Η ντομάτα αλλιώς…

Η ντομάτα αλλιώς…

Η ντομάτα είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού, και όχι λαχανικό όπως πολλοί πιστεύουν, καθώς σπάνια λείπει από το τραπέζι μας η αγαπημένη μας χωριάτικη σαλάτα. Είναι καρπός του φυτού Solanum lycopersicum που ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae). Αν και θεωρείται φρούτο, δεν έχει την γλυκύτητα των άλλων φρούτων, καθώς εμφανίζει μια όξινη και ελαφρώς καυστική γεύση.

Αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς μας αποδίδει ελάχιστες θερμίδες και είναι πολύ πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία μας θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δρουν προστατευτικά έναντι του καρκίνου, ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και ενισχύουν την σκελετική μας υγεία.

Η ντομάτα αποτελεί άριστη πηγή  . Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση την οποία την οφείλει κυρίως στην υψηλή της περιεκτικότητα στην ουσία λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση στην οποία οφείλεται και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Το συναντάμε επίσης σε μικρότερες συγκεντρώσεις στα καρπούζια, στις φράουλες και στα γκρέιπφρουτ.

Το λυκοπένιο όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, και η απορρόφησή του από τον οργανισμό μας αυξάνεται κυρίως όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη. Επομένως, ας δούμε ορισμένες νόστιμες και δημιουργικές ιδέες για να μαγειρέψουμε και να κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα την ντομάτα.

Γκασπάτσο: Η Ισπανικής καταγωγής κρύα σούπα μπορεί να φτιαχτεί με ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και αγγούρι, σε αναλογία ντομάτας προς τα άλλα λαχανικά 3 προς 1. Είναι εύκολη και γρήγορη, μπορούμε να την φτιάξουμε αποβραδίς και να την απολαύσουμε την επόμενη μέρα ως το μεσημεριανό μας γεύμα.

Σπιτική σάλτσα: Η φρέσκια σπιτική σάλτσα ντομάτας έχει πολλά οφέλη έναντι των έτοιμων σαλτσών του εμπορίου. Βασικό της όφελος για εμάς είναι ότι έχει πολύ λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη συγκριτικά με τις σάλτσες του εμπορίου που την περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης η σπιτική σάλτσα ενδείκνυται για πειραματισμούς με τη σύσταση και τα μυρωδικά που θα προσθέσουμε, για να τη φτιάξουμε ακριβώς όπως μας αρέσει.

Σος Ρομέσκο: Μια νόστιμη σάλτσα επίσης με με Ισπανική καταγωγή. Αρχικά σε ένα τηγάνι σοτάρουμε ντομάτες μαζί με ένα ολόκληρο σκόρδο, και στη συνέχεια χτυπάμε στο μπλέντερ με αμύγδαλα, ελαιόλαδο και λίγο ξίδι βαλσάμικο.

Καλαμάκια με τοματίνια και μοτσαρέλα: Μια εξαιρετική ιδέα για ωμό σνακ με βάση τη ντομάτα. Αγοράζουμε φρέσκα τοματίνια, που είναι αρκετά γευστικά, περνάμε σε καλαμάκια εναλλάξ τοματίνια, κομμάτια μοτσαρέλας και μικρά κυβάκια φρυγανισμένου ψωμιού ολικής άλεσης, προσθέτουμε ελαιόλαδο, ρίγανη και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο και δροσερό σνακ.

Στο γκριλ: Όπως σχεδόν όλα τα τρόφιμα γίνονται πιο νόστιμα στο γκριλ, αυτό συμβαίνει και με τη ντομάτα. Η γεύση της ενισχύεται αλλά και ταυτόχρονα και το διατροφικό της προφίλ μιας και γίνεται πιο απορροφήσιμο από τον οργανισμό μας το πολύτιμο για εμάς λυκοπένιο.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend