Τα οφέλη των δαμάσκηνων στην υγεία μας

Τα οφέλη των δαμάσκηνων στην υγεία μας

Τα οφέλη των δαμάσκηνων στην υγεία μας

Tο δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με γλυκιά γεύση, ωραίο άρωμα και ανήκει στο γένος Prunus μαζί με τα ροδάκινα και τα κορόμηλα.  Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή δαμάσκηνων. Ακολουθούν η Ρουμανία, οι Η.Π.Α και η Σερβία. Στην Ελλάδα η οργανωμένη καλλιέργεια τους είναι περιορισμένη στο βορειότερο τμήμα της χώρας μας και κυρίως στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Το δαμάσκηνο αποτελεί επίσης και χαρακτηριστικό προϊόν του νησιού της Σκοπέλου.

Τα δαμάσκηνα μας αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, περίπου 46kcal ανά 100γρ, δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένα λίπη, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για διατροφή μειωμένων θερμίδων. Μπορούμε να τα απολαύσουμε είτε σαν σνακ είτε σαν επιδόρπιο. Αποτελούν μια καλή λύση για όσους θέλουν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για γλυκιά γεύση. Παράλληλα ωφελούμαστε του διατροφικού τους περιεχομένου, καθώς περιέχουν βιταμίνη A, βιταμίνη C, βιταμίνη K, βιταμίνη B6, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο και κάλιο. 

Ας δούμε όμως ποια οφέλη έχει για την υγεία μας η κατανάλωση δαμάσκηνων.

Υγεία οστών: Η ένταξη δαμάσκηνων στη διατροφή μας μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη διατήρηση υγιών και δυνατών των οστών μας. Μελέτες δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα συμβάλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη απώλειας της οστικής μάζας. Γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευεργετικά σε άτομα μέσης ηλικίας που ενδεχομένως κινδυνεύουν από οστεοπόρωση.

Υγεία καρδιάς: Τα δαμάσκηνα μας παρέχουν απλόχερα φυτικές ίνες και κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, όπως η πηκτίνη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη ρύθμιση των επίπεδων χοληστερόλης στο αίμα μας. Εκτός από τις φυτικές ίνες που μας προσφέρουν, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια και σε κάλιο γεγονός που τα καθιστά συμμάχους μας στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και επομένως στην προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης: Παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά πλούσια σε υδατάνθρακες, τα δαμάσκηνα δεν φαίνεται να προκαλούν σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό έχει να κάνει με τη δυνατότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχουν μπορεί να ευθύνονται εν μέρει για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου μας. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός μας απορροφά τους υδατάνθρακες μετά από ένα γεύμα, προκαλώντας σταδιακή και όχι απότομη αύξηση του στο αίμα μας.

Αντιγήρανση: Τα δαμάσκηνα ενδεχομένως συμβάλλουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης χάρη στα πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν, όπως η βιταμίνη C, η οποία δεσμεύει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες. Εκτιμάται ότι τα αντιοξειδωτικά των δαμάσκηνων είναι διπλάσια από αυτά άλλων φρούτων και λαχανικών.

Υγεία πεπτικού συστήματος: Όπως αναφέραμε και πιο πάνω τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μας προσφέρουν σορβιτόλη και άλλα φυτοθρεπτικά που βοηθούν την γαστρεντερική μας λειτουργία. Επομένως η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να αυξήσει τον όγκο των κοπράνων μας, καθιστώντας τα φυσικό καθαρτικό που συμβάλλει στην προαγωγή υγιών εντερικών κινήσεων. Επίσης έχουν πρεβιοτικές ιδιότητες. Τα δαμάσκηνα λοιπόν συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Σημείωση: Τα δαμάσκηνα κατατάσσονται στην κατηγορία των αλλεργιογόνων τροφίμων και επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν τα καταναλώνουμε για πρώτη φορά, γιατί ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και οίδημα στο στόμα ή τον φάρυγγα μας.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend