Μανιτάρια, αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας;

Μανιτάρια, αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας;

Μανιτάρια, αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας;

Αν και τα μανιτάρια δεν είναι λαχανικά, εντούτοις κατατάσσονται συχνά στην ίδια κατηγορία με αυτά, στην πραγματικότητα τα μανιτάρια είναι μύκητες. Ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, ο οποίος αναπτύσσεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, πάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι οι κορμοί των δέντρων, το φυτόχωμα και πολλά άλλα.  

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να φάμε μανιτάρια, καθώς μας αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες και επίσης μας παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα μας και το σελήνιο αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι απαραίτητα μικροθρεπτικά για να έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Με την κατανάλωση μανιταριών  μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση χρόνιων ασθενιών και να βελτιώσουμε την υγεία μας. Τα πιο δημοφιλή είναι τα λευκά μανιτάρια, τα shiitake και τα chanterelle. 

Τι μπορεί να μας προσφέρει όμως η κατανάλωσή τους και γιατί αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας όσο πιο συχνά μπορούμε είτε ως σαλάτα, είτε μαγειρεμένα;

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου : Η κατανάλωση μόλις δύο μεσαίων μανιταριών(18 γραμμάρια) την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μέχρι και 45% σύμφωνα με ανασκόπηση 17 μελετών για τον καρκίνο από το 1966 έως το 2020. Τα μανιτάρια περιέχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις την ουσία εργοθειονίνη, που προλαμβάνει ή επιβραδύνει την κυτταρική βλάβη.

Χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου : Το νάτριο που προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσω των τροφών, αναγκάζει το σώμα μας να κάνει κατακράτηση υγρών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση. Ένα ολόκληρο μανιτάρι portobello  λοιπόν μπορεί να μας παράσχει 306 mg καλίου. Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής μας πίεσης εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου και βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων μας αγγείων. Επομένως για να ισορροπήσουμε τα επίπεδα νατρίου στο σώμα μας, μια καλή επιλογή είναι να προσθέσουμε τα μανιτάρια στη διατροφή μας.

Μείωση της χοληστερόλης : Τα μανιτάρια αποτελούν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος και έτσι βοηθάνε να μειώσουμε τις ποσότητες κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε, καθώς και τα κορεσμένα λιπαρά ή τις περιττές θερμίδες. Ειδικά τα μανιτάρια shiitake, φαίνεται ότι βοηθούν στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου : Η κατανάλωση μανιταριών συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να προλάβει την απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους. Ένας πιθανός λόγος για τις προστατευτικές τους ιδιότητες για τον εγκέφαλο μας είναι η εργοθειονεΐνη, η οποία δεν είναι μόνο αντιοξειδωτικό αλλά έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες και οι δύο μπορεί να προστατεύουν από τις βλάβες στους νευρώνες του εγκεφάλου μας.

Είναι πηγή βιταμίνης D : Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο για να χτίσουμε και να διατηρήσουμε γερά οστά. Τα μανιτάρια όταν εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία, παράγουν βιταμίνη D. Μισό φλιτζάνι λευκά ωμά μανιτάρια εκτεθειμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία μας αποδίδουν το 46% της ημερήσιας δόσης μας για βιταμίνη D. Πολλοί στηρίζονται σε συμπληρώματα διατροφής ή την έκθεση τους στον ήλιο για να απορροφήσουν τη βιταμίνη D, όμως, η κατανάλωση μανιταριών σε τακτική βάση αποτελεί επίσης μια εξαιρετική επιλογή.

Βελτίωση της υγείας του εντέρου : Τα μανιτάρια περιέχουν πολυσακχαρίτες που δρουν ως πρεβιοτικά για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου μας, τα προβιοτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιπποκράτης είχε επισημάνει ότι «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο». Τα πρεβιοτικά λοιπόν των μανιταριών, διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων(προβιοτικά). Οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα μανιτάρια περνούν αμετάβλητοι μέσα από το στομάχι μας και μπορούν να φτάσουν στο παχύ έντερο για να ευνοήσουν  την ανάπτυξη των προβιοτικών.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα : Τα μανιτάρια περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η βιταμίνη D βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μειώνει τη φλεγμονή. Τα μανιτάρια Maitake αποτελούν μια εξαιρετική πηγή για να προσθέσουμε βιταμίνη D στη διατροφή μας. Η βιταμίνη Β6 επίσης, βοηθά το σώμα μας ώστε να μπορεί να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες και DNA. Τα μανιτάρια Shiitake αποτελούν την καλύτερη επιλογή για πρόσληψη της.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend