κάνω λάθος και δεν χάνω βάρος

Τι κάνω λάθος και δεν χάνω βάρος;

Τι κάνω λάθος και δεν χάνω βάρος;

Αρκετοί στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος, έχουμε βασικό στόχο να χάσουμε γρήγορα τα επιπλέον κιλά και δυστυχώς απογοητευόμαστε σχετικά σύντομα, όταν βλέπουμε τη ζυγαριά να «κολλάει».  

Στο μυαλό των περισσότερων από εμάς η απώλεια βάρους είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, όπου μειώνουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής και έτσι χάνουμε βάρος. Υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις όπου η απώλεια βάρους γίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση. Τι κάνουμε όμως λάθος και συμβαίνει αυτό;

Παραλείπουμε γεύματα: Τις περισσότερες φορές, θέλοντας να χάσουμε βάρος, αποφασίζουμε να «κόψουμε» κάποιο κύριο γεύμα και αυτό συνήθως είναι το βραδινό. Θεωρούμε ότι κόβοντας το θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μας λάθη. Μένοντας νηστικοί έως το πρωί το μόνο που θα καταφέρουμε όταν ξυπνήσουμε, είναι να σηκωθούμε πολύ πεινασμένοι με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε διπλάσια ποσότητα πρωινού απ ότι συνήθως.

Παραλείπουμε ή διαχειριζόμαστε λανθασμένα το πρωινό: Μετά από έναν οκτάωρο ύπνο και ολονύκτια νηστεία και αφού ο οργανισμός μας έχει καταναλώσει όλη την αποθηκευμένη του ενέργεια, χρειαζόμαστε νέα εφόδια για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Όμως ορισμένοι «κόβουμε» το πρωινό έχοντας την εντύπωση ότι έτσι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, άλλοι πάλι τρώμε ένα ελαφρύ πρωινό ακριβώς με την ίδια αίσθηση, τέλος μερικοί καταναλώνουμε πρωινό πλούσιο σε λιπαρά, θεωρώντας πως μιας και είναι πρωί, μπορούμε να το «κάψουμε» μέχρι το βράδυ. Όλες οι παραπάνω πρακτικές δυστυχώς φέρνουν αποτέλεσμα αντίθετο από αυτό που θέλουμε. Το καλύτερο για εμάς είναι ένα πλούσιο ποιοτικά και όχι ποσοτικά, πρωινό που θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό και θα μας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο ενδιάμεσο γεύμα, δηλαδή το δεκατιανό.

Απογοητευόμαστε γρήγορα και εγκαταλείπουμε την προσπάθεια: Η απώλεια βάρους δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση, για πολλούς λόγους. Γεγονός είναι ότι κάποιες μέρες θα παρασυρθούμε και ίσως ξεφύγουμε από το πρόγραμμα μας. Δυστυχώς πολλοί θεωρούμε πως αυτό ήταν καταστροφή και παρατάμε λανθασμένα την προσπάθεια μας. Μπορούμε να διορθώσουμε τις όποιες ατασθαλίες κάναμε, τις επόμενες μέρες οργανώνοντας σωστά τα γεύματα μας. Εγκαταλείποντας την προσπάθεια το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καθιστούμε το πρόβλημα του βάρους μας μόνιμο και πολλαπλάσιο. Επομένως δεν στεκόμαστε στο ότι ξεφύγαμε αλλά στο ότι πρέπει να επανέλθουμε με περισσότερη διάθεση στο πρόγραμμα μας.

Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες light προϊόντων: Πολλοί πιστεύουμε ότι όταν καταναλώνουμε κάποιο τρόφιμο με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες(light), πως δεν υπάρχει πρόβλημα να καταναλώσουμε λίγο παραπάνω από αυτό. Άποψη φυσικά πέρα για πέρα λανθασμένη. Τα light προϊόντα αντικαθιστούν τα προϊόντα με πλήρη λιπαρά, αλλά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα η ποσότητα που καταναλώνουμε από αυτά θα πρέπει να είναι η ίδια με των προϊόντων με πλήρη λιπαρά και θερμίδες και όχι μεγαλύτερη.

Στρες: Πολλές φορές οι απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας είναι μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά μπορούμε να αποδώσουμε. Θέλουμε να δούμε αποτέλεσμα στη ζυγαριά μας και το θέλουμε τώρα, για ψυχολογικούς κυρίως λόγους. Γεγονός που έχει όμως σαν αποτέλεσμα αυξημένη ψυχολογική πίεση, η οποία επηρεάζει αρνητικά και το βάρος μας. Δεν αγχωνόμαστε και δεν απογοητευόμαστε με την πρώτη φορά που θα μείνει στάσιμη η ζυγαριά μας. Προσπαθούμε σωστά, με επιμονή και υπομονή να τηρήσουμε το πρόγραμμα μας και το επιθυμητό αποτέλεσμα θα έρθει.

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend