Μούσμουλο ένα φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία μας

Μούσμουλο ένα φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία μας

Μούσμουλο ένα φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία μας

Η μουσμουλιά, ένα αειθαλές μικρό δέντρο, κατάγεται από την Κίνα, όπου και καλλιεργείται εδώ και 2000 χρόνια. Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae (Ροδοειδή), του γένους Eriobotrya (εριοβοτρύα) και η επιστημονική της ονομασία είναι Eriobotrya japonica.Στην Κίνα τα μούσμουλα έχουν χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το φρούτο και τα φύλλα του για την αντιμετώπιση του βήχα, του διαβήτη και του καρκίνου, μαζί με άλλα τρόφιμα.

Στη Μεσόγειο το δέντρο της μουσμουλιάς εισήχθη γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα, αλλά άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά στα μέσα του 18ου αιώνα. Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για την καλλιέργειά της αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι τα μούσμουλα εμφανίζονται στην αγορά μια περίοδο που υπάρχει πραγματικό έλλειμμα από φρέσκα φρούτα. Τη μουσμουλιά τη συναντάμε με τις εξής κοινές ονομασίες: μουσμουλιά ή μεσπιλέα στην Πελοπόννησο , νεσπολιά ή νοσπολιά στην Κέρκυρα, δεσπολιά στην Κρήτη  και μεσπιλιά στην Κύπρο.

Τα μούσμουλα είναι μικροί, σχεδόν στρογγυλοί καρποί, με χρυσοκίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Είναι ώριμα για να τα καταναλώσουμε από το Μάιο έως και τον Ιούνιο, οπότε και έχουν μαλακή υφή. Μπορούμε να τα καναλώσουμε είτε ωμά, είτε αποξηραμένα. Η γεύση τους θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μάνγκο και ροδάκινο. Ανάλογα με την ποικιλία που προέρχονται έχουν λευκή ή πορτοκαλί σάρκα, και διαφορετικές συγκεντρώσεις καροτενοειδών και επομένως διαφορετική διατροφική αξία. Στο εσωτερικό τους εσωκλείονται 3-5 μεγάλα κουκούτσια, μη βρώσιμα λόγω της πιθανής περιεκτικότητάς τους σε τοξικούς κυανογόνους γλυκοζίτες.

Για πολλούς, τα μούσμουλα ίσως είναι «αδιάφορα» ή ακόμα και άγνωστα φρούτα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γευστικά φρούτα του καλοκαιριού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για φρούτα χαμηλής θερμιδικής αξίας αλλά εξαιρετικά θρεπτικά. Μας αποδίδουν μόλις 47 θερμίδες ανά 100γρ, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημαντική πηγή πηκτίνης, βιταμίνης A, βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και πολλών μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που δρουν ως αντιοξειδωτικά και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών νόσων όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθειες.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα θρεπτικά τους συστατικά και τα οφέλη τους για την υγεία μας.

Πηκτίνη: Είναι μια σημαντική αδιάλυτη φυτική ίνα. Διατηρεί την υγρασία του παχέος μας εντέρου συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, προστατεύει το βλεννογόνο του παχέος εντέρου, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης μας σε τοξικές ουσίες και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας μέσω της μείωσης της επαναπορρόφησης της στο παχύ μας έντερο.

Βιταμίνη Α: Τα μούσμουλα εμφανίζουν εξαιρετική περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α. Περιέχουν ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που μας αποδίδει το μάνγκο, το καρπούζι, η παπάγια και το πορτοκάλι. Το β-καροτένιο και η λουτεΐνη είναι τα κύρια καροτενοειδή του φλοιού τους. Η κατανάλωση φρούτων πλουσίων σε βιταμίνη-Α και σε φλαβονοειδή μας προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως αυτές του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας. Εκχύλισμα των φύλλων ή το ίδιο το φρούτο μπορούν να συμβάλλουν στην εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό μας, σταματώντας τη δημιουργία και εξάπλωση των όγκων. Επιπλέον, η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία των βλεννογόνων και του δέρματος και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και στην οδοντική μας υγεία.

Κάλιο: Τα μούσμουλα αποτελούν επίσης καλή πηγή καλίου, ενός ιχνοστοιχείου ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας. Το κάλιο διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία νεύρων και μυών μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η αυξημένη πρόσληψη καλίου συμβάλλει στη βελτίωση των τιμών της αρτηριακής μας πίεσης και στην καλύτερη υγεία της καρδιάς μας.

Αντιφλεγμονώδης δράση: Τα φύλλα των μούσμουλων και το ίδιο το φρούτο έχει φανεί πως μειώνουν τις φλεγμονές. Η κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί φύλλα μούσμουλών εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση νόσων που προκαλούνται από φλεγμονές, όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα. Αρκετές ουσίες που ανακαλύφθηκαν στα μούσμουλα μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό μας. Για παράδειγμα,  οι φλεγμονές των πνευμόνων προκαλούν πολλά προβλήματα, όπως βρογχίτιδα και βήχα. Σε αρκετές έρευνες το εκχύλισμα φύλλων μούσμουλου έδειξε αντιφλεγμονώδεις δράσεις που βοήθησαν στη μείωση της χρόνιας βρογχίτιδας.

Πρόληψη και αγωγή σακχαρώδους διαβήτη: Πολλές έρευνες δείχνουν ότι εκχύλισμα από τα φύλλα του μούσμουλου μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και στον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και 2. Αυτό γιατί τα μούσμουλα συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας και στην αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης αντίστοιχα.

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend