Λαχανάκια Βρυξελλών, ένας σύμμαχος υγείας στο πιάτο μας

Λαχανάκια Βρυξελλών, ένας σύμμαχος υγείας στο πιάτο μας

Λαχανάκια Βρυξελλών, ένας σύμμαχος υγείας στο πιάτο μας

Αν και ιθαγενή στην περιοχή της Μεσογείου με άλλα είδη λάχανου, τα λαχανάκια Βρυξελλών εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη βόρεια Ευρώπη κατά τον 5ο αιώνα, αργότερα καλλιεργήθηκαν τον 13ο αιώνα κοντά στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, από όπου πήραν το όνομά τους. Είναι ετήσια φυτά της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα(Brassica). Στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Στις μέρες μας καλλιεργούνται σε όλη την Ευρώπη(κυρίως στην Ολλανδία) και τις Η.Π.Α(κυρίως στην Καλιφόρνια).

Τα λαχανάκια Βρυξελλών φαίνεται να μας προφυλάσσουν και να αποτελούν σύμμαχο μας στη διατροφική μάχη ενάντια στον καρκίνο, μιας και πολλές μελέτες δείχνουν ότι βοηθούν στην πρόληψη του, ειδικά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου. 

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες(περίπου 4 γραμμάρια), βιταμίνες(Α, C, Κ, Β6, φυλλικό οξύ, Ριβοφλαβίνη, Θειαμίνη), αντιοξειδωτικά και μέταλλα(μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο) που είναι αρκετά χρήσιμα και ωφέλιμα για την υγεία μας, ενώ το ποσοστό νατρίου(αλάτι) που περιέχουν είναι εξαιρετικά χαμηλό, τέλος, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών. Μας αποδίδουν μόνο 42 θερμίδες ανά 100γρ και αποτελούνται σε ποσοστό 87% από νερό. 

Τα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωσή τους είναι πολλαπλά, καθώς καθυστερούν τα νοσήματα φθοράς όπως είναι ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά και μας παρέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Βελτιώνουν την άμυνα μας ενάντια στον καρκίνο και αποτελούν ιδανική τροφή για την πρόληψή του. Η πλειοψηφία των ερευνών, σε παγκόσμια κλίμακα, για τα πράσινα λαχανικά, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, ότι συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες, όπως είναι η χλωροφύλλη, τα φυτοσυστατικά, οι ινδόλες, οι διθιολθίονες, τα καροτενοειδή και οι γλυκοζίτες, που εμφανίζουν έντονα προστατευτική δράση.  

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν την ουσία DIM(διινδολυμεθάνιο), η οποία έχει ισχυρή και πολλαπλά κατασταλτική δράση ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των κυττάρων, η DIM επιδρά στον οργανισμό αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό ή τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων παρεμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξάπλωση του.

Παρόμοια δράση εμφανίζουν οι ουσίες σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-καρβινόλη, η οποία αλληλεπιδρά με τη βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη, προστατεύοντας τις γυναίκες που καταναλώνουν λαχανάκια Βρυξελλών από τον καρκίνο του μαστού. Στη σουλφοραφάνη, οφείλονται και άλλες σημαντικές ευεργετικές δράσεις, καθώς φαίνεται να προστατεύει τα κύτταρα του ματιού μας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όσο περισσότερη σουλφοραμάνη αποθηκεύσουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή μας πριν από την έκθεση τους στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη η άμυνα τους απέναντι στις βλαβερές του επιδράσεις. 

Επίσης, τα λαχανάκια Βρυξελλών, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α που περιέχουν, ωφελούν ακόμα περισσότερο την υγεία των ματιών μας, καθώς ενισχύουν την ποιότητα της όρασης μας κατά τις νυχτερινές ώρες. Επιπρόσθετο προστατευτικό ρόλο παίζουν και τα καροτένια που περιέχουν.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε Βιταμίνη C και Κάλιο, τα λαχανάκια Βρυξελλών μας προσδίδουν επιπλέον οφέλη για προστασία από την οστεοπόρωση, ενώ μας παρέχουν και προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου και είναι ευεργετικά για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής μας πίεσης.

Περιέχουν πολλά καροτενοειδή, τα οποία ενισχύουν τη δράση τους κατά του καρκίνου και κυρίως αυτού του πνεύμονα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χλωροφύλλη, είναι εξαιρετικά ισχυρά στην πρόληψη των κυτταρικών μεταλλάξεων που συντελούνται πριν από τον καρκίνο. Η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών(στα οποία ανήκουν και τα λαχανάκια Βρυξελλών) καταστέλλει ακόμα και τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου(πολύποδες). Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του προστάτη, του πρωκτού, της ουροδόχου κύστης και του οισοφάγου.
Πιο συγκεκριμένα, διατροφή πλούσια σε λαχανάκια Βρυξελλών αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου του προστάτη για άντρες μεγαλύτερους των 40 ετών. Επιπλέον μια τέτοια διατροφή μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μειώνοντας τις πιθανότητες νόσησης κατά 50%.

Τέλος, τα λαχανάκια Βρυξελλών αποτελούν καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της «κακής»(LDL) χοληστερόλης, γι’ αυτό συστήνεται η συχνή τους κατανάλωση σε περιπτώσεις υπερχοληστερολαιμίας. Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη απέκκριση χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχουν. Επίσης, περιέχουν υψηλά ποσοστά αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μας και βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου και τη μείωση της δυσκοιλιότητας. 

Τα λαχανάκια Βρυξελλών εμφανίζουν και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, κυρίως λόγω των μη-βιταμινούχων αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, κατά το οξειδωτικό στρες, καταστρέφεται το DNA των κυττάρων και αποβάλεται στα ούρα η 8-ΟΗdG(Η 8-υδροξυγουανοσίνη είναι ένας νουκλεοζίτης RNA που είναι ένα οξειδωτικό παράγωγο της γουανοσίνης), το οποίο φαίνεται να μειώνεται αισθητά μετά από αυξημένη κατανάλωση σε λαχανάκια Βρυξελλών).

Τα σταυρανθή λαχανικά, φαίνεται λόγω της περιεκτικότητας τους σε χημικά να μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία του θυρεοειδή μας και θεωρούνται πιθανή αιτία βρογχοκήλης, γι αυτό το λόγο καλό είναι να τα βράζουμε-μαγειρεύουμε πολύ καλά, γιατί έτσι εξουδετερώνουμε τα χημικά που μας βλάπτουν.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend