tips για απώλεια σωματικού λίπους

tips για απώλεια σωματικού λίπους

tips για απώλεια σωματικού λίπους

Δεν είναι λίγοι αυτοί που στην προσπάθεια τους να μειώσουν το σωματικό τους λίπος συναντούν μεγάλη δυσκολία. Ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή γεγονός είναι ότι οι θερμίδες μετράνε, ανεξάρτητα με την πηγή από την οποία προέρχονται. Πρέπει λοιπόν όχι μόνο να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τις τροφές μας, αλλά και να αυξήσουμε παράλληλα αυτές που δαπανούμε με τη φυσική μας δραστηριότητα. 

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Κατανάλωση μικρών & συχνών γευμάτων: H συστηματική πρόσληψη τροφής(ανά τρίωρο) συμβάλλει στον έλεγχο των αισθημάτων της πείνας και του κορεσμού και μας οδηγεί σε χαμηλότερη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Ακόμα, η συστηματική πρόσληψη τροφής(ανά τρίωρο) εξασφαλίζει τη συνεχή και ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού μας και επομένως την μειωμένη αποθήκευση λίπους.
  2. Κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως : Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού, το οποίο έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, συμβάλλει στην αυξημένη καύση θερμίδων και συνεπώς στην απώλεια λίπους. Οι κατεχίνες εμφανίζουν σημαντική δράση στο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς και συμβάλλουν στη βελτίωση της κατανομής του λίπους στο σώμα μας.
  3. Κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης : Tο αυξημένο περιεχόμενο των τροφίμων ολικής άλεσης(δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, πολύσπορο ψωμί κλπ) σε φυτικές ίνες, μειώνει από τη μία την απορρόφηση λίπους και από την άλλη το αίσθημα πείνας, έτσι μειώνεται και η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής άλεσης σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες δεν επιτρέπουν απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας, μειώνοντας το ρυθμό λιπογένεσης, μέσω της πρόκλησης χαμηλής έκκρισης ινσουλίνης.
  4. Κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως : Διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά προϊόντα(γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) οδηγεί σε μειωμένη συσσώρευση λιποκυττάρων και παράλληλη επιτάχυνση της διάσπασης λίπους. Όταν η πρόσληψη ασβεστίου από τις τροφές μας είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα μας με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, που οδηγεί σε αύξηση της αποθήκευσης λιπών στο σώμα μας και με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η διάσπαση τους.
  5. Εντάσσουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά : Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά επιδρούν στα λιποκύτταρα, παρεμποδίζοντας τη συσσώρευση λίπους σε αυτά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα αντιοξειδωτικά οδηγούν σε βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, της ικανότητας της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ιδιαίτερα της γλυκόζης. Επίσης τα αντιοξειδωτικά φαίνεται να παρεμποδίζουν τη λιπογένεση, ρυθμίζοντας τα ένζυμα και τις ορμόνες που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιποκυττάρων. Μειώνουν το οξειδωτικό στρες των παχύσαρκων ατόμων και περιορίζουν τη φλεγμονή, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη σε αυτά τα άτομα. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το καστανό ρύζι, το πολύσπορο ψωμί, οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα θαλασσινά.
Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend