που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος

Τροφές που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος

Τροφές που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος

Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Το αίμα μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλους τους ιστούς μας, από την καρδιά και τον εγκέφαλο μέχρι τους μυς και το δέρμα. Επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, που σχεδόν όλοι είναι διαχειρίσιμοι από εμάς όπως, η γυμναστική, η επαρκής ενυδάτωση, ο έλεγχος του βάρους μας και η αποφυγή του καπνίσματος. Υπάρχουν όμως και μερικές τροφές που βοηθούν την καλή κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Πιπέρι καγιέν: Το πιπέρι καγιέν περιέχει την ουσία καψαϊκίνη, η οποία χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία μας, επιτρέπει έτσι στο αίμα να κυλά πιο εύκολα και μειώνει ταυτόχρονα την αρτηριακή μας πίεση.

Παντζάρια: Είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία το σώμα μας μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο με τη σειρά του βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος προς τα όργανα και τους ιστούς μας. Επίσης, ο χυμός παντζαριού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή μας πίεση.

Ρόδι: Το στυφό αυτό φρούτο(και σε μορφή χυμού) επίσης μεταβολίζεται στον οργανισμό μας και δημιουργεί μονοξείδιο του αζώτου.

Μούρα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και ειδικά στην πολύ ισχυρή  ουσία ανθοκυανίνη, η οποία τους δίνει και το χαρακτηριστικό τους κόκκινο-μοβ χρώμα. Προστατεύει τα τοιχώματα των αρτηριών μας από το οξειδωτικό στρες και τις εμποδίζει να γίνουν σκληρές και άκαμπτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σταφύλια, τα αντιοξειδωτικά των οποίων εμφανίζουν παρόμοια δράση.

Λιπαρά ψάρια: Τα ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, η ρέγκα, η πέστροφα και η σαρδέλα περιέχουν πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν την αρτηριακή μας πίεση και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, αλλά επίσης φροντίζουν να παραμένουν και οι αρτηρίες μας καθαρές.

Καρύδια: Τα καρύδια, και γενικότερα οι ξηροί καρποί, είναι οι καλύτερες φυτικές πηγές λιπαρών ω3 και κυρίως άλφα-λινολενικού οξέος. Το άλφα-λινολενικό οξύ μπορεί να συμβάλει στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Σκόρδο: Το σκόρδο, αν εξαιρέσουμε τη μυρωδιά του, περιέχει μια ένωση που ονομάζεται αλισίνη και βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε σκόρδο το αίμα ρέει πιο αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο εντατικά για να προωθήσει το αίμα σε όλο το σώμα.

Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να βελτιώσει και την κυκλοφορία του αίματος, με το να προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων.

Σπανάκι: Το σπανάκι αποτελεί τροφή πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία το σώμα μας μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου και το μονοξείδιο βοηθά τις αρτηρίες μας να διατηρηθούν ελαστικές.

 

 

Drag View Close play
0%
Share via
Send this to a friend