Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και Διατροφή

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και Διατροφή

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και Διατροφή

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του. Τα τελευταία χρόνια κάνει ολοένα και πιο συχνή την εμφάνισή της. Βασικό χαρακτηριστικό του ερυθηματώδη λύκου είναι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι  «υπερδραστήριο» και παράγει αυτό-αντισώματα, προκαλώντας ευρεία φλεγμονή και βλάβη ιστών στα προσβεβλημένα όργανα. Μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις, το δέρμα, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τους νεφρούς και τα αιμοφόρα αγγεία. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον λύκο, αλλά οι ιατρικές παρεμβάσεις και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να βοηθήσουν να τον ελέγξουμε.

Ο ερυθηματώδης λύκος εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και πιο συχνά σε ηλικίες 16 έως 50 ετών. Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, όπως πόνος στους μύες, αίσθημα κόπωσης, πόνος στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, καθώς και δερματικά εξανθήματα. Επιπλέον, η παθολογική κατάσταση συνοδεύεται συνήθως και από χαμηλό αιματοκρίτη και χαμηλό  αριθμό λευκών ή αιμοπεταλίων.

Καθοριστικής σημασίας είναι η διατροφή των ασθενών που πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο. Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κορεσμένα λιπαρά θα είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες φλεγμονές και να δυσκολέψουν την καθημερινότητα του ασθενούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι νοσούντες μαζί με τη φαρμακευτική τους αγωγή ακολουθούν και μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος  αλλά εμφανίζουν  και βελτίωση του αισθήματος κόπωσης. 

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι τροφές εκείνες που έχουν πιθανή ευεργετική και καταπραϋντική δράση έναντι των συμπτωμάτων του ερυθηματώδους λύκου.

Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικότερο συστατικό της διατροφικής πυραμίδας στη Μεσογειακή Διατροφή και είναι πρότυπο υγιεινής διατροφής, αφού προλαμβάνει και αντιμετωπίζει διάφορες παθήσεις προσφέροντας μας ταυτόχρονα και μακροζωΐα. Η διατροφική αξία του είναι αναμφισβήτητη, αφού περιέχει θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό και την υγεία μας γενικότερα, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, μέταλλα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ελαιόλαδο επίσης περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες τις φαινόλες. Οι φαινόλες μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το ελαιόλαδο αξίζει σίγουρα μια θέση στη διατροφή μας καθώς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.

Τζίντζερ: Η πιπερόριζα ή τζίντζερ είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale(Ζιγγίβερις η φαρμακευτική) η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό. Βασικό ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, η οποία εμφανίζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Σε ορισμένες μελέτες, το τζίντζερ μείωσε τον πόνο και τη φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας.

Πράσινο τσάι: Το βότανο πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες περιλαμβάνουν φλαβόνες, φλαβονόλες, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Τα κύρια φλαβονοειδή του είναι διάφορες κατεχίνες, οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε αυτό από ότι στο μαύρο τσάι. Το πράσινο τσάι αποτελεί βασικό μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής εδώ και αιώνες. Το EGCG(γαλλική επιγαλλοκατεχίνη) που περιέχει το πράσινο τσάι βρίσκεται πίσω από πολλές από τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με λύκο που έπαιρναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού κάθε μέρα για 3 μήνες είχαν λιγότερα συμπτώματα και καλύτερη υγεία συνολικά.

Ω-3 Λιπαρά Οξέα: Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τις ευεργετικές δράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Όμως, αν και οι δράσεις είναι ποικίλες, αυτές που είναι ευρύτερα γνωστές είναι όσες σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές νόσους.  Επομένως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους διατροφικούς μας συμμάχους. Ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Θεωρούνται «απαραίτητα λιπαρά», τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της τροφής μας, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει. Τα βρίσκουμε στα ψάρια, τα καρύδια και το λιναρόσπορο και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενισχύουν τον οργανισμό μας. Σε μερικές μελέτες, τα άτομα με λύκο που έπαιρναν συμπληρώματα ωμέγα-3 είχαν λιγότερες εξάρσεις συμπτωμάτων. Είναι όμως προτιμότερο να τα λαμβάνουνε από τη διατροφή μας, καθώς από εκεί υπάρχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία μας.

Κουρκουμάς: ο κουρκουμάς είναι ένα σούπερ αντιγηραντικό, αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπαχάρι. Ανήκει στην οικογένεια των τζιντζεροειδών και το συναντάμε σε αμέτρητες συνταγές της Ινδικής κουζίνας. Στην Αγιουρβέδα και στην Κινεζική ιατρική υπάρχει εδώ και αιώνες και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας. Είναι γνωστός και ως «κρόκος της Ινδίας», από το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του, που μοιάζει πολύ με αυτό του σαφράν. Χρησιμοποιείται για δερματικές παθήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων και πεπτικές παθήσεις. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και με αυτό τον τρόπο περιορίζει τις φλεγμονές του ερυθηματώδους λύκου. Επίσης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των οστών μας από τις βλάβες των κορτικοστεροειδών.

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D, είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό μας, ονομάζεται «βιταμίνη του ήλιου», καθώς μπορούμε να την προσλάβουμε και διατροφικά, αλλά κυρίως την προσλαμβάνουμε μέσω της έκθεσης μας στον ήλιο. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει υποδοχείς για τη βιταμίνη D και η ίδια συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν ορμόνη παρά σαν βιταμίνη. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα μας. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών. Ο ήλιος όμως μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα λύκου σε μερικούς ανθρώπους. Επίσης, τα κορτικοστεροειδή, μια κοινή θεραπεία για τον λύκο, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τη βιταμίνη D και μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις. Τη βιταμίνη D την βρίσκουμε σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως αυγά, δημητριακά και χυμούς.

Σταφύλι: Το σταφύλι έχει υψηλή θρεπτική αξία και εμφανίζει οφέλη για την υγεία μας, καθώς έχει πλούσια σύνθεση σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει σε υψηλή συγκέντρωση μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το κάλιο και ο σίδηρος. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στη φλούδα του σταφυλιού. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προστατέψει από νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακές παθήσεις όσους πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend