που βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του αναπνευστικού

Βότανα που βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του αναπνευστικού

Βότανα που βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του αναπνευστικού

Ο χειμώνας μας δείχνει τα «δόντια» του για τα καλά πλέον και οι εποχικές ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Η Ελληνική γη έχει έναν απίστευτα μεγάλο πλούτο σε βότανα, με τα περισσότερα από αυτά να μας προσφέρουν απλόχερα τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ας δούμε λοιπόν ποια βότανα μας προσφέρουν ανακούφιση από τον βήχα, τον πυρετό, τη βρογχίτιδα, τον πονόλαιμο και τα συμπτώματα των εποχικών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Η θεραπευτική τους δράση είναι γνωστή από την αρχαιότητα και μπορεί να καλύψει την ανάγκη για ήπια παρέμβαση σε συμπτώματα που διαρκούν μέρες.

Τσάι του βουνού : Εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιοξειδωτικές δράσεις και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κρυολογήματος και πονόλαιμου.

Φασκόμηλο : Τα φύλλα του έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών. Έχει αντιμικροβιακή δράση και συμβάλλει στον έλεγχο του βήχα, της φαρυγγιτίδας, του βραχνιάσματος, του πονόλαιμου και του βήχα.

Χαμομήλι : Από τα πιο γνωστά σε όλους μας βότανο με ηρεμιστικές, τονωτικές, αντισηπτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, καταπολεμά τους ιούς και συμβάλλει στον έλεγχο του βήχα και του κρυολογήματος.

Μέντα : Συμβάλλει στον έλεγχο συμπτωμάτων το συναχιού, του βήχα, της βρογχίτιδας και του πονόλαιμου. Οι εισπνοές με μέντα ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση και την καταρροή λόγω κρυολογήματος ή γρίπης. Στην Αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν την μέντα κατά της δυσπεψίας, κατά των νευρικών διαταραχών, κατά των ιλίγγων, της αϋπνίας, της γαστρίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και ως αντισπασμωδικό.

Ευκάλυπτος : Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του βήχα, του πυρετού, του άσθματος της γρίπης και της βρογχίτιδας. Τα φύλλα του περιέχουν ευκαλυπτέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε σπρέι κατά της ρινικής καταρροής.

Ζαμπούκος : Είναι φυτό σε μορφή θάμνου, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 10 μέτρα και είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Βοηθά κατά των ιώσεων και των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς και κατά της αμυγδαλίτιδας, της φαρυγγιτίδας και του πονόλαιμου.

Θυμάρι : Γνωστός σε όλους μας θάμνος με χαρακτηριστική οσμή, λόγω του αιθέριου ελαίου που περιέχει. Η θυμόλη όπως ονομάζεται, αποτελεί το κύριο συστατικό του θυμαριού κατά 20-54%, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική. Η θυμόλη έχει αντισηπτική δράση και αποτελεί το κυρίως συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος. Το ρόφημα από θυμάρι μπορεί χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας.

Τίλιο : Χρησιμοποιείται κατά του πονοκέφαλου, του κρυολογήματος, του βήχα και της ρινικής καταρροής, ενώ βοηθά και στις ημικρανίες.

Βήχιο : Η λατινική του ονομασία είναι Tussilago farfara και σημαίνει διώκτης του βήχα, βοηθάει στο κρυολόγημα και στον βήχα. Οι πιο κοινές του ονομασίες στην Ελλάδα είναι, βηκιό, βήχανη, χαμολεύκι, γλυκομάνα και τουσιλάγκο. Στην αρχαιότητα, οι γιατροί το συνιστούσαν για τις αποχρεμπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητές του.

Δενδρολίβανο : Η θεραπευτική του δράση έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της γρίπης και του άσθματος. Καταπολεμά τη διάρροια και συμβάλλει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων, όπως η ατονία, ο πονοκέφαλος και το κρυολόγημα, ενώ έχει αντιμικροβιακή δράση. Από τα φύλλα του εξάγεται ένα υγρό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκου για τους ρευματισμούς, για τους διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για τον βήχα. Από τους βλαστούς εξάγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στη σαπωνοποιία.

Δυόσμος : Ο δυόσμος χρησιμοποιείται επί αιώνες κατά της αμυγδαλίτιδας και του ξερόβηχα. Είναι είδος μέντας, με τονωτική και χωνευτική δράση. Έχει αντιοξειδωτική δράση και περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη B6, βιταμίνη A και β-καροτίνη, κάλλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Βοηθά στο αναπνευστικό σύστημα ως αφέψημα για τα κρυολογήματα του χειμώνα, στο γαστρεντερικό σύστημα καταπραΰνοντας τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αλλά και στις ημικρανίες και τον ερεθισμένο λαιμό. 

Αδίαντο(πολυτρίχι) : Ανακουφίζει από συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως ο βήχας, η βρογχίτιδα, το άσθμα και η καταρροή. Έχει καρδιοτονωτικές ιδιότητες και δρα θετικά σε κυκλοφοριακά προβλήματα στα άκρα, στον εγκέφαλο και στις αρρυθμίες. Προστατεύει τους βλεννογόνους του ανθρώπινου οργανισμού από ερεθισμούς και φλεγμονές.

Θρούμπι : Εμφανίζει δράση κατά των εντερικών παρασίτων και βοηθάει σε πονόλαιμο, άσθμα και βήχα. Γαργάρες με το αφέψημα του, δρουν επουλωτικά σε πληγές του λάρυγγα και του στόματος.

Λαδανιά : Το τσάι της λαδανιάς είναι πολύ ευεργετικό για τον οργανισμό μας, συμβάλλει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας, ενώ ενισχύει γενικά το ανοσοποιητικό μας.

Μαντζουράνα : Δρα κατά του βήχα, του κρυολογήματος, των αμυγδαλών, της βρογχίτιδας και του άσθματος, ενώ βοηθά γενικότερα στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Μολόχα : Τα φύλλα της βοηθούν στην αντιμετώπιση του ερεθισμού των βλεννογόνων και γι αυτό χορηγούνται στο άσθμα, στον ξηρό βήχα και στις φλεγμονές του λαιμού. Το αφέψημα από τα άνθη της (μολοχάνθια) θεωρείται μαλακτικό, αποχρεμπτικό, κινητικό του εντέρου.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend