Συμπτώματα περιόδου, τροφές που τα εντείνουν και τροφές που τα περιορίζουν

Συμπτώματα περιόδου, τροφές που τα εντείνουν και τροφές που τα περιορίζουν

Συμπτώματα περιόδου, τροφές που τα εντείνουν και τροφές που τα περιορίζουν

Τα συμπτώματα της περιόδου είναι τόσο σωματικά αλλά και ψυχολογικά.  Οι πόνοι που συνοδεύουν την περίοδο, σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά έντονοι και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των γυναικών. Στα σωματικά συμπτώματα εντάσσονται το πρήξιμο, οι κράμπες στην κοιλιά, οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στη μέση αλλά και η δυσκοιλιότητα, ενώ στα ψυχολογικά, το στρες και η πεσμένη διάθεση. 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η επιθυμία για διατροφικές ατασθαλίες είναι μεγάλη λόγω των έντονων ορμονικών διακυμάνσεων, μεγάλες ποσότητες γλυκών και λιπαρών τροφίμων υπερκαταναλώνονται, προκειμένου οι γυναίκες να χαλαρώσουν, να αυξήσουν τα επίπεδα της σερετονίνης(ορμόνη καλής διάθεσης) στο σώμα τους και να ξεχάσουν τον πόνο τους. Ωστόσο, υπάρχουν και υγιεινές τροφές οι οποίες καταπραΰνουν τα συμπτώματα της περιόδου, χωρίς να αυξάνουν τον δείκτη της ζυγαριάς των γυναικών και να μην τις επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες.

Ας δούμε λοιπόν αρχικά ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται: 

Καφές: Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εντέρου, αυξάνοντας τις κράμπες στην κοιλιά. Ο περιορισμός του καφέ εκείνες τις ημέρες, ίσως βελτιώσει τα συμπτώματά.

Ζάχαρη: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα ζαχαρωτά, οι σοκολάτες, τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, προκαλούν υπερβολική και απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα και τη γρήγορη πτώση του, η οποία οδηγεί όχι μόνο σε πείνα πολύ σύντομα, αλλά επηρεάζει ακόμα πιο αρνητικά τη διάθεσή των γυναικών.

Αλάτι: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και γενικότερα αλμυρών σνακ ενισχύει την κατακράτηση υγρών που ήδη το σώμα έχει αρχίσει να κάνει τις ημέρες πριν την περίοδο μιας γυναίκας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το αίσθημα του πρηξίματος να γίνει χειρότερο.

Κόκκινο κρέας: Αποτελεί τη βασικότερη πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο για το στομάχι των γυναικών τις μέρες της περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι οι κράμπες μπορεί να γίνουν εντονότερες λόγω της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Εκείνες τις μέρες στραφείτε σε εναλλακτικές πηγές σιδήρου, όπως τα ρεβίθια, το σπανάκι, τα μανιτάρια και τα φασόλια, καθώς και σε εναλλακτικές πηγές  πρωτεϊνών όπως το κοτόπουλο και το ψάρι.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό και αυξάνει το πρήξιμο, επιπρόσθετα επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μεταβάλει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζει έμμεσα και τη διάθεση των γυναικών.

Πικάντικα φαγητά: Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών τις μέρες της περιόδου, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του στομάχου, ειδικά αν η κατανάλωση τους δεν είναι συνηθισμένη. Μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, πόνο στο στομάχι και ναυτία.

Ας δούμε και τις τροφές που περιορίζουν τα συμπτώματα της περιόδου:

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά(λάχανο kale, μαρούλι, ρόκα, σπανάκι): Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε μαγνήσιο, που λειτουργεί ανακουφιστικά στους πόνους της περιόδου. Επιπρόσθετα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βελτιώνουν τα επίπεδα σιδήρου, που είναι μειωμένα τις μέρες αυτές λόγω απώλειας αίματος. Τέλος, οι πράσινες σαλάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες καταπολεμώντας έτσι τη δυσκοιλιότητα, η οποία ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες τις ημέρες αυτές.

Αποξηραμένα φρούτα: Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα καταπολεμά την επιθυμία των γυναικών για γλυκό, που είναι έντονη τις ημέρες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου, χωρίς να τις επιβαρύνουν με λιπαρά και θερμίδες.

Μαύρη σοκολάτα: Αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση των επιπέδων σεροτονίνης(ορμόνη καλής διάθεσης). Καλή επιλογή αποτελεί η σοκολάτα με 60% κακάο.

Μπανάνα: Η υψηλή περιεκτικότητα της σε βιταμίνη Β6 την καθιστά ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που ενισχύουν τη διάθεση. Είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, μικροθρεπτικά που βοηθούν στον περιορισμό της κατακράτησης υγρών και του φουσκώματος.

Ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα: Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου μειώνει τα συναισθήματα της κατάθλιψης και του άγχους. Η βιταμίνη D συμβάλει στη ρύθμιση του ενζύμου που μετατρέπει την τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη(ορμόνη καλής διάθεσης). Το ασβέστιο και η βιταμίνη D από κοινού, αποτρέπουν τα συμπτώματα και τους πόνους της περιόδου. Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στις κράμπες και στους πόνους, λειτουργώντας μυοχαλαρωτικά.

Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη A, βιταμίνη C, βιταμίνη B6 και βιταμίνη E, που συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό των συμπτωμάτων της περιόδου και ειδικότερα αυτών που έχουν να κάνουν με την κόπωση και την άσχημη διάθεση.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend