σημαντικόκαι στην απώλεια βάρους

Πρωινό, σημαντικό(και) στην απώλεια βάρους!

Πρωινό, σημαντικό(και) στην απώλεια βάρους!

Ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα του ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα κι από τα πιο παραμελημένα, είναι το πρωινό. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού έχει περιοριστεί αρκετά στις μέρες μας. Όσοι τρώνε πρωινό δείχνουν να έχουν καλύτερους δείκτες υγείας, όπως χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης, χαμηλότερο σωματικό βάρος, υψηλότερη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, καλύτερη πνευματική λειτουργία, σωστότερες διατροφικές συνήθειες και πιο ποιοτικό τρόπο ζωής. 

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι παρακάμπτοντας ένα γεύμα θα χάσουν πιο εύκολα βάρος, αλλά δυστυχώς γι αυτούς αποδεικνύεται ότι το ισχύει αντίθετο. Η πρόσληψη τροφής ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως το πρωινό γεύμα βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους των ΗΠΑ(National Weight Control Registry), το οποίο παρακολουθεί άτομα(10.000) που έχουν χάσει αρκετό βάρος(τουλάχιστον 30 κιλά) και διατήρησαν την απώλεια αυτή για περισσότερο από ένα έτος, η κατανάλωση πρωινού ήταν ένας από τους 4 πιο σημαντικούς παράγοντες που είχαν συμβάλλει στη διατήρηση του νέου σωματικού βάρους. 

Οι άλλοι 3 παράγοντες ήταν, η διατροφή με χαμηλά λιπαρά, η πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες διατροφή και η παρακολούθηση του βάρους σε συνδυασμό με διατήρηση υψηλού επιπέδου φυσική δραστηριότητα.

Όσοι καταναλώνουν λοιπόν πρωινό, έχουν την τάση να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά ημερησίως και έχουν καλύτερη συνολική διατροφική κατάσταση από ό, τι όσους το παρακάμπτουν .

Όσοι παραλείπουν το πρωινό τους εμφανίζουν πτώση σακχάρου στο αίμα  τους(υπογλυκαιμία), με αποτέλεσμα, να αισθάνονται πεινασμένοι και να έχουν λιγότερη ενέργεια. Γεγονός που τους οδηγεί σε κατανάλωση ανθυγιεινών λιπαρών ή γλυκών σνακ, όπως κρουασάν, σοκολάτες, είδη σφολιάτας από φούρνο κλπ ή σε  κατανάλωση  μεγαλύτερων μερίδων μεσημεριανού ή βραδινού. Επίσης, όσοι παραλείπουν το πρωινό τους αργότερα μέσα στην ημέρα φτάνουν να καταναλώνουν γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και λίπη και λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Η συστηματική κατανάλωση πρωινού λοιπόν, ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλει στο να αισθανόμαστε περισσότερο χορτάτοι για το σύνολο της ημέρας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας(American Heart Association) η καθημερινή κατανάλωση πρωινού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη κατά 35- 50%.

Η καλύτερη επιλογή για τον έλεγχο του βάρους και τη βελτίωση της υγείας μας είναι ένα πρωινό αποτελούμενο από ένα μπολ γάλα χαμηλό σε λιπαρά και βρώμη ή δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης. Αρκετοί δεν προτιμούν ένα τέτοιο πρωινό επειδή είναι άγευστο, όμως μπορούμε να βελτιώσουμε τη γεύση του, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα μελιού, ή μικρή ποσότητα ανάλατων ξηρών καρπών και φρέσκων φρούτων σε κομμάτια. Η βρώμη και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την εκκένωση του στομάχου και αυξάνουν την αίσθηση της πληρότητας. Έτσι, χορταίνουμε γρηγορότερα και το στομάχι μας είναι γεμάτο για περισσότερη ώρα Με ένα τέτοιο πρωινό λοιπόν καλύπτουμε περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.

Στα δημητριακά ολικής άλεσης βρίσκουμε ανθεκτικό άμυλο, έναν υδατάνθρακα που λειτουργεί περισσότερο ως φυτική ίνα. Είναι άπεπτο και έτσι κινείται αργά στο πεπτικό μας σύστημα, «καίει» περισσότερο λίπος και ενεργοποιεί τις ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.

Τέλος, η βρώμη και τα δημητριακά ολικής άλεσης συμβάλουν στην καύση του  περικοιλιακού λίπους, τονώνουν τον οργανισμό με τους «καλούς» υδατάνθρακες που περιέχουν και βοηθούν στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας(γλυκόζης), οι οποίες το πρωί που ξυπνάμε μετά από έναν οκτάωρο ύπνο, είναι σχεδόν άδειες.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend