Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν Στρες

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν Στρες

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν Στρες

Στρες ή άγχος, όπως και να το πούμε, είναι γεγονός ότι ο κάθε ένας μας το βιώνει εντελώς διαφορετικά, γιατί αποτελεί μία κατάσταση εξατομικευμένη. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το αποτέλεσμα που έχει στην συμπεριφορά και στην υγεία του κάθε ανθρώπου αλλά και στο πως το αντιμετωπίζουμε. Για ορισμένους μπορεί να είναι παραγωγικό, δημιουργικό, κάτι σαν κινητήριος δύναμη, ενώ για άλλους μπορεί να είναι ψυχοφθόρο και καταστροφικό για την υγεία τους.

Οι επιπτώσεις του στρες στην υγεία μας είναι πολλές και μπορεί να αφορούν σε γνωστά παθολογικά προβλήματα, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, η εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων ή εγκεφαλικών επεισοδίων, ή η εμφάνιση Σακχαρώδους Διαβήτη, καταστάσεις που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης και πιστής τήρησης συγκεκριμένου διαιτολογίου. Είναι πιθανό επίσης από το άγχος να προκληθούν ορισμένες νοητικές δυσλειτουργίες, όπως η προσωρινή απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης, η δυσκολία σκέψης και εργασίας κάτω από πίεση χρόνου, η κατάθλιψη, η αδυναμία ή κόπωση.

Στρες εμφανίζουμε όταν αισθανθούμε ότι οι υποχρεώσεις μας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, που δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτές με επιτυχία. Όταν το στρες είναι έντονο, συνεχές και επαναλαμβανόμενο, τότε μπορεί να επηρεάσει τις ψυχοσωματικές μας λειτουργίες καθώς και τη διατροφική μας συμπεριφορά. Οι επιπτώσεις του στρες στη διατροφική μας συμπεριφορά είναι πραγματικά κάτι πολύπλοκο αφού έχει να κάνει με πληθώρα παραγόντων όπως το φύλο, οι συνήθειες μας, οι στερητικές προσπάθειες απώλειας βάρους, τα βιώματα μας και συνδέσεις τροφών με καταστάσεις.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποιες είναι οι τροφές εκείνες που οδηγούν στην εμφάνιση στρες:

Καφές: Η καφεΐνη επηρεάζει τον οργανισμό μας με τον ίδιο τρόπο που θα τον επηρέαζε και ένα τρομακτικό γεγονός, με την παραγωγή αδρεναλίνης. Μπορεί επίσης το σώμα μας να απελευθερώσει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Αυτές οι δύο ορμόνες προάγουν το άγχος και προκαλούν αϋπνίες αλλά και οδηγούν σε επιδείνωση του. Ορισμένες καλές εναλλακτικές λύσεις, χωρίς καφεΐνη είναι: το τσάι από βότανα(όχι μαύρο), ο ντεκαφεϊνέ καφές ή το νερό με βιταμίνες.

Λευκό ψωμί – λευκό ρύζι – λευκά ζυμαρικά: Όλα τα παραπάνω προϊόντα περιέχουν επεξεργασμένα σάκχαρα τα οποία, γενικά είναι κακή επιλογή και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή μας. Η ζάχαρη αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μας και εν συνεχεία μας οδηγεί σε γρήγορη πτώση του, η οποία και σχετίζεται με το άγχος. Η ζάχαρη έχει παρόμοια δράση στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας με την κοκαΐνη. Προτιμάμε σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, καστανό ρύζι και γλυκοπατάτες. Τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν βασική αρχή των πιο γνωστών διατροφών που προάγουν την υγεία μας, όπως η Μεσογειακή Διατροφή και η Διατροφή DASH(Διατροφική προσέγγιση για τον περιορισμό της υπέρτασης).

Αναψυκτικά: Τα αναψυκτικά περιέχουν και καφεΐνη και ζάχαρη, γι’ αυτό και είναι τα πρώτα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε όταν έχουμε άγχος. Η καφεΐνη μπορεί να μας κάνει να τρέμουμε ενώ η ζάχαρη είναι σαν «ναρκωτικό» και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλό μας. Αυξάνει αρχικά τη διάθεσή μας, αλλά μακροπρόθεσμα, επιδεινώνει τη συναισθηματική μας ευεξία, προκαλεί φλεγμονή και οδηγεί στη συσσώρευση πλεονάσματος σωματικού λίπους. Σχεδόν τα μισά από τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή των Αμερικανών προέρχονται από χυμούς και αναψυκτικά.

Τηγανητά τρόφιμα: Τα τηγανητά τρόφιμα(τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο, τηγανητά κρεμμύδια κλπ) μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνο σε άγχος, αλλά και σε κατάθλιψη. Σχεδόν τα μισά άτομα με κατάθλιψη έχουν και άγχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης. Τα τηγανητά τρόφιμα σχετίζονται και με καρδιακές παθήσεις που είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στην Αμερική. Η κατανάλωση τηγανητών τροφών τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, καρδιακή ανεπάρκεια, παχυσαρκία και υπέρταση. Κι αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος σε κάποιον με υποκείμενα νοσήματα.

Χυμός φρούτων: Αρκετοί από τους χυμούς φρούτων που ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ αποτελούνται από 10% φρούτα και 90% ζάχαρη. Η ζάχαρη αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μας και εν συνεχεία μας οδηγεί σε γρήγορη πτώση του, η οποία και σχετίζεται με το άγχος. Όταν τρώμε ένα φρούτο όμως, ας πούμε ένα πορτοκάλι, τρώμε μόνο ένα ή δύο κάθε φορά. Τα φρούτα περιέχουν λιγότερη ζάχαρη από το χυμό, αλλά είναι και γεμάτα με φυτικές ίνες, πέπτονται πιο αργά στον οργανισμό μας, διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα μας σταθερό και μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτασμένοι για περισσότερο. 

Αλκοόλ: Αρκετοί όταν πίνουμε αλκοόλ μπορεί να αισθανόμαστε χαλαροί αρχικά, αλλά αργότερα το αλκοόλ μπορεί να μας δημιουργήσει ένταση και στρες και έτσι να χάσουμε τον ύπνο μας. ‘Όπως και το παγωτό και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, έτσι και το αλκοόλ αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, οδηγώντας μας σε άγχος και κατάθλιψη, αλλά και  σε αφυδάτωση, ακόμα έναν λόγο που μας κάνει να αισθανόμαστε νευρικοί.

Τεχνητά γλυκαντικά: Τα τεχνητά γλυκαντικά, δεν είναι ζάχαρη και δεν προσθέτουν θερμίδες στην ημέρα μας, μπορούν όμως να προκαλέσουν τις ίδιες παρενέργειες με τη ζάχαρη ή την καφεΐνη, μαζί με το αίσθημα κόπωσης, τις αλλαγές στη διάθεση και τον αίσθημα παλμών της καρδιάς. Η ασπαρτάμη για παράδειγμα, ένα από τα πιο συνήθη γλυκαντικά υψηλής έντασης που έχει εγκριθεί εδώ και πολλά χρόνια από τον FDA, εμποδίζει πραγματικά την παραγωγή σεροτονίνης(ορμόνη καλής διάθεσης) στον εγκέφαλο, οδηγώντας μας έτσι σε στρες και κατάθλιψη.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend