνου. Η ανεπάρκεια της έχει βρεθεί ότι καθυστερεί τη διαδικασία επούλωσης των πληγών και αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι: οι πιπεριές, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή,  τα ακτινίδια, το σπανάκι, οι φράουλες και οι ντομάτες.

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α βοηθά στην τόνωση του κολλαγόνου. Χαμηλά επίπεδα της έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη επούλωση των πληγών μας. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι: τα βερίκοκα, το πεπόνι, τα καρότα, το τυρί, τα αυγά, το συκώτι, το γάλα και το κολοκύθι. Είναι καλύτερο να λαμβάνουμε τη βιταμίνη Α μέσω της τροφής μας και όχι μέσω συμπληρωμάτων. Η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α με τη μορφή συμπληρώματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως ξηροδερμία, θολή όραση, πόνο στα οστά κ.α.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, γεγονός που τον καθιστά βασικό παράγοντα για την επούλωση των πληγών μας. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι: το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το γάλα , το τυρί, το γιαούρτι, τα αυγά και τα πουλερικά.

Σίδηρος: Ο σίδηρος παρέχει οξυγόνο στο σώμα μας, αλλά το ίδιο κάνει επίσης και στην περιοχή που έχουμε τραυματιστεί και βοηθά έτσι την επούλωση της. Καλές πηγές σιδήρου είναι: το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, τα ψάρια, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Καλό είναι να συνδυάζουμε τις τροφές που περιέχουν σίδηρο με τροφές που έχουν βιταμίνη C, καθώς έτσι ενισχύουμε την απορρόφηση του από τον οργανισμό μας και ειδικά όταν μιλάμε για σίδηρο φυτικής προέλευσης.

Τέλος δεν πρέπει ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό και να αποφεύγουμε καφέ και αλκοόλ όσο είμαστε τραυματισμένοι, καθώς μπορούν να μας αφυδατώσουν.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend