Τι είναι το φαγόπυρο και ποια τα οφέλη του για την υγεία μας

Τι είναι το φαγόπυρο και ποια τα οφέλη του για την υγεία μας

Τι είναι το φαγόπυρο και ποια τα οφέλη του για την υγεία μας

 

Το φαγόπυρο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό δημητριακό ολικής άλεσης, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς μας, να προωθήσει την απώλεια βάρους και να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ. Το συναντάμε και με την ονομασία «μαύρο σιτάρι», δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα σε σχέση με τις Χώρες της Ανατολής(Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν ζυμαρικά noodles, φτιαγμένα από το αλεύρι του). Τα πιο γνωστά είδη του είναι το Fagopyrum esculentum ή αλλιώς γλυκό φαγόπυρο και το ταταρικό φαγόπυρο (Fagopyrum tataricum) ή αλλιώς πικρό φαγόπυρο.

Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και ενέργειας. Δεν περιέχει γλουτένη, επομένως για άτομα με κοιλιοκάκη ή με δυσανεξία στη γλουτένη, αποτελεί(και σε αλεσμένη μορφή ως αλεύρι) μια εξαιρετική διατροφική λύση. Ανήκει στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών, πλατύφυλλων δηλαδή φυτών που οι σπόροι τους χρησιμοποιούνται είτε σαν αλεύρι είτε καταναλώνονται σαν δημητριακά. Δεν προκαλεί αλλεργίες, όπως άλλες τροφές και το άμυλο του αποτελεί μια εναλλακτική πηγή λιπαρών στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Έχει χαρακτηριστεί ως λειτουργικό τρόφιμο εξαιτίας:

  • Της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
  • Της υψηλής περιεκτικότητας του σε απαραίτητα αμινοξέα, όπως η λυσίνη.
  • Της υψηλής περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες, μέταλλα και βιταμίνες.

Είναι γεγονός πως υπάρχει πληθώρα επιστημονικών μελετών που αποδεικνύουν πως το φαγόπυρο επιδρά θετικά στην υγεία μας. Πάμε λοιπόν να δούμε τις επιδράσεις αυτές αναλυτικά:

Καρδιαγγειακή Υγεία : Οι θετικές επιδράσεις του στην υγεία της καρδιάς  μας αποδίδονται σε ένα από τα συστατικά του, ένα φλαβονοειδές, τη ρουτίνη που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η ρουτίνη φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων αίματος και μειώνοντας τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση. Επίσης φαίνεται πως η κατανάλωση του βελτιώνει σημαντικά το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα μας.

Διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη ΙΙ : Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν ότι το φαγόπυρο μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, εξαιτίας του ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης του είναι 54, που σημαίνει ότι απελευθερώνει αργά τα θρεπτικά συστατικά του στο αίμα μας. Επιπρόσθετα περιέχει ινοσιτόλη, μια ουσία που αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων μας στην ινσουλίνη, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα και τελικά σε καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μας.

Υγεία Πεπτικού Συστήματος : Το φαγόπυρο έχει ουδέτερη γεύση, αυξάνει τις κινήσεις του εντέρου και προκαλεί κορεσμό. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της χρόνιας διάρροιας και είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της δυσεντερίας. Δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για κατανάλωση από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Υγεία του ήπατος : Όπως αναφέραμε και πιο πάνω το φαγόπυρο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ρουτίνης. Συνάμα όμως αποτελεί και εξαιρετική πηγή κουερσετίνης, η οποία είναι και αυτή, ισχυρό αντιοξειδωτικό. Οι δύο αυτές πολυφαινόλες λοιπόν εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρώντας προστατευτικά για το ήπαρ μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend