Μπορούν οι τροφές να προκαλέσουν πονοκέφαλο;

Μπορούν οι τροφές να προκαλέσουν πονοκέφαλο;

Μπορούν οι τροφές να προκαλέσουν πονοκέφαλο;

Οι συχνοί πονοκέφαλοι αλλά και οι ημικρανίες ταλαιπωρούν αρκετούς ανθρώπους στις μέρες μας. Οι ημικρανίες μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά, αλλά επίσης σημαντικό είναι να κάνουμε και αλλαγές στην καθημερινότητά μας, με πρώτες από αυτές τις αλλαγές στη διατροφή μας. Πόσοι όμως έχουν σκεφθεί ότι για τους συχνούς πονοκεφάλους ή τις ημικρανίες, υπεύθυνες είναι οι τροφές που έχουμε στη κουζίνα μας; 

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και απλές καθημερινές τροφές, όπως το τυρί  που έχουμε στο ψυγείο μας, μπορεί να σχετίζονται με την πυροδότηση έντονων πονοκεφάλων σε ορισμένους ανθρώπους. Η εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο είναι η περιεκτικότητά ορισμένων τροφών σε τυραμίνη(αμινοξύ), μια χημική ουσία η οποία ενοχοποιείται για την πρόκληση ενός είδους αλλεργικής αντίδρασης με τη μορφή κεφαλαλγίας(πονοκέφαλου), όταν καταναλώσουμε τροφές που την περιέχουν.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιες τροφές ενοχοποιούνται για πρόκληση και επιδείνωση των πονοκεφάλων:

Σοκολάτα: Πολλοί άνθρωποι συχνά ενοχλούνται από πονοκέφαλο αμέσως μετά την κατανάλωση σοκολάτας. Η σοκολάτα περιέχει μερικές ένοχες ουσίες, όπως η καφεΐνη, η τυραμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη(νευροδιαβιβαστής με διεγερτικά αποτελέσματα). Ο συνδυασμός αυτός σε ορισμένους είναι δυνατό να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Κόκκινο κρασί: Το κόκκινο κρασί, η μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά είναι επίσης πλούσια σε τυραμίνη. Επιπρόσθετα τα θειώδη, που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά τόσο στο λευκό όσο και στο κόκκινο κρασί, είναι συνήθως ύποπτα για ημικρανίες. Το αλκοόλ σε οποιοδήποτε ποτό προκαλεί αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει επίσης σε αφυδάτωση, και τα δύο αποτελούν αιτίες πονοκεφάλου.

Καφές: Η κατανάλωση καφεΐνης αποτελεί μια κοινή ρουτίνα για τους περισσότερους ενήλικες, μια διατάραξη όμως αυτής της ρουτίνας αποτελεί έναυσμα για πονοκεφάλους. Επομένως απότομες αυξομειώσεις στην ποσότητα του καφέ που πίνουμε καθημερινά μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους. Μια μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης, ωστόσο, μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τον πονοκέφαλο.

Τυριά ωρίμανσης και αλμυρά σνακ: Τα τυριά ωρίμανσης, οι ξηροί καρποί, οι ελιές και το τουρσί είναι πλούσια σε τυραμίνη. Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα τυριά ωρίμανσης είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσουν ένα πονοκέφαλο και αιτία γι αυτό είναι και πάλι η τυραμίνη, η οποία σχηματίζεται καθώς οι πρωτεΐνες του τυριού διασπώνται με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο ωριμάζει ένα τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη έχει. Ορισμένα τυριά ωρίμανσης είναι το ροκφόρ, το μπρι, η μοτσαρέλα, το τσένταρ, το γκούντα και η παρμεζάνα.

Αλλαντικά: Τα αλλαντικά είναι πλούσια σε τυραμίνη και πρόσθετα τροφίμων, όπως τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα που μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γιατί διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι προκαλούν σε αρκετούς πονοκέφαλο. Αν και η ποσότητα αυτών των χημικών ουσιών στα κρέατα τείνει να είναι χαμηλή, ορισμένοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτά.

Τεχνητά γλυκαντικά: Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, που συναντάμε σε προϊόντα διαίτης κυρίως(αναψυκτικά τύπου cola) έχει ενοχοποιηθεί για συμπτώματα όπως ζάλη, απώλεια μνήμης και έντονους πονοκεφάλους.

Ώριμες μπανάνες και αβοκάντο: Τα οφέλη τους για την υγεία μας είναι σημαντικά και αδιαμφισβήτητα, όμως οι ώριμες μπανάνες και τα αβοκάντο περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης, η οποία όπως αναφέραμε και πιο πάνω μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ που οι περισσότεροι αφομοιώνουμε χωρίς πρόβλημα. Όμως, όσοι εμφανίζουν έλλειψη του ενζύμου μονοαμινοξειδάση(ΜΑΟ) ή λαμβάνουν αντικαταθλιπτική θεραπεία, δεν μπορούν να τη διασπάσουν.

Γλουτένη: Η γλουτένη αποτελεί μια πρωτεΐνη των σιτηρών, τη συναντάμε στο ψωμί, τα κράκερ και τα ζυμαρικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη και πονοκεφάλους σε όσους έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία σε αυτή.

Παγωτό: Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι εμφανίζουν συχνά ημικρανίες είναι και πιο επιρρεπείς στον «πονοκέφαλο του παγωτού», ο οποίος είναι αποτέλεσμα της κατάποσης ή εισπνοής κάποιου παγωμένου ερεθίσματος. Τον αισθανόμαστε στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού μας ή στα πλαϊνά του, είναι όμως πιο πιθανό να τον  νιώσουμε και στις δύο πλευρές του κεφαλιού μας. Εκδηλώνεται όταν το ψυχρό ερέθισμα αγγίζει τον ουρανίσκο ή το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα μας και έτσι αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Το κρύο αίμα προκαλεί ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων μας αγγείων και αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου μας και έτσι ενεργοποιείται ο πόνος.

Κινέζικο φαγητό – Κονσέρβες: Το κινέζικο φαγητό αλλά και τα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα τρόφιμα περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο(MSG) το οποίο είναι ένα ενισχυτικό γεύσης που προκαλεί πονοκέφαλο και ημικρανία.

Παράλειψη γευμάτων: Όταν παραλείπουμε γεύματα, ο οργανισμός χάνει σημαντική ποσότητα υγρών και ηλεκτρολυτών που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των φυσιολογικών λειτουργιών του, έτσι προκαλείται στένωση των αιμοφόρων αγγείων και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε πονοκέφαλο.

Αλάτι: Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαπίστωσαν ότι αν μειώσουμε την καθημερινή κατανάλωση αλατιού από τα 9γρ στα 3γρ, μπορούμε να μειώσουμε και τους πονοκέφαλους κατά περίπου 31%.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend