Τα σταφύλια… αλλιώς

Τα σταφύλια… αλλιώς

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που έρχεται στο μυαλό μας(ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιακά) όταν σκεφτόμαστε τα παιδικά μας καλοκαίρια, είναι μια κληματαριά στην αυλή του σπιτιού στο χωριό, φορτωμένη με σταφύλια που μας χάριζε απλόχερα τον ίσκιο και τη δροσιά της. Τα σταφύλια, ανάλογα με τον τόπο που καλλιεργούνται, τα συναντάμε σε διάφορες ποικιλίες και χρώματα. 

Τα σταφύλια είναι από τα πιο γευστικά καλοκαιρινά φρούτα και τα απολαμβάνουμε από το τέλος Ιουλίου και μετά γιατί τότε αρχίζουν να ωριμάζουν. Οι χρωστικές ουσίες που περιέχει η φλούδα τους καθορίζουν και το χρώμα της ποικιλίας και την ποσότητα των θρεπτικών τους συστατικών. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. Παρέχουν στο σώμα μας σημαντικές ποσότητες καλίου, σιδήρου, ασβεστίου και φυτικών ινών.

Τα σταφύλια μας αποδίδουν 66 θερμίδες ανά 100γρ. Επίσης περιέχουν μια αρκετά ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, την ρεσβερατρόλη, την οποία συναντάμε και στο κρασί και αποτελεί τον κύριο λόγο που το κρασί σε μικρές δόσεις θεωρείται ευεργετικό για την υγεία μας.

Ας δούμε όμως ορισμένους, εναλλακτικούς τρόπους για να γευτούμε τα σταφύλια και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Φρουτοσαλάτα: Μπορούμε να αναμείξουμε τα σταφύλια με ένα λίγο πιο ξινό φρούτο(πχ πράσινο μήλο), να προσθέσουμε λίγους ξηρούς καρπούς και έπειτα μισή μερίδα γιαούρτι, με μια μικρή κουταλιά μέλι.

smoothie: Τοποθετούμε από το  προηγούμενο βράδυ στην κατάψυξη τα σταφύλια, για να μη βγει το smoothie νερουλό. Την επομένη βάζουμε στο μπλέντερ τα σταφύλια, λίγα φιλέτα από πορτοκάλι, γιαούρτι, μέλι, γάλα, κάρδαμο και παγάκια. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε 5 παγάκια σε κάθε ποτήρι και σερβίρουμε με στικ κανέλας, φέτες από πορτοκάλι και φύλλα δυόσμου.

Αλμυρές συνταγές: Μπορούμε στη τονοσαλάτα μας ή σε κάποια σαλάτα με ψητό κοτόπουλο ή φιλέτο(χοιρινό ή μοσχαρίσιο), να προσθέσουμε μερικά κομμένα σταφύλια και το πιάτο μας αμέσως να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον, προσφέροντας μας μια ωραία γευστική αντίθεση. 

Μαρμελάδα: Τα σταφύλια μπορούν να μας προσφέρουν μια εκπληκτικά γευστική μαρμελάδα. Μπορούμε με 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, επαλειμμένες με μαρμελάδα σταφύλι και 1 ποτήρι γάλα, να έχουμε ένα χορταστικό και συνάμα γευστικό πρωινό.

Συνοδευτικό ποτού: Μια πολύ καλή επιλογή τώρα το καλοκαίρι είναι να συνοδέψουμε το ποτό μας με ένα πιάτο απαρτιζόμενο από σταφύλι, δύο-τρία τυριά και μερικούς ξηρούς.

Πρωινό: Μπορούμε τέλος να εντάξουμε τα σταφύλια στην καθημερινότητα μας ως μέρους του πρωινού μας. Λίγο γιαούρτι σε ένα μπολ με βρώμη, ρόγες σταφυλιού, κανέλα, μέλι και λίγους σπόρους(τσία, λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο) αποτελεί μια πολύ καλή και θρεπτική πρόταση.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend